Mariana Zapata - Kulti


Buďme k sobě upřímné. Která z nás neměla v pubertě nějaký idol, za který se strašně toužila provdat? Je jedno, jestli šlo o herce, zpěváka nebo třeba sportovce. Všechny jsme nad někým podobným vzdychaly, pusinkovaly jeho plakáty a zlořečily všem jeho partnerkám. Tohle pobláznění nás však časem přešlo a život šel dál v normálních kolejích. Ovšem co když se váš dětský idol najednou stane součástí vašeho života. A je úplně jiný, než jakého jste si ho představovali? 

Sal Casillasová hraje fotbal už odmalička. Tvrdě na sobě dřela, aby se dostala tam, kde je, a slovo vzdát se nemá ve slovníku. Alespoň většinu času. Ví, že je dobrá, a žene ji touha být ještě lepší. Ať to stojí cokoli. K fotbalu ji přivedl Reiner Kulti, špička světového fotbalu s nezapomenutelnými góly. A právě on se má nyní stát novým asistentem trenéra v jejich fotbalovém klubu. Mezi dívkami pochopitelně vládne napjaté očekávání, vždyť se ostatně jedná o idol mnoha z nich. Nadšení je však má brzy přejít. Kulti se totiž chová jako arogantní idiot, kterému je zatěžko s kteroukoliv z dívek byť jen prohodit slovo, o jeho ostudném chování k fanouškům ani nemluvě. Je jen otázkou času, kdy někomu rupnou nervy... 

Sal vedle fotbalu skutečně záleží pouze na několika málo věcech, jednou z nich je ovšem rodina. Její otec tvrdě pracoval, aby jí mohl dopřát finančně náročné tréninky, matka ji vždycky podporovala, i když sama fotbal právě nemiluje. A Sal nedovolí, aby jim kdokoliv ublížil. Ani fotbalová hvězda Kultiho třídy. Ve chvíli, kdy se její nový trenér zachová otřesně k jejímu otci, nerozpakuje se dát mu své rozhořčení pořádně najevo. I kdyby ji to mělo stát místo v týmu. Ovšem to je teprve začátek jejich velmi komplikovaného vztahu. 

Příběh plyne velmi pozvolným tempem a podrobně reflektuje vývoj vztahu hlavních hrdinů. Přestože vyústění je s ohledem na žánr poměrně jasné, čtenář si nemůže být úplně jistý, jak přesně román skončí. Jak Sal, tak Kulti jsou poměrně komplikované osobnosti, které si jsou v mnoha ohledech podobné, ovšem v jiných se velmi liší. Z toho vyvěrají i jejich nekonečné konflikty, které posouvají děj vpřed. Mezi hrdiny je na první pohled patrné jiskření, přestože si ho příliš nepřipouští. Při vzájemných interakcích se pomalu učí chápat se navzájem a Sal postupně odkrývá, kdo je vlastně muž nasazující před světem tvrdou masku arogantního pitomce. 

Nejedná se o primárně erotickou literaturu, otevřeně popisované sexuální scény mají v románu velmi omezený prostor. Mnohem podstatnější je cesta, která hrdiny svede dohromady a k vzájemnému porozumění. I díky tomuto postupnému a logickému vývoji působí jejich vztah zdravě, nevzpírá se pravidlům pravděpodobnosti a vzájemná náklonnost je snadno pochopitelná. S povděkem kvituju skutečnost, že se jedná o klasickou dospělou romanci, popisován je vztah dvou dospělých osob, které vědí, co od života chtějí, protože pubertální léta hledání už dávno nechali za sebou. Trochu zarážející je pouze to, že podobný příběh vydává nakladatelství specializující se spíše na četbu pro děti a dospívající. 

Vyprávění je zpočátku dosti pomalé, autorka však píše velmi čtivě a dokáže čtenáře vtáhnout do příběhu. Román je napsán v první osobě, přičemž vypravěčkou je Sal. Ta je sice občas trochu nedovtipná, její reakce jsou ovšem velmi přirozené a vlastně i pochopitelné. Některé dialogy, nebo spíše monology působí lehce šroubovaně, případně trochu přeslazeně, s ohledem na žánr to však autorce rádi odpustíte. 

Kulti je velmi sympatická romance s pomalým, ale o to realističtějším průběhem. Nejedná se však primárně o červenou knihovnu, a přestože milostná linka hraje důležitou roli, není tím jediným a hlavním, o co v knize jde. Je to velmi odpočinkové čtení se sympatickou hlavní hrdinkou pro všechny, kdo mají rádi romantiku, ale zároveň úplně neholdují erotické literatuře. Vzhledem k věku hrdinů se jedná o knihu spíše pro starší čtenáře, nejspíš si ji však stejně užijete bez ohledu na věk. Je to prostě pohodové čtení pro zlepšení nálady.

Žádné komentáře:

Okomentovat