Lori Nelson Spielmanová - A na nebi čekají hvězdy


Jak málo stačí, aby se životy všech obrátily vzhůru nohama. Je konec prázdnin a Annie s Kristen se chystají zpátky do školy. Má je tam odvézt jejich matka, ta však dá na poslední chvíli přednost práci a dcery odešle vlakem. Vlakem, který v důsledku sabotáže, či chcete-li teroristického útoku, havaruje. A mezi desítkami obětí tohoto neštěstí je i jedna z dívek, Kristen. Rodině Blairových se nečekaně zhroutí svět. Protože i pokud se přes smutek přenesou, už nikdy nebude nic jako dřív.


Erika je úspěšná realitní makléřka, na své pověsti ovšem musela tvrdě pracovat posledních několik let. Teď už stojí pouze krůček od svého cíle - umístit se v elitní padesátce nejlepších makléřů na Manhattanu. Aby jej však dosáhla, nesmí ani na moment polevit ve svém úsilí. Což mimo jiné znamená, že když se ráno ozve klient, že potřebuje prohlídku bytu, Erika neváhá zrušit své plány a rozhodne se mu vyhovět. Sice dcerám slibuje, že je odveze autem, ale ony si jistě nějak poradí i bez ní.

Annie se zpátky do školy nechystá, to však její rodiče nevědí. O svém dočasném vyloučení se jim totiž tak trochu zapomněla zmínit. Kristen se do školy samotné zrovna dvakrát nechce, sestra ji však přesvědčí, že by odjet měla a navrch jí ještě rozmlouvá nápad počkat na pozdější vlak. Krissie se chce vyhnout dalším debatám, proto odejde z domu narychlo a bez rozloučení. V tu chvíli ani jedna ze sester netuší, že se vidí naposledy.

Příběh je z velké části o pocitu viny, který se po osudné nehodě zmocňuje Eriky i Annie. Obě svorně totiž mají pocit, že to ony jsou za Kristeninu smrt zodpovědné, a zároveň si myslí, že ta druhá je z ní viní. V důsledku toho se mezi nimi otevírá hluboká komunikační propast, která narušuje jejich vzájemné vztahy a vede k odcizení, jež obě silně poznamená. Smířit se se smrtí milované osoby jim nepomáhá ani fakt, že Kristenino tělo bylo při nehodě silně zohaveno a na první pohled je obtížně identifikovatelné. Annie proto nabývá přesvědčení, že její sestra onoho osudného dne na palubě vlaku vůbec nebyla a někde se schovává. A Annie je odhodlaná ji najít a přivést zpátky domů.

Román podrobně analyzuje dopady nečekané smrti blízkého člověka na jeho rodinu a nejbližší. Smutek si prochází mnoha různými fázemi od popírání přes hněv až ke smíření, k finálnímu přijetí dané skutečnosti však vede dlouhá a strastiplná cesta. Tím spíš, že pocit viny dokáže rozežírat lidskou duši jako jed a stravovat ji zaživa. Zároveň je však román výpovědí o hledání sama sebe a skutečného životního naplnění. Postavy si v průběhu příběhu uvědomují, kým jsou, co od života chtějí, a objevují skutečné hodnoty, na nichž záleží. Všechny se musí vyrovnat především se svou vlastní minulostí a přijmout ji, aby mohly vykročit vstříc budoucnosti.

Román je psán částečně ich formou, částečně er formou, přičemž první styl vyprávění mírně převažuje. V první osobě jsou všechny kapitoly Eriky, která v rámci románu primárně hledá cestu sama k sobě a své minulosti, která jí zanechala na duši hluboké šrámy. Ve třetí osobě jsou potom pasáže Annie, která podobně jako její matka hledá sama sebe, byť veškeré její počínání řídí touha nalézt ztracenou sestru.

Jak se příběh odvíjí, vyplouvají na povrch různá překvapivá zjištění o jednotlivých postavách související s jejich minulostí i přítomností. Samotný závěr je kdesi na pomezí mezi nečekaností a předvídatelností. Román je vesměs poklidným vyprávěním o komplikovanosti lidských vztahů a o nesnadné cestě postav k sobě samým, který je dobře napsaný a nepostrádá švih a náboj. S ohledem na moje zkušenosti s autorčinou předchozí knihou Seznam tajných přání, jsem však čekala trochu víc.

Žádné komentáře:

Okomentovat