Mary E. Pearsonová - Zrádné srdce


Lia se ze všech sil snažila vyhnout domluvenému sňatku s mužem, jehož nezná a jenž se jí už z principu protiví. Osud má však trochu zvrácený smysl pro humor, takže právě ten, před nímž tak moc chtěla uprchnout, se stal součástí jejího života a zapsal se jí do srdce. Místo, na němž se ocitli, však jejich vztahu ani trochu nepřeje a přežití se mění ve věc prvořadého významu.


Když se Lia v Terravinu seznámila s Rafem a Kadenem, ani ve snu by ji nenapadlo, že oba dva zrazují její důvěru, protože jí úmyslně zamlčeli svou totožnost. Princezna si není jistá, na koho se má zlobit víc. Na svého ženicha, který jí úmyslně vodil za nos, nebo na svého domnělého přítele, který ji unesl a proti její vůli odvedl do barbarského království? Venda však není taková, jak si Lia myslela, a dívka zřejmě bude muset svůj názor na zdejší barbary zásadně přehodnotit.

Venda je úplně jiný svět, zdejší obyvatelé se však od těch z princezniny domoviny zas až tolik neliší. Možná mají jiné zvyklosti a uznávají jiné bohy, ale jinak je pohání táž touha přežít a mít se dobře, jako každého druhého. V čele země stojí Komizar a vládne jí železnou rukou. Netoleruje neposlušnost a vzepřít se jeho rozkazu může být to poslední, co kdokoli udělá. S princeznou však má své plány. A pokud se jednou pro něco rozhodne, nikdo mu to nevymluví. Liu čeká další obrovská životní zkouška.

V druhém díle Kronik Pozůstalých nás autorka zavádí do barbarského království Venda, které je na hony vzdálené Morrighanu a čemukoliv, co Lia kdy znala. Zdejší obyvatelé na první pohled působí jako barbaři, mají podivné zvyklosti a dějiny si vykládají úplně jinak než v ostatních královstvích. Lia je stejnou měrou zděšená jako fascinovaná. Stačí však pár dní, aby k ní země začala promlouvat. Princezna se rozhodne překonat své počáteční předsudky a svůj nový domov i vězení zároveň lépe poznat. Venda je totiž fascinující zemí plnou kontrastů, která na první pohled připomíná vojenskou diktaturu, a svým způsobem taková skutečně je, ale v hlubinách skrývá velmi zajímavé příběhy. Vždyť ostatně vznikla na troskách dávného města předků.

Kniha se, podobně jako předchozí díl, hodně zaměřuje na vztahy mezi postavami a jejich vývoj, i tentokrát je to více o proměnách vnitřního světa jednotlivých hrdinů. Román není příliš akční, rozjíždí se hodně zvolna a k zásadnějším zvratům v něm dochází až v druhé polovině. Svět, který autorka vytváří, je velmi komplexní a dobře promyšlený, velmi zajímavá je především jeho mytologie. Do příběhu však prolínají i některá závažnější témata, jako jsou sociální a kulturní rozdíly, intolerance, předsudky, diktatura atd. Autorka to všechno sdílí spíše podprahově, nicméně při pečlivém čtení v knize narazíte na spoustu historických paralel, nad kterými není špatné se zamyslet.

Příběh je vyprávěn v ich-formě a stejně jako v předchozím díle se střídají vypravěči. Nejvíc prostoru má opět Lia, nicméně slovo dostávají také Rafe, Kaden a Pauline. Díky tomu je rozsah vyprávění širší, jelikož každý z vypravěčů je samostatnou zajímavou osobností se svébytným pohledem na situaci. Navíc má díky tomu čtenář šanci nahlédnout i do prostředí, kde se hlavní hrdinka nepohybuje, a setkat se s postavami, které se neobjevují v její blízkosti.

Zrádné srdce je na jednu stranu předělovým dílem, neoznačila bych jej však za klasickou vycpávku. Odhaluje se v něm totiž řada nových informací, prohlubují se nastavené vztahy a všechno se připravuje k velkému finále. Celá série není postavená na velkých epických bitvách nebo nervydrásající akci, jde spíše o intimní drama, kde v centru všeho stojí mezilidské vztahy. Příběh je pomalý, ovšem dobře propracovaný a postavený na zajímavých charakterech a já se už teď těším na závěrečný díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat