Sarina Bowen & Elle Kennedy - On


Wes a Jamie se jako puberťáci kamarádili a měli k sobě blízko, pak se však něco pokazilo a jejich přátelství vzalo za své. Teď na sebe v podstatě náhodou znovu narazí na vysokoškolském hokejovém turnaji. Prvotní setkání je možná rozpačité, ovšem mnoho let přátelství se jen těžko zapomíná, přestože bylo přerváno dost necitlivým způsobem. Podaří se těm dvěma jejich vzájemné vztahy nějak poslepovat?


Wes končí vysokou a jelikož je nadaným hokejistou, má v kapse nabídku z NHL. Sice netuší, jak moc si na mistrovském ledě zahraje, ale to neznamená, že do toho nevloží všechno. Ještě předtím ho ovšem čeká pobyt v kůži trenéra na hokejovém táboře. Jeho pohnutky k účasti však nejsou zcela bezelstné. Právě na tenhle kemp totiž s Jamiem v mládí jezdili, tady se zrodilo jejich přátelství a nutno podotknout, že taky pokazilo. A snad právě proto je to nejlepší místo, kde všechno napravit.

Jamie nikdy nepochopil, proč se na něj Wes po tolika letech společných zážitků vykašlal. Odehrály se mezi nimi sice věci, které by neměly opustit bezpečí pokoje, šlo však v podstatě o takové klučičí blbnutí, které na nikom nezanechalo trvalé následky. Jamie se nakonec se ztrátou přítele vyrovnal, když mu však Wes znovu vstoupí do života, neví, co si o tom myslet. Tím spíš, že Wes má po ruce i adekvátní, byť trochu hloupé, vysvětlení, proč jejich vzájemné styky přerušil. Několik společně strávených týdnů na hokejovém táboře může hodně změnit. A Jamie si o sobě možná uvědomí věci, které mu do té doby vůbec nepřišly na mysl.

Budu upřímná, když jsem se do knížky pouštěla, byla jsem stejnou měrou nadšená, jako jsem měla strach. Nemám totiž žádnou přímou zkušenost s gay romány, respektive s erotickými gay romány. A v tomhle případě jde o čtení hodně, hodně lechtivé. Troufám si tvrdit, že erotické scény zabírají tak třetinu knihy, ne-li více. Autorky se v popisech všemožných sexuálních hrátek docela vyžívají, takže pokud lechtivému čtení úplně neholdujete, tomuhle se raději vyhněte. Veškeré erotické scény jsou však popsány vkusně, autorky se varují vulgarit i přílišných obscénností a román vlastně příliš nevybočuje z linie jiných erotických kousků. Jen tu místo muže a ženy máte dva muže.

Román bych neoznačila přímo za milostný, přestože láska v něm hraje podstatnou roli, je to spíše příběh o nezlomné síle přátelství, o které stojí za to se prát. Oba dva hlavní hrdinové jsou silné osobnosti, jejichž střet je přímo výbušná kombinace. Jejich slovní přestřelky nepostrádají lehkost a vtip, vládne mezi nimi přirozená chemie (a nemyslím tím jenom erotické jiskření) a navíc jejich vztah působí velmi zdravě. Pochopitelně se musí potýkat s jistou mírou problémů, zároveň se však nezabývají malichernostmi a nehledají si hromady výmluv, proč nebýt spolu. Oceňuju, že jsou schopni si spolu celkem normálně promluvit, třeba se i pohádat, ale každopádně komunikovat, ne utíkat od problémů do uraženého mlčení.

Příběh má spád, náboj, sympatické hrdiny i jistý společenský přesah. Ano, primárně jde o erotický román, to však neznamená, že by se v něm neřešila problematika sexuální orientace, včetně možných nepříjemných důsledků. Homosexualita totiž ve společnosti stále není plošně přijímána jako něco zcela normálního, tudíž hlavní hrdinové se musí potýkat s lidskou úzkoprsostí a předsudky, mnohdy i opovržením.

Sarina Bowen a Elle Kennedy si s hokejovým prostředím velmi dobře rozumí, dokážou vystihnout jeho atmosféru i charakter tohoto sportu. Pokud máte rádi i další knihy autorek, On by vám neměl uniknout. Jen vás musím varovat, že je to skutečně hodně erotické čtení, tudíž asi ne pro každého a v každém rozpoložení. Ovšem jestli vám styl autorek sedí a nějaká ta lechtivá scéna vám nevadí, zaručeně se skvěle pobavíte.

2 komentáře:

  1. NAd touto knihou jsem přemýšlela. Zkušnost s erotickým románem, kde by se vyskytovali dva muži nemám a právě to mě na tom láká. A jakožto myslím, že knihu i zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla spin-off sérii k téhle sérii, protože vyšla česky dřív a tenhle pár mi přišel tak roztomilej, že jsem potřebovala zjistit, jak se dali dohromady. :)

      Vymazat