Sally Greenová - Zloději dýmu


Tři země s napjatými vzájemnými vztahy a pětice hrdinů, která může pořádně zamíchat kartami. Jsou z různých společenských skupin, mají odlišné rodinné zázemí a velmi rozdílné cíle. Přesto se jejich osudy propletou a otevřou před nimi nebezpečnou cestu plnou dobrodružství, na níž budou muset zapojit všechen svůj um a schopnosti, aby přežili. 

Na rozlehlé Severní planině jsou podmínky nevhodné k životu, proto zdejší nehostinné kraje obývají pouze démoni. Někdo v jejich existenci vůbec nevěří, jiní touží po jejich magickém dýmu, který má velmi opojné účinky. A právě těm pomáhají tak trochu mimo zákon stojící lovci démonů. Tash nemá žádné příbuzné, její jedinou rodinou je Gravell, obávaný lovec démonů. Pracují v úspěšném tandemu a díky tomu si vydělávají na živobytí. Ne všechno ale vždycky vyjde podle jejich plánů. 

V Brigantsku žije princezna Catherine, která se má už záhy provdat za následníka trůnu ze sousední země. Pomocí sňatku má být nastolen trvalý mír a dojít ke zlepšení vzájemných vztahů. Princezna není z vyhlídky na svatbu s cizincem právě dvakrát nadšená, ovšem jako poslušná dcera se nijak nezpěčuje. Nový život v cizí zemi by jí totiž mohl nabídnout i výhody. 

Ambrose patří ke královské gardě a přísahal, že bude princeznu ochraňovat. Jejím příbuzným se však mladík příliš nezamlouvá. Nejen že v jeho rodině jsou zrádci, navrch se zdá, že k princezně chová víc než jen povinnou úctu. Ovšem nic nesmí zhatit chystaný sňatek, tím méně jakákoliv aférka či jenom podezření z ní. Hnutím okolností se Ambrose ocitá na útěku. A možná na něm objeví víc, než by tušil. 

Calidorii vládne kníže Thelonius a na jeho dvoře slouži March, chlapec z již neexistujícího kmene Abasků. Jeho rodina padla za oběť válečnému běsnění, Marche jako jediného se kníže milostivě ujal a poskytl mu na svém dvoře domov. Teď ovšem nastává čas zúčtování. March nehodlá zůstat celý život sluhou. A už i ví, jak se knížeti postaví. 

Pitorie je země požívající značných svobod, jejíž obyvatelé si rozhodně nemají na co stěžovat. Jedním z nich je Edyon, syn obchodnice s nábytkem. Jeho matka se nikdy nevdala, což mládenci v životě přináší řadu nepříjemností. Má totiž nálepku bastarda, která ho výrazně limituje. A aby toho nebylo málo, Edyon je zloděj s neodbytnou potřebou krást pěkné věci. Když ho znovu přemůže nutkání něco odcizit, ještě netuší, jak zásadní vliv bude mít tato krádež na jeho další život. 

Příběh se odvíjí v pěti liniích, pro každého z výše zmíněných hrdinů existuje jedna. Tyto linie se nicméně vzájemně proplétají a propojují. Vždycky je to však nanejvýš logicky. Postavy na sebe nenaráží jen tak náhodou, setkávají se za přesně daných okolností, které jsou předem připravené a v kontextu příběhu dávají smysl. Některé situace sice působí lehce uspěchaně, možná až stylem deus ex-machina, ale zároveň dostatečně uvěřitelně. 

Autorka na stránkách svého románu vykresluje velmi konkrétní fantasy svět, který poměrně slušně funguje, byť občas v něm narazíte na nesrovnalosti. Ty se týkají především dorozumívání jednotlivých postav. V autorčině vizi totiž má každá země svůj vlastní jazyk, postavy jako by to však vůbec neregistrovaly. Až na občasné zmínky v Marchově příběhové linii si spolu postavy povídají, jako by se nechumelilo a jazyková bariéra nehraje žádnou roli. Lehce problematické jsou také vzdálenosti mezi jednotlivými městy či částmi země. Rychlost, kterou se mezi nimi postavy pohybují, je často velmi nekonzistentní a při pohledu na mapu vyvolává otázky, zda necestují příliš pomalu nebo naopak příliš rychle. 

Příběh je poměrně pomalý a přestože v něm neschází akce, máte pocit, že se tam vlastně nic moc neděje. Dosti problematické je především to, že velmi dlouho nevíte, o čem má vlastně celé vyprávění být. Schází hlavní dějová linka, která by příběh rámovala. Nějaká se sice objeví, ovšem až v druhé polovině příběhu, a to je přeci jen trochu pozdě. Úvod působí rozpačitě a především velmi rozvláčně. Veškerá výraznější akce je soustředěna až na samotný závěr, kdy teprve má čtenář šanci pochopit, o co v příběhu celou dobu šlo. Přestože autorka píše čtivě, vlastně vás nic nenutí číst dál a místy vám absence nosného děje bude připadat až iritující. 

Značnou slabinou příběhu jsou také postavy. K dispozici je hned pět hlavních hrdinů, kterým je však věnován ne zcela rovnoměrný prostor. Z toho potom vyplývá jistá nepropracovanost a občas až povrchnost. Ne všechny navíc dokážou ve čtenáři vzbuzovat emoce. Zákonitě vám nebudou všechny sympatické, problém však je, že některé vám budou vyloženě lhostejné a kdyby v příběhu vůbec nevystupovaly, příliš by vám nechyběly. 

K nejkomplexnějším patří princezna Catherine, která má silnou osobnost, dokáže se přizpůsobit jakékoliv situaci a především stále zůstává věrná sama sobě. Poměrně slušně je vykreslen také Edyon, který často bojuje sám se sebou a svou přirozeností, v průběhu příběhu se však pomalu rozvíjí jeho osobnost a ukazuje se, že je mnohem víc, než jenom obyčejný zlodějíček bez úcty k čemukoliv. Ambrose je voják, syn, bratr i milenec, který si touží za všech okolností zachovat čest. Chrání ty, které miluje a přetvářka je mu cizí. Jeho dobrota však místy hraničí až s naivitou, což z něj pro mě dělá postavu, kterou sice snesu, ale nedokážu si ji oblíbit. Tash je pubertální fracek, který sobecky usiluje pouze o vlastní potěšení a odmítá se řídit radami starších a moudřejších. Má sice pár světlých momentů, ty však její absolutní nesnesitelnost nezachrání. Asi nejplošší je charakter Marche, jehož pohnutky k činům postrádají jakoukoliv podstatnou motivaci. Působí spíše jako naivka, s nímž kdokoliv může manipulovat směrem, kterým se mu právě líbí, a on se tam ochotně vydá. Na druhou stranu v příběhu se mihne také několik velmi zajímavých vedlejších postav, které by si určitě do budoucna zasloužily více prostoru. 

Zloději dýmu nejsou špatným románem, jenom místy poněkud rozpačitým. Jako by mu něco zásadního chybělo. Příběh má mezery pokud jde o děj i o postavy, zásadním problémem je především jistá zdlouhavost, která by seděla k rozsáhlé epické sáze, ale trilogii spíše ubližuje. Příběh je slušně rozehrán, uvidíme, jak si s ním autorka poradí dál a co přinese svým hrdinům v dalším pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat