Marissa Meyerová - Hvězdy nad hlavou



Přestože příběh Měsíčních kronik se vejde do čtyř poměrně obsáhlých svazků a víceméně se v jejich rámci uzavírá, rozhodla se autorka vydat ještě bonusovou povídkovou sbírku. Na jejích stránkách se můžete vrátit zpět ke svým oblíbeným hrdinům a podívat se do jejich minulosti. Na momenty, které je nějakým způsobem formovaly a které, přestože jsou v hlavní sérii třeba okrajově zmíněny, si zaslouží trochu rozvést a získat vlastní plnohodnotný příběh. 

Kniha obsahuje devět povídek, z nichž sedm se věnuje minulosti hrdinů série Měsíční kroniky, jednu je možno považovat za závěrečnou tečku za příběhem a jedna je samostatným, svébytným příběhem, který s hlavní sérií souvisí jen velmi volně a dal by se považovat za retelling pohádky o Malé mořské víle. 

V rámci jednotlivých povídek jsou zodpovězeny některé otázky, které si čtenář možná kladl během čtení Měsíčních kronik a nedostal na ně uspokojivou odpověď. Dozvíte se tak například, jak se Cinder dostala z Měsíce na zem a proč se její první opatrovatelkou stála Michelle Benoitová, jak se z Vlka stal Alfa jeho smečky, jak a proč Winter přišla ke svým jizvám, nebo co stálo za umístěním Cress v satelitu na oběžné dráze země. Trochu bez kontextu působí příběh věnující se sžívání Cinder s její novou rodinou a také ten ukazující Thorneho unikátní kouzlo osobnosti. Milým bonusem je potom scéna seznámení Kaie a Cinder, tentokrát princovýma očima. 

Přestože kvalita jednotlivých příběhů zejména pokud jde o děj, je kolísavá, jedná se o příjemný doplněk k hlavní sérii. Čtenář má totiž možnost poznat hrdiny Měsíčních kronik v trochu jiném světle a pochopit, jaké okolnosti je formovaly a vytvořily z nich ty osobnosti, jimiž se staly. Autorka navíc ani na moment neztrácí svůj čtivý styl a příběhy proto ubíhají v příjemném tempu a bez zvláštních zaškobrtnutí. 

Povídkovou sbírku Hvězdy nad hlavou není možné brát jako plnohodnotný díl Měsíčních kronik a ani tak není myšlena. Jedná se o snahu autorky odhalit čtenářům něco víc z minulosti postav a zároveň je tak aspoň na chvíli zase vrátit na scénu. Povídka Něco starého, něco nového je potom krásnou závěrečnou tečkou, kterou mnozí z nás postrádali ve Winter, a uzavírá nejen povídkový cyklus, ale celou skvělou sérii.

Žádné komentáře:

Okomentovat