Serhii Plokhy - Černobyl: Historie jaderné katastrofy


Seriál Černobyl, který natočila stanice HBO, vzbudil značný zájem o tuto problematiku. Nakladatelství Jota si tedy nemohlo vybrat vhodnější dobu k vydání odborné publikace odhalující nové skutečnosti stran katastrofy v jaderné elektrárně. Serhii Plokhy nesmírně poutavým a zároveň do značné míry objektivním způsobem popisuje, k čemu v Černobylu 26. dubna 1986 došlo a jaké následky to mělo pro další vývoj nejen v SSSR. 

Kniha je rozdělena do šesti částí, v nichž autor chronologicky líčí průběh katastrofy i její dopady. Nezůstává však pouze u toho. Velká pozornost je věnována rovněž společenskému a historickému kontextu, který do značné míry k tragédii přispěl. Exploze v reaktoru byla zapříčiněna souhrou mnoha náhod, svou roli sehrály jak chyby v konstrukci samotného reaktoru, tak lidský faktor a kontext doby. Havárie v Černobylu měla zásadní dopad na dění v SSSR a bezpochyby urychlila jeho rozpad. V druhé polovině 80. let už sice šlo o zadrhávající stroj, který byl odsouzen k zániku, tragédie netušených rozměrů s celosvětovým dopadem, k níž v jaderné elektrárně došlo, však výrazně zkrátila jeho existenci. 

Každá z částí knihy je rozdělena do dílčích kapitol a postihuje jiné aspekty tragédie. V první části je čtenář uveden do historického kontextu doby, je mu představena nálada ve společnosti a mentalita Sovětského svazu. Stejně tak jsou zde představeni hlavní hrdinové katastrofy - tedy elektrárna a obsluha reaktoru, která v momentu výbuchu tragicky selhala. Druhá část popisuje samotný výbuch a minuty bezprostředně následující po něm. Jsou zde zpracovány reakce obsluhy, vedení elektrárny i KSSS na situaci, k níž vůbec nemělo dojít. Z dnešního pohledu je velmi zarážející zejména fakt, že si nikdo nechtěl dlouhé minuty připustit to, co bylo naprosto zjevné. Totiž, že došlo ke katastrofě netušených rozměrů. Třetí část knihy se zaměřuje na způsoby, jak se SSSR vyrovnával s nastalou situací, jaká opatření přijal a jak se snažil minimalizovat škody. Ve čtvrté části autor rozpracovává důsledky informačního embarga uvaleného na černobylskou tragédii a reakci Západu a rovněž popisuje první zásadní důsledky katastrofy. Pátá část je věnována způsobům, jimiž se SSSR s explozí v Černobylu vyrovnával, a především hledání viníků. Autor zde dokonale postihuje mentalitu sovětské nomenklatury, podle níž Východ nedělá chyby a veškeré zlo vždy přichází ze Západu. Závěrečná šestá část je věnována dlouhodobým důsledkům Černobylu, zejména těm společensko-historickým. V epilogu navíc autor dává důsledná varování do budoucna. Nebrojí proti atomové energii, pouze upozorňuje na rizika, která s sebou přináší a na něž je třeba brát zřetel. 

Kniha je napsána nesmírně čtivým způsobem, autor, přestože píše odborný text, dokáže ve čtenáři vyvolat pocit napětí a touhu číst dál, aby zjistil, jak budou věci pokračovat. To je u katastrofy, jejíž průběh i dopady jsou poměrně dobře známy, velké plus. V textu je použito velké množství citací lidí, kteří byli katastrofě bezprostředně přítomni nebo se podíleli na její likvidaci a doplatili na to životem nebo zdravím. Bohatý je rovněž poznámkový aparát, který se odkazuje zejména na dosud nepublikované sovětské prameny, stejně jako na již vzniklé odborné práce a vzpomínkové záznamy přeživších. Obrazová dokumentace je velmi skromná, avšak dostačující. Vedle několika fotografií knihu doplňují nákresy reaktoru a zejména mapy zachycující území zasažené radioaktivním spadem. 

Autor se snaží o co největší objektivitu v popisu události i jejích důsledků. Přímo nekritizuje sovětský režim, byť několikrát vyjadřuje údiv nad jeho způsobem vypořádávání se s nastalou situací. Z většiny ovšem pouze líčí události tak, jak k nim došlo, včetně veškerých důsledků. Nedopouští se fabulací a vlastních neověřených dedukcí, veškerá popisovaná fakta má prameně podložená. Díky tomu vzniká ucelený obrázek černobylské katastrofy, který tuto událost popisuje v širším kulturně-historickém kontextu. Autor sám přiznává, že v textu možná jsou drobné nepřesnosti, jsou však naprosto minimální a nijak fatální. 

Pokud se chcete dozvědět co nejvíc o černobylské havárii, pak je tato kniha rozhodně dobrou volbou. Čtivým způsobem popisuje nejen samotnou tragédii, ale především širší společenský kontext, který je v tomto případě velmi podstatný. Pokud jste viděli seriál Černobyl nebo se o problematiku dlouhodobě zajímáte, asi se nedozvíte nic převratného ani nového, dostane se vám však uceleného obrazu katastrofy, která výrazným způsobem ovlivnila celý svět.

Žádné komentáře:

Okomentovat