Marissa Meyerová - Cress


Měsíční královna Levana je jen krůček od naplnění všech svých cílů a na Zemi začíná přituhovat. Zatímco císař Kai chystá svatbu, kterou, jak doufá, ochrání nejen svůj lid, ale všechny obyvatele planety, Cinder za pomoci svých přátel přemýšlí, jak Levanu sprovodit ze světa. Už teď je jasné, že to nebude nic snadného. 

Cinder se snaží vymyslet efektivní plán, díky němuž by zachránila Kaie před nechtěným sňatkem a zároveň příliš nerozzuřila královnu Levanu. Bude si však muset vybrat jedno nebo druhé, jelikož měsíční královna velmi dobře ví, co chce, a jde si tvrdě za svým. Naštěstí má Cinder nové spojence - především hackerku Cress, před níž není žádné elektronické zařízení v bezpečí. Cinder je možná skvělá mechanička, ale Cress je přímo kouzelnice, pokud jde o software. Pokud spojí síly, mohlo by to fungovat. Až na jeden drobný háček... 

Cress je už několik let uvězněná v družici na oběžné dráze Země. Její jediný kontakt s lidmi je divotvůrkyně Mira, která jí vozí zásoby. Toto nechtěné vyhnanství má však i své výhody. Cress měla spoustu času zdokonalit se v práci s počítačem, takže se stala nebezpečným soupeřem pro kohokoliv, kdo by se jí chtěl na síti postavit. A možná nejen na ní. Není nic snazšího, než aby si Cinder s přáteli pro Cress doletěli. Ovšem protože v jejich případě nemůže být nic jednoduché, i tentokrát se situace poněkud zkomplikuje. 

Třetí pokračování Měsíčních kronik je zase o něco objemnější, než předchozí dva díly, protože musí pojmout ještě více postav a s nimi spojených dějových linek. Čtenářům jsou představeni noví hrdinové, kteří zatím neměli moc příležitostí zasáhnout do děje, ale na svou velkou chvíli čekají. Mimo to je věnován dostatečný prostor i hrdinům dobře známým, takže si můžete v hlavě vytvořit ucelený obrázek dění na Zemi, Měsíci i ve vesmíru. 

Nejvíce prostoru je tentokrát věnováno Cress. Je to roztomile naivní dívka, které schází sebevědomí. Za dobu své izolace se neměla šanci naučit, jak správně komunikovat s lidmi, proto je pro ni přirozený lidský kontakt něčím, co ji znervózňuje. Navíc je tak trochu platonicky zamilovaná do kapitána Thorneho, jehož vidí přes extrémně růžové brýle. Kvůli své přehnané důvěřivosti snadno propadne každému, kdo se k ní chová mile, zároveň však má problém uvěřit, že ji někdo nemusí chtít ublížit. Román je vlastně tak trochu hledáním její cesty k sobě samé a tomu, kým ve skutečnosti je. 

Kniha je rozdělená do čtyř částí a obsahuje řadu překvapivých zvratů. Některé situace jsou relativně předvídatelné, jinými však autorka dovede šokovat. Některé zvraty působí možná trochu násilně nebo lehce nepravděpodobně, to však ve výsledku nic nemění na tom, že autorka čtenáři předkládá do detailu propracovaný svět, který dokonale funguje. Navíc je román napsán tak čtivě, že stránky samy ubíhají a přes značný rozsah není problém knihu přečíst téměř na jeden zátah. 

Cress zodpověděla některé otázky z předchozích dílů, zároveň však otevřela nové. Jednotlivé dějové linky rozhodně nejsou uzavřeny a zbývá toho ještě hodně k dořešení, než budou postavy moci oslavit svůj šťastný konec. Tak doufejme, že se ho nakonec dočkají. Vždyť jde konec konců o retelling pohádky.

Žádné komentáře:

Okomentovat