Nicola Yoonová - Slunce je také hvězda


Podle vědeckých výzkumů, existuje spolehlivá metoda, jak se zamilovat - spočívá v zodpovězení pečlivě zvolených otázek a dlouhého pohledu do očí. Dá se ale někdo, kdo v nic tak pofidérního a neuchopitelného jako láska nevěří, přesvědčit, aby dal tomuhle pokusu aspoň šanci? A co když se dva lidé potkají za poněkud nešťastných okolností a na lásku mají jenom velmi omezený čas?

Natasha žije ve Spojených státech od osmi let, chodí tu do školy a považuje zemi za svůj domov. Imigrační úřad však má na věc jiný názor. Kvůli nešťastné shodě náhod vyjde najevo, že Natashina rodina patří mezi ilegální přistěhovalce, a je vykázána ze země. Dívka má posledních pár hodin na to, aby se pokusila s rozhodnutím soudu ještě něco udělat. Pokud se jí to nepovede, bude muset v deset večer nasednout do letadla a odletět na Jamajku, z níž pochází. Ovšem šance, že se jí podaří situaci ještě nějak zvrátit, jsou velmi malé.

Daniel pochází z rodiny korejských přistěhovalců, narodil se však v Americe. Jeho rodiče vlastní malý krámek s vlasovou kosmetikou, pro své syny však chtějí něco víc a nutí je proto ke studiu na prestižních školách. Danielův bratr studuje na Harvardu, a přesně proto tam on už z principu nechce. Druhou možností je Yale, další z univerzit Břečťanové ligy. Rodiče mají pro Daniela velmi přesně nalinkovanou jeho budoucí kariéru. Co když on však s tímhle uspořádáním nesouhlasí? Najde sílu se vzepřít a místo jistoty stabilní práce raději vykročit za svým snem?

Román je vlastně poměrně přesným vykreslením toho, jak velkou roli v našich životech hraje náhoda. Že někdy stačí úplná drobnost, aby se náš život otřásl v základech. Zmeškaný vlak, výbuch hněvu, drobná nepozornost nebo třeba souběh nečekaných okolností mohou výrazně ovlivnit, jakým směrem se vydáme. Náš každodenní život je soustavou nejrůznějších voleb - co si oblečeme, co budeme jíst, kterým spojem pojedeme... A každá z těchto voleb na sebe následně nabaluje hromadu dalších, až přerostou v dlouhý řetězec. Stačila by přitom třeba jen drobná změna a všechno by se odehrálo úplně jinak.

Román však zároveň vypráví o tom, jak málo jsou naše životy v našich rukách. Často se totiž o našem osudu rozhoduje bez nás, nebo spíš cizí rozhodnutí má dopad na náš život, aniž bychom tomu mohli jakkoliv zabránit. Kniha pracuje s myšlenkou alternativních dějin a paralelních vesmírů, obojí vědecky vysvětluje a zároveň zakomponovává do příběhu. V jeho rámci spolu spousta zdánlivě nesouvisejících drobností ve skutečnosti souvisí a do jisté míry tak demonstruje tzv. efekt motýlích křídel, tedy že motýlí mávnutí křídly na jedné straně světa může vyvolat zemětřesení na straně druhé.

Příběh má dva hlavní vypravěče - Natashu a Daniela. Vedle nich jsou však do románu zakomponovány i nejrůznější vědecké teorie více či méně propojené se světem příběhu, a rovněž osobní příběhy některých vedlejších postav. Často jsou ve zkratce dovedeny až do budoucnosti, daleko za dění v románu, a opět se na nich demonstruje téma drobností, jež mají sílu obrátit něčí život úplně naruby.

Autorka má velmi čtivý styl a dobře rozlišuje mezi jednotlivými postavami. Zatímco Daniel je v podstatě snílek s hlavou plnou poetických myšlenek a vzdušných zámků, Natasha je tvrdě racionální, nerada se nechává ovládat city a vždycky chce mít všechno pod kontrolou. Jsou jako dva protipóly, které se však právě proto přitahují doslova magnetickou silou. Odehrává se mezi nimi cosi krásného, křehkého a nezapomenutelného, i když časově ostře ohraničeného. Román je rozdělen do krátkých kapitol, udržuje si svižný rytmus a plynule přechází mezi situacemi i vypravěči. Autorčin styl je na jednu stranu poměrně odosobněný, na druhou však nesmírně poetický.

Slunce je také hvězda pojednává o pomíjivosti všeho okolo nás, o potřebě vážit si drobností a krátkých okamžiků, o náhodách, které určují naši každodenní existenci. Vyprávění působí velmi reálně a není nijak zvlášť kýčovité. Spíše hořkosladké, jako život sám. Vlastně je to tak trochu jiný YA román, který by se mohl zamlouvat i starším čtenářům.

4 komentáře:

  1. Moc hezká recenze :) Knížku si chci určitě přečíst už jenom proto, že je podle ní film a na obojí jsem moc zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Na film se taky chystám, jen netuším, kdy mi vyjde čas.

      Vymazat
  2. Další důvod, proč přestat čtení odkládat a konečně se do této knihy pustit. Díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat