Robert Galbraith - Hedvábník


Poté, co Cormoran Strike rozlouskl případ vraždy Luly Landryové, se z něj stala téměř celebrita. Najednou si může klienty vybírat a nevidí důvod, proč si za své služby nenechat dobře zaplatit. Byť by obnášely pouhé sledování partnerů podezřelých z nevěry nebo vyštrachání trochy té politické špíny. Stereotyp podobných kšeftíků je však narušen ve chvíli, kdy se u něj v kanceláři objeví Leonora Quineová s oznámením, že se její manžel ztratil. Zdá se, že před Cormoranem leží další případ. 

Owen Quine je poněkud výstřední spisovatel, který má pocit, že svět nedokázal dostatečně ocenit jeho génia. Má na kontě pár nepříliš úspěšných románů, chystá však zásadní průlom. Jeho poslední dílo Bombyx mori má rozvířit stojaté vody britské literární scény a všechny ohromit. Kniha je však podle všeho natolik problematická, že ani Owenova agentka ani nakladatel nechtějí o vydání ani slyšet. Spisovatele se to hluboce dotkne a beze stopy zmizí. Zase. 

Mizení je tak trochu Owenovým koníčkem. Vždycky jednou za čas si vyrazí na delší spisovatelský flám, vždycky se však vrátí zpátky domů. Jeho manželku tudíž jeho nepřítomnost nijak neznepokojuje. Dokud nezačne být až podezřele dlouhá. Strike jí přislíbí při hledání ztraceného literáta pomoc, v tu chvíli však netuší, že banální případ nezvěstné osoby se promění ve vyšetřování brutální vraždy. Owen Quine byl totiž zabit naprosto bestiálním způsobem. A seznam podezřelých rozhodně není krátký. 

Druhý Strikeův případ je tak trochu literární vraždou. Zabit byl totiž spisovatel a navrch kvůli svému dílu. Bombyx mori je totiž časovanou bombou. Spisovatel se ve svém posledním díle rozhodl zdiskreditovat snad všechny lidi ve svém okolí - manželku, milenky, spolupracovníky... Všichni, kdo si příběh přečetli, jistě mají důvod chtít se jeho autora zbavit. Otázka zní, kdo za nechutnou vraždou ve skutečnosti stojí. Strike na vlastní pěst a proti vůli policie začíná pátrat. Je totiž přesvědčen, že muži zákona nedisponují právě nejbohatší fantazií. A pachateli by se mohlo velmi snadno podařit svést je na falešnou stopu. 

Literárnost vraždy je podtržena nejen spisovatelským prostředím či okolnostmi, za nichž ke zločinu došlo, ale rovněž úryvky z děl slavných alžbětínských a jakubovských dramatiků, které uvozují každou kapitolu a zasazují ji do rámce. Citované verše totiž napovídají, co se bude v dané kapitole dít. 

Děj románu je velmi pomalý a šine se vpřed vpravdě hlemýždím tempem. Nevyskytuje se zde žádná pořádná akce, která by stála za řeč, většina příběhu sestává z rozhovorů s podezřelými. Samotný sběr důkazů a finální odhalení jsou možná až moc rychlé, chtělo by se říci uspěchané a čtenář si může připadat trochu ošizen. Cormoran opět prokazuje bystrou dedukci a smysl pro detail, možná by však stálo za úvahu dát čtenáři do ruky aspoň nějaké drobné vodítko, které by jej dovedlo k pachateli. Při finálním odhalení do sebe totiž věci sice zapadnou, ale protože čtenář po celou dobu netuší, jaké důkazy detektiv vlastně nashromáždil, nemůže pociťovat dostatečné uspokojení nad tím, jak se věci poskládaly dohromady. 

Vedle vyšetřovací dějové linky je prostor věnován také oběma hlavním protagonistům, tedy Cormoranovi a jeho asistentce Robin. Jejich vztah se posouvá z přísně profesionálního do mnohem přátelštější roviny, daří se jim vyjasnit si vzájemné rozpory a nevyřčenosti, které by v budoucnu mohly vyvolávat potíže, zároveň je nabídnut i hlubší pohled do jejich soukromí. Strike se opět vrací do života po rozchodu se svou dlouholetou partnerkou, Robin utužuje vztahy se svým snoubencem a snaží se najít kompromisy přijatelné pro oba. 

Hedvábník je řemeslně dobře napsanou detektivkou, která však postrádá větší míru napětí a vyšetřovatelských vodítek. Čtenář celou dobu tápe mezi podezřelými a vymýšlí si různé motivy, ovšem jeho očekávání nejsou v závěru naplněna. Rozuzlení je sice překvapivé, ale zanechává po sobě hořkou pachuť, především kvůli nekonečně dlouho zadržovaným důkazům. Román se dobře čte, ale rozhodně vás nebude udržovat v napětí od první do poslední strany. Možná vám připomene spíše trochu rozvláčný styl Agathy Christie, byť k její precizní vypointovanosti má dost daleko.

Žádné komentáře:

Okomentovat