Prodloužený víkend v Londýně

Jsou věci, bez kterých si nedovedu svůj život představit. A jednou z nich je cestování. Nevýletuju sice tak často, jak bych sama chtěla, na to není čas ani finance, ale přesto se snažím párkrát do roka někam vyjet. Poznávání cizích kultur vás totiž úžasným způsobem obohatí. Květnové svátky letos sice nevyšly úplně ideálně, ale přesto jsem si dopřála dovolenou a jednoho z nich využila k výletu do Londýna. 


Britská metropole je město mnoha tváří, které toho spoustu nabízí, a rozhodně se vyplatí investovat do něj pár dní času. Naposledy jsem tu byla před skoro patnácti lety na jediný den, jehož značnou část jsem strávila v Britském muzeu. Ano, bylo mi tehdy dvanáct a zdejší krásy jsem ještě nedokázala pořádně docenit, ale přesto jsem si už tehdy říkala, jak ráda bych hlavní město Velké Británie někdy znovu navštívila. Ideálně bez školou organizovaného zájezdu, který se drží přísného harmonogramu a nic moc si proto neprohlédnete. A pokud ano, tak jenom letem světem. Mám radši poklidné cestování po vlastní ose, kdy si můžu všechna místa pořádně vychutnat, kdekoliv se zastavit a v klidu se pokochat nějakou kultovní pamětihodností nebo třeba jen zajímavým zákoutím. A v Londýně je obojího přehršel. V následujících řádcích se nebudu snažit podrobně vám shrnout celý výlet, spíš vypíchnout nějaké zajímavosti a třeba vám i dát pár tipů. :) 

V Londýně je hned několik letišť a obvykle záleží na tom, s jakou leteckou společností cestujete, od toho se totiž odvíjí místo přistání. Na nejslavnější Heathrow z Prahy létá British Airways a pokud máte štěstí, můžete chytnout letenky za velmi slušné ceny. Czech Airlines obvykle přistávají na Gatwicku a i ony nabízejí různé akční letenky. Pokud však chcete leteckou přepravu co nejlevnější, pravděpodobně zvolíte některou z nízkonákladových společností. Z Prahy létá Ryan Air i EasyJet a oba přistávají na Stanstedu, odkud se do centra Londýna dopravíte vlakem nebo autobusem. Druhý zmíněný způsob vychází o něco levněji, počítejte však s možnými dopravními zácpami. Vlak vás na londýnské nádraží Liverpool Street dopraví za tři čtvrtě hodiny, přičemž jedna jízda vás vyjde na zhruba 15 liber. Určitě se vyplatí koupit si jízdenky předem přes internet, protože je pak seženete o čtvrtinu nebo i polovinu levněji. Pokud cestujete ve skupině, bývá sleva ještě výraznější. My byli čtyři a zpáteční jízdenka ze Stanstedu do Londýna nás vyšla na necelých 20 liber na osobu. 

Notting Hill
Londýn má jednu z nejlepších a nejpřehlednějších sítí městské hromadné dopravy. Nejrychlejší je metro, v případě okrajových částí města pak nadzemka či vlak. Můžete využít i autobus, ale pozor, v centru velmi často bývají zácpy, proto si na přesun vyhraďte dostatečné množství času. Na druhou stranu londýnské červené double deckery jsou tak legendární, že jízda v nich za trochu toho zdržení stojí. Metro i vlak jsou velmi dobře značené a snadno se v nich zorientujete, v případě, že si připadáte ztracení, stačí se obrátit na někoho z obslužného personálu (na každé stanici bývá několik osob) a oni už vám poradí, kterým směrem se vydat. Pro co nejsnazší orientaci mohu vřele doporučit chytrou aplikaci Citymapper, která vám najde konkrétní spojení včetně času odjezdů. Jen pozor, nemusí reflektovat všechny výluky a mimořádné události v rámci jízdního řádu. 

Celodenní jízdné po Londýně stojí něco přes 13 liber, ovšem pozor. Lístek si můžete zakoupit pouze mimo špičku, tedy kdykoliv po půl desáté ráno. Pokud plánujete hodně přejíždět sem a tam, určitě se vám to vyplatí, protože jednosměrný lístek kamkoliv vyjde na skoro 8 liber. Další možností, jak ušetřit, je pořízení Oyster Card. Za novou se platí asi 3 libry a následně si můžete buď zakoupit časový kupón nebo nabít konkrétní částku, která se vám v průběhu cestování odečítá. Pokud jste v Londýně na delší dobu, určitě se vám to vyplatí, protože s Oyster Card je každá jedna jízda levnější třeba o dvě nebo tři libry. A to už je docela rozdíl. 

Výhled od observatoře v Greenwichi
Vzhledem k značnému množství lidí, kteří se v londýnské hromadné dopravě pohybují, jsou intervaly mezi jednotlivými spoji minimální. Metro jezdí během špičky každou minutu, mimo ní obvykle co tři minuty. U vlaků záleží, kam přesně jedete, ale většinou nečekáte déle než čtvrt hodiny, většinou jsou intervaly ještě kratší. 

Pokud jde o bydlení, Londýn všeobecně patří k dražším destinacím. Potom už záleží na vás, jestli si radši připlatíte za bydlení v centru, ale ušetříte za dopravu, protože budete chodit pěšky, nebo zvolíte ubytování spíše na okraji města a investujete do jízdného. Centrum města je vesměs dost hlučné, jsou tu mraky lidí bez ohledu na denní dobu, ale všechno máte na dosah. Okrajové čtvrti jsou pochopitelně levnější, ale je třeba počítat s náklady na dopravu. Taky si ověřte, jestli ve vámi zvolené čtvrti žijí spíše Britové nebo přistěhovalci, případně jak je to s tamější čistotou a bezpečností. My osobně jsme bydleli v Greenwichi a rozhodně ji můžu doporučit. Jde o čtvrť převážně rezidenční, takže je tady klid, ale zároveň se do centra dostanete vlakem za necelých 15 minut. 

Tower Bridge
Stravování v Londýně je nesmírně pestré. Město je velmi kosmopolitní, takže tady narazíte na restaurace ze všech koutů světa a rozmanitých jazykových oblastí. Na klasickou britskou kuchyni moc nenarazíte, i když fish and chips se servírují poměrně běžně a podle místa vás vyjdou na 10 - 15 liber. Jinak však dost často narazíte na italské a asijské restaurace různých cenových kategorií. Opět platí, že čím dál jste od centra, tím je jídlo levnější, občas dokonce dostanete v ne až tak frekventovaných čtvrtích lepší kvalitu za lepší cenu. Všeobecně však počítejte v restauracích tak s deseti librami na osobu. Spropitné bývá dost často zahrnuto v celkové sumě a pohybuje se kolem jedné libry na osobu, může to ovšem být i víc. Pokud si budete chtít dát kávu, samozřejmě záleží, kam na ni jdete, ale espresso vás bude stát kolem dvou liber, capuccino je ještě o libru dražší. 

Pravým anglickým zážitkem je čaj o páté, což je tradice, která se v Anglii vyvíjela dlouhé roky, dokud ji Britové nedovedli k dokonalosti. Pod pojmem Afternoon Tea se skrývá kvalitní britský čaj (většinou máte na výběr tak z deseti druhů), výběr drobných zákusků a tenkých sendvičů. Pokud čaji zrovna dvakrát neholdujete, můžete si dát i kávu nebo horkou čokoládu. Odpolední čaj se servíruje obvykle od tří nebo od půl čtvrté do pěti, případně půl šesté. Některé podniky vyžadují rezervaci aspoň den předem, do jiných stačí přijít o objednat si na místě. Ceny jsou velmi různé a liší se podnik od podniku. V centru seženete nejlevnější Afternoon Tea za necelých 30 liber na osobu, ovšem v luxusních podnicích vás může stát i víc než dvojnásobek, v Greenwichi, kde jsme bydleli, podávali odpolední čaj pro dva za 25 liber. Kavárničky mimo centrum navíc mají tu výhodu, že krom nižších cen mají také jaksi britštější atmosféru, protože zdejší čaj o páté není jenom lákadlem pro turisty, ale skutečným kouskem britské kultury. 

Kensington Palace
A teď už pojďme na konkrétní kulturní zážitky. :) Každý pochopitelně cestuje do Londýna s jiným záměrem a chce vidět jiné věci. Nebudu předstírat, že jsem nějaký zvláštní expert na zdejší památky, takže zmíním spíš ty, které jsem sama navštívila, případně přidám nějaké užitečné tipy. 

Pokud máte v plánu navštívit hodně rozmanitých muzeí nebo míst, kde vyžadují vstupné, zvažte koupi City Passu. V ceně je zahrnuto vstupné do zhruba 40 památek, a to se při londýnských cenách určitě vyplatí. Pas si můžete pořídit na jeden nebo víc dní, přičemž platí, že čím delší platnost, tím vyšší cena. Jsou v něm nicméně zahrnuta všechna významná londýnská muzea (s výjimkou Britského), takže pokud jich chcete vidět třeba deset, náklady na pořízení pasu se vám rozhodně vrátí. Pokud chcete navštívit třeba jen jedno významnější muzeum, jedná se o zbytečnou investici. Jednotlivé vstupy do památkových objektů jsou sice dost drahé, ale většinou za své peníze dostanete maximální možný zážitek. Navíc můžu doporučit koupit si lístky předem na internetu. Má to hned dvě výhody - jednak tady bývají nižší ceny (i když třeba jen o dvě tři libry) a jednak vám to zajistí prioritní vstup, takže se vyhnete dlouhým frontám (neplatí pro Tower). 

Tower
Volba konkrétních památek je zcela na vás a hodně se odvíjí od vašich osobních preferencí. V Londýně se totiž nabízí prakticky úplně všechno - historie, církevní památky, staré i moderní umění nebo třeba interaktivní expozice a neotřelé kulturní zážitky. Všem milovníkům historie mohu vřele doporučit Tower. Vstupné vás vyjde na necelých 25 liber, což sice zní jako hrozivá suma, ovšem v tomto případě je velmi dobře investovaná. Zdejší muzeum má několik částí a provede vás dějinami Velké Británie od dob Viléma Dobyvatele až po současnost. Uvnitř se skrývá řada zajímavostí a expozice je navíc do značné míry interaktivní, díky čemuž si spoustu informací snáze zapamatujete. V rámci vstupného máte přístupný celý objekt (respektive celou jeho návštěvníkům zpřístupněnou část) a je hodně na co se dívat. Na návštěvu si určitě vyhraďte tak tři hodiny času, ale radši víc. Za sebe mohu vřele doporučit především expozici korunovačních klenotů, na kterou se stojí dlouhé fronty. Ovšem nenechte se jimi odradit. I když se to nezdá, postupují skutečně rychle. Případně korunovačními klenoty začněte, po ránu tu ještě tak narváno nebývá. 

Westminster Abbey
Samostatnou kapitolou jsou církevní památky. Po celém Londýně narazíte na desítky kostelů v různých stylech, nezřídka stojí dva hned vedle sebe nebo jenom přes ulici. K nejznámějším a nejnavštěvovanějším ovšem patří St. Paul, tedy katedrála sv. Pavla, a Westminsterské opatství. V obém případě se platí vstupné 20 liber, dovnitř se však dá dostat i zadarmo. Pokud byste jedno či druhé, případně obojí rádi viděli, zavítejte sem v neděli, kdy je památka oficiálně zavřená, ale pořádají se zde mše. Ty jsou volně přístupné komukoliv a pochopitelně jsou zdarma, takže můžete vejít dovnitř, porozhlédnout se a zase klidně odejít. Zůstávat na ceremonii není povinností, ovšem pokud byste měli chuť, určitě se vám v tom nikdo nepokusí zabránit. 

Sky Garden
Chcete-li získat nadhled a podívat se na Londýn z výšky, mohu vřele doporučit návštěvu Sky Garden. Jedná se o jeden z moderních mrakodrapů v City, jehož většinu zabírají kancelářské prostory, ovšem v nejvyšším, pětatřicátém patře, je vyhlídková terasa. Krom krásného výhledu do všech světových stran si tady můžete vychutnat i kávu či jiný nápoj včetně alkoholu a něco dobrého na zub, vedle kavárny je zde také restaurace. Hlavní výhodou zdejší vyhlídky je fakt, že vstup nahoru je zcela zdarma, jen si musíte včas rezervovat lístky. Na oficiální stránkách Sky Garden se objevují vstupenky vždy zhruba na tři týdny dopředu, vybíráte si vždy konkrétní čas. 

Krásný výhled na Londýn, i když z podstatně odlišné perspektivy, nabízí také Greenwich, kde stojí proslulá observatoř. Vstup dovnitř se platí, výhled na město je však zdarma, stejně jako možnost podívat se k nultému poledníku a vyfotit se u něj. A pokud sejdete dolů k řece, můžete navštívit Námořní muzeum či tzv. Queen's House, unikátní architektonický klenot Iniga Jonese. Obojí skýtá velmi zajímavou expozici a co víc, do obojího je vstup zdarma. 

Hyde Park
Kdo má rád přírodu a procházky zelení, neměl by vynechat některý z londýnských parků. Obvykle se jedná o rozsáhlé zelené plochy se spoustou vzrostlých stromů a vodními prvky. Přímo v centru města najdete Kensington Park, který sousedí se čtvrtí Notting Hill, a je tudíž ideálním odpočinkovým místem, do něhož zavítáte po zdolání proslulých nottinghillských bleších trhů. Těsně s ním sousedí Hyde Park a dále St. James Park, které oba rovněž stojí za návštěvu, třeba po cestě k Buckinghamskému paláci. 

Pokud jedete do Londýna spíše nakupovat, zajděte na Oxford Street. Najdete zde řadu známých značek včetně Primarku, pro milovníky historie má navíc tato ulice ještě jedno velké lákadlo - obchodní dům Selfridges. Jedná se o vůbec první obchodní dům v Anglii, který ve své době způsobil naprostou revoluci především množstvím a kvalitou nabízených služeb, a rovněž novým přístupem k zákazníkům. Uvnitř najdete všechno od módy přes kosmetiku až po zavazadla. A výjimkou nejsou ani luxusnější značky. Toužíte-li po skutečně špičkovém nakupování u proslulých návrhářů, pak by vaší pozornosti neměla uniknout New Bond Street, kde narazíte na jména snad všech známých luxusních značek. Ostatně se vyplatí sem zajít i jen abyste okoukli výlohy. :) 

The Globe Theatre
Žádný správný milovník divadla si určitě nemůže nechat ujít proslulé Globe Williama Shakespeara. Nejedná se o původní alžbětínské divadlo, to lehlo popelem, nicméně jde o přesnou repliku, k níž určitě zajděte. Pokud byste stáli o pohled do zákulisí, můžete si zaplatit komentovanou prohlídku za 17 liber, je však určitě výhodnější nakouknout dovnitř v rámci nějakého pěkného představení. Od dubna do října se zde uvádějí Shakespearovy hry, a to prakticky každý večer, někdy i odpoledne, navíc každý den jiný kus. Lístky se dají sehnat už od deseti liber, takže si za nijak závratné peníze můžete dopřát pravý shakespearovský zážitek. 

Když se řekne Londýn, divadelníkům okamžitě naskočí také West End. Tahle čtvrť přiléhající k Picadilly Circus je totiž napěchovaná divadly. Hraje se tady široké spektrum inscenací, takže na své si přijdou milovníci klasické činohry i muzikálů. Představení jsou každý den s výjimkou neděle, kdy pouze některá divadla nabízí odpolední představení. Všeobecně platí, že činohra je levnější než muzikál, vždy však záleží na konkrétním kusu. Nejdražší bývají novinky, věci těsně po premiéře a díla, která sesbírala nějaká významná ocenění. V případě muzikálu se dají nejlevnější lístky sehnat od 20 liber, počítejte však s tím, že za tuhle cenu nepůjde o nejlepší místa. Většinou jsou umístěna někde hodně nahoře, hodně vzadu či hodně na krajích a navrch mívají nejrůznější výhledová omezení. Velmi slušná místa seženete od 40 liber, vždycky však záleží především na vašich finančních možnostech. Jenom ještě drobný tip k nákupu - vždycky si lístky kupujte přímo na stránkách konkrétního divadla, kam se chystáte, vyjde vás to totiž levněji, a to často i o pět až deset liber, než na stránkách zprostředkovatele. Lístky si můžete nechat poslat poštou nebo si je vyzvednout na pokladně před představením. My jsme zašli na Bídníky a maximálně si to užili. Britové jednoduše vědí, jak se dělá správný muzikál, takže jsem si jistá, že při příští návštěvě Londýna zase na nějaký zajdu. :) 

A na závěr ještě jeden tip pro všechny fanoušky Harryho Pottera. Nějakých 20 mil od Londýna leží filmové ateliéry Warner Bros, které se v roce 2012 proměnily v interaktivní muzeum, jež vás přenese do prostředí filmů a vlastně i knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Ve dvou obrovských halách je vypodobněn kouzelný svět Harryho Pottera do těch nejmenších detailů. Vstoupíte do Velké síně, projdete se Zapovězeným lesem, nakouknete ke Gringottovým či se projedete Bradavickým expresem. Pokud jste stejně jako já propadli sáze o mladém čaroději, pak si nesmíte tenhle zážitek nechat ujít. Lístky nejsou úplně nejlevnější, ale rozhodně se vyplatí. Jen myslete na to, že je potřeba si je koupit s velkým předstihem, jinak byste je taky nemuseli sehnat. Já osobně ty naše kupovala tři čtvrtě roku dopředu. 

Do ateliérů se dostanete z londýnského nádraží Euston, kde nasednete na vlak do Watford Junction, odkud už vás odveze speciální autobus. Radši si ale před cestou ověřte, že skutečně všechno jede. My kupříkladu museli kvůli státnímu svátku zvolit lehce alternativnější způsob dopravy s několika přestupy a procházkou mezi nádražími. Ale nakonec to klaplo. 

A ještě jeden tip pro milovníky Harryho Pottera. Na nádraží King's Cross najdete proslulý vozík se vstupem na nástupiště 9 a 3/4, u nějž je možné se vyfotit. Stojí hned vedle obchodu s předměty s tematikou Harryho Pottera a fotku vám zde za 10 liber udělá profesionální fotograf. Není však nutné si fotku kupovat. Pokud se vyfotíte sami na vlastní telefon, máte to zdarma. ;) Jen pozor na obrovské fronty, které tady stojí. Pokud se jim chcete vyhnout, doporučuju zajít sem ráno ještě před otevřením obchodu. 

Pobyt v Londýně byl v mnoha ohledech nesmírně vyčerpávající, ale přesto naprosto skvělý. Jedná se o město s naprosto specifickou atmosférou, svéráznou architekturou (kde jinde najdete středověký hrad vedle moderního mrakodrapu?) a bohémskou duší. Pokud tedy přemýšlíte, kam se vydat na příští výlet, je to dobrá volba. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat