Robert Jordan - Oko světa


Vítejte ve světě, kde zuří věčný boj dobra se zlem, osud lidstva je řízen řadou proroctví a na všechno dohlíží Kolo času. Robert Jordan ve své rozsáhlé fantasy sáze stvořil promyšleně fungující, komplexní svět, v němž se obyvatelé musí doslova rvát o přežití. Čas hrdinů možná ještě nenastal, ale něco visí ve vzduchu. A stará proroctví se velmi záhy začnou naplňovat. 

Rand al'Thor je obyčejný ovčácký synek žijící v poklidné vísce na konci světa, který nikdy netoužil svůj život nějak zásadně změnit. Jeho otec je ovčák a on očekává, že v budoucnu jeho živnost převezme, ožení se s milou dívkou a stráví zbytek života ve známém okruhu několika mil. Pak je však jeho vesnice napadena nestvůrami, které jdou podle všeho po něm a jeho přátelích. Rand netuší proč, aby však zajistil obyvatelům dědiny bezpečí, rozhodne se odejít. A tím odstartuje dosud největší dobrodružství jeho života. 

Mladý ovčák necestuje sám, nýbrž v doprovodu přátel a tajemné Moirain patřící k Aes Sedai, tak trochu válečnicím a tak trochu kouzelnicím. Tato žena má o Randa a jeho přátele eminentní zájem, protože právě oni se mají stát základními kameny, kolem nichž se tká vzor osudů všech. Boj dobra a zla má už brzy odstartovat a Rand i jeho dva přátelé se budou muset velmi brzy rozhodnout, na kterou stranu se postaví. 

Jordan stvořil velmi komplexní svět, do nějž není možné proniknout přečtením jednoho dílu ságy. V Oku světa se čtenář spíše seznamuje s postavami a pomalými krůčky vstupuje do světa plného tajemné magie, která pomáhá i škodí a je potenciálně nebezpečná pro všechny, kdo jí vládnou, i jejich okolí. Čtenář zhruba tuší, jak jsou rozdány karty, nemůže si však být stoprocentně jistý a neví, jak to s hrdiny vlastně dopadne.

Přestože postav se v příběhu mihne celá řada, hlavní pozornost je věnována Randovi, čímž autor nepřímo naznačuje, že právě on je hrdinou, který má moc rozhodnout o osudu všech. Obvykle se vypráví z jeho pohledu a jeho očima, byť ve třetí osobě, pouze v momentě, kdy se postavy rozdělí, je přenechán prostor také některé z dalších. Všehovšudy je však příběh líčen z pohledu pouhých tří - Randa, jeho přítele Perrina a vesnické vědmy Nyneivy. Ti ostatní zůstávají zahaleni rouškou tajemství a jejich pohnutky jsou nejasné. Iritující je to zejména v případě Moirain, která je katalyzátorem veškerého dění, ale čtenář toho o ní přitom moc neví.

Tempo vyprávění je nesmírně pomalé, autor se vyžívá v popisech desítek drobností, které jsou pro děj zdánlivě nepodstatné. Také příběh doplňuje obrovským množstvím odboček, jejichž význam čtenáři uniká. Většinou totiž jenom zpomalují děj a nemají pro celkový vývoj příběhu žádný význam. Alespoň v prvním díle ne. Přes značnou čtivost se tak nelze ubránit dojmu, že se postavy honí za jakýmsi přeludem a v románu se vlastně vůbec nic neděje. 

Přestože svět i děj jsou do detailu propracované, občas dochází k vývoji, který tak trochu připomíná antický deus ex machina. Například postavy před něčím utíkají a najednou se jako mávnutím kouzelného proutku dostanou na bezpečné místo, případně se odněkud nečekaně zjeví pomoc, jindy zase potřebují překonat stovky mil v krátkém čase, proto zvolí nový a neotřelý způsob cestování. Nic z toho příběh vyloženě nenarušuje, většinou to ani nepůsobí násilně či nepromyšleně, jen se nad tím čtenář možná trochu pozastaví. 

Oko světa je dobrým úvodem do série, je na něm však vidět, že se jedná o první díl značně rozsáhlé ságy. Do děje je totiž pouze zlehka kousnuto, budoucí vývoj jen lehce naznačen. Bohužel jsem trochu postrádala hlavní dějovou linii, k níž by celé vyprávění směřovalo. Čtenář se sice dozví něco málo o proroctví, které se začíná naplňovat, zároveň si však není jist, kdo je vlastně hlavním antagonistou a proti čemu postavy bojují. Jordanův svět je nesmírně působivý, příběh jako takový však možná až moc složitý a členitý. Ovšem nechme se překvapit, co přinesou další díly.

Žádné komentáře:

Okomentovat