Marissa Meyerová - Winter


Boj o měsíční trůn vrcholí. Cinder se svými přáteli vstupuje do závěrečné fáze boje proti Levaně. Velkolepé finále série Měsíční kroniky přináší spoustu překvapivých zvratů, obrovskou nálož vašich oblíbených postav a především pořádný zápřah pro vaše nervy. Žádná z postav totiž netuší, jestli se dožije příštího rána… 

Cinder i její přátelé jsou v relativním bezpečí na Zvonečníku a plánují svrhnutí měsíční královny Levany, aby mohla na trůn dosednout právoplatná dědička, princezna Selene. Musí však jednat rychle, protože jim dochází čas. Svatbu Kaie a Levany sice zmařili, ovšem je jim jasné, že se jedná pouze o dočasné zdržení. Pokud totiž Levana něco chce, taky toho dosáhne. A běda každému, kdo se její ambici stát se císařovnou Východního společenství postaví do cesty. 

Plán útoku je vymýšlen fakticky za pochodu, což ovšem neznamená, že by nebyl do posledního kroku promyšlen. Cinder se v první řadě potřebuje dostat na Měsíc, kde následně zosnuje vzpouru, byť s nejistým výsledkem. Spoléhat může leda na to, že lidé prahnou po lepším vládci, než je právě Levana. A pokud jim nabídne naději a postrčí je tím správným směrem, možná by se jim i mohlo povést uspět. 

Závěrečný díl Měsíčních kronik je velmi bohatý na děj a především na dějové zvraty. Žádný z hrdinů si totiž nemůže být jistý, jestli se příště nestane obětí královniny zvůle právě on. Situace je o to složitější, že jen málokdy se jim daří zůstat pohromadě. Vlivem nečekaných okolností nebo jejich „geniálních“ plánů se totiž poměrně často rozdělují a každý bojuje sám za sebe a o vlastní přežití. 

Prostor mají zcela pochopitelně všichni hrdinové, které už známe z předchozích dílů. Setkáváme se tedy s nadanou mechaničkou a k tomu kyborgem Cinder, neohroženou Scarlet toho času chovanou jako mazlíček v měsíčním paláci, geniální programátorkou a hackerkou Cress a nově také s princeznou Winter, nevlastní dcerou královny Levany a miláčkem všech Měsíčňanů. A nechybí ani jejich mužské protějšky – císař Kai, bývalý královnin voják Vlk, kapitán Thorne a strážce Jacin. Tahle osmička, doplněná ještě o androidku Iko, udělá, cokoliv bude v jejích silách, aby porazila zlo a dotáhla boj o spravedlivější svět do vítězného konce. 

Netřeba psát, že Marissa Meyerová jednoduše umí psát a velmi promyšleným způsobem buduje napětí. Její postavy se dostávají do situací, které čtenářům způsobují infarktové stavy, protože jsou stejnou měrou nečekané jako naprosto nervy drásající. Vždycky, když už máte pocit, že víte, jak bude příběh pokračovat, přijde autorka s nějakým nečekaným zvratem, který otočí události o sto osmdesát stupňů. V řadě momentů se o hrdiny vážně bojíte a jen se tiše modlíte, aby to nakonec všichni aspoň v relativním zdraví přežili. 

Winter je skvělým ukončením celé série, které se nese přesně ve stejném duchu jako předchozí díly. Je čtivé, překvapivé, vtipné a pohádkové. Dočkáte se v něm toho správného velkého finále, kterému nicméně lehce schází závěrečná tečka. Na tu si budete muset počkat až na soubor povídek Hvězdy nad hlavou.

Žádné komentáře:

Okomentovat