Erin Watt - Padlý dědic


Pro Ellu a Reeda všechno dopadlo dobře, takže je nejvyšší čas zajistit šťastný konec i ostatním bratrům. Autorská dvojice Elle Kennedy a Jen Frederick, které společně píšou pod pseudonymem Erin Watt, se rozhodla přijít s dalším pokračováním ságy o rodině Royalů a slibují, že Royalové vás zničí. Což se jim daří, byť asi ne přesně tak, jak to autorky zamýšlely.

Easton Royal nemá v těle ani kousek zodpovědnosti. Je zvyklý dostávat od života všechno, co si usmyslí, a neomlouvá se za to. Většinu času tak tráví v alkoholovém opojení, které občas naruší nevázaným sexem. Láhev něčeho tvrdšího je pro něj odpovědí na všechny životní problémy, jimž se nedokáže postavit čelem. Je tak sice sám proti sobě, protože si jednak buduje slušnou závislost, jednak se stává vysoce nedůvěryhodnou osobou, ovšem to jej od jeho počínání nemůže odradit.

Hartley se objeví na Astor Park jako úplný nováček a rozhodně nemá v plánu zaplést se s kýmkoliv, natož pak s některým z proslulých bratrů Royalů. Nepočítá však s Eastonovou absolutní umanutostí. Má totiž pocit, že se na něj nevztahují žádná pravidla a může si jednoduše dělat, co se mu zlíbí. Čímž Hartley dost leze na nervy. Easton se totiž jen tak nevzdá. A když o nějaké holce usoudí, že ji dostane, tak to tak prostě bude.

Celý příběh je vyprávěn Eastonem z jeho pohledu a nutno podotknout, že se jedná o dost nesnesitelného vypravěče. Po celou dobu předvádí řadu alkoholových extempore a mohl by působit jako ukázkový příklad toho, co se stane, když se k alkoholu stavíte nezodpovědně. Jak moc je tohle neustále popíjení a útěk z reality prostřednictvím alkoholu vhodné do knihy pro mládež, raději nebudu komentovat. Easton je nezodpovědný floutek, který v první řadě myslí na sebe, pak zase na sebe a nakonec ještě pořád na sebe, a pokud mu zbyde aspoň malinkatá kapacita, začíná se teprve zajímat o pocity druhých. Rozumné argumenty na něj neplatí, a přestože sám sebe přesvědčuje, že jedná správně, jeho okolí to vidí jinak. A bohužel má ve většině případů pravdu. Easton je prostě ukázkový příslušník zlaté mládeže, který si myslí, že peníze vyřeší cokoliv, a respekt k přáním ostatních je pro něj cizí slovo. Má sice několik světlých chvilek, ty však s ohledem na zbytek jeho počínání prakticky nestojí za řeč.

Román se utápí v banalitách a plácá se sem a tam v marné snaze o aspoň náznak jakéhosi děje. Většinu knihy čtenář sleduje počínání hlavního hrdiny a jeho pokusy získat dívku svých snů. Dělá při tom hromadu přešlapů a chyb, které se bohužel ani nedají označit za roztomilé. Spíše za trapné, otravné a velice únavné. Ubíjející je i neustálá snaha hlavního hrdiny potlačovat svoje lepší já a jakékoliv pocity, jeho problém s alkoholem už jsem zmiňovala výše.

Součástí svazku je ještě novela Poskvrněná koruna líčící vztah Gideona a Savanny, který je v úvodní trilogii naznačen a v Padlém dědici se s jeho existencí dál pracuje. Musím říct, že v tomto případě šlo pro mě o výrazně zajímavější a zábavnější čtení, protože Gideon sice oplývá stejnou umanutostí jako ostatní bratři, zřejmě rodinný rys, ale aspoň se chová relativně rozumně. Vylíčení jeho minulosti se Savannou i jeho dojemné snahy všechno zase napravit by si tak možná zasloužily větší prostor, než těch zhruba 150 stránek novely.

Nejsem zrovna velký fanoušek série Royalové, protože ukazuje pokroucenou morálku a zkaženost americké elitní mládeže v lehce pokřiveném světle. Sledovat svět bohatých a mocných je sice občas fajn, tady však jsou navíc ještě zkažení a vlastně hloupí, takže se nedočkáte žádných zajímavých piklí a intrik po vzoru Gossip Girl. Pouze tiše kroutíte hlavou nad stupiditou toho všeho. Padlý dědic mě o kvalitách série nepřesvědčil, spíš jí v mých očí reputaci ještě o kousek zhoršil. Pátý díl si přečtu, protože už by snad měl být konečně poslední, ale k srdci mi tyhle knihy určitě nepřirostou.

Žádné komentáře:

Okomentovat