Víkend ve Vídni

Rakouské hlavní město Vídeň leží takřka za rohem a je proto pro návštěvníky poměrně snadno dostupné. Pokud si sem chcete udělat výlet, rozhodně neprohloupíte. Tím spíš, že historické centrum není příliš rozlehlé, tudíž ho v klidu projdete za víkend. Co byste při svém pobytu u našich jižních sousedů rozhodně neměli minout?


Jak do Vídně a jak pak v ní
Výhodou Vídně je, že je velmi dobře dopravně dostupná. Můžete se tam vypravit pohodlně vlastním automobilem, v takovém případě si však ověřte, že vaše ubytovací zařízení má k dispozici parkovací plochy. Ulice totiž bývají v tomhle ohledu dost přeplněny. Pokud se vám ovšem nechce řídit nebo neradi jezdíte po velkých městech (a ano, ve Vídni je docela provoz), můžete zvolit vlak nebo autobus. V prvním případě se nabízí Regio Jet nebo České dráhy, cenově vychází obojí zhruba stejně, v případě autobusu můžete jet Studentem nebo FlixBusem. Cesta vám zabere zhruba čtyři hodiny, v případě autobusu ale radši počítejte s tím, že může nabrat zpoždění kvůli uzavírkám na dálnicích. Každý den směřuje z Prahy do Vídně několik spojů, takže určitě najdete ten, který vám bude časově nejvíce vyhovovat.

Ve Vídni je hustá síť městské hromadné dopravy. Jízdenky se prodávají v trafikách nebo prodejních automatech, s drobnou přirážkou také přímo v dopravním prostředku. Jedna jízda vás vyjde na 2,40 euro, pokud si koupíte lístek až v automatu uvnitř tramvaje, zaplatíte ještě o dvacet centů víc. Raději s sebou mějte drobné, protože automaty v tramvajích a autobusech jsou primárně na mince; pokud narazíte na nějaký, který bere i karty, pořád ještě nemáte vyhráno, protože nemusí být schopen vaši kartu načíst (ano, to se nám skutečně stalo). Víte-li, že strávíte v MHD hodně času, vyplatí se pořídit si celodenní lístek, pro pohyb po centru ale určitě není potřeba, jelikož všechno v něm je v dochozí vzdálenosti. Veškeré informace o konkrétních spojích si snadno dohledáte na stránkách vídeňského dopravního podniku.

Bydlení a jídlo
Pokud jde o bydlení, označila bych Vídeň za jednu z těch dražších destinací. Na výběr máte z obrovského množství různých hotelů či penzionů, tudíž záleží na vašich finančních možnostech. Vybírejte také s ohledem na to, jaká je dopravní dostupnost daného místa, jestli tam jezdí MHD atd. My se ubytovali v řetězci hotelů ibis, konkrétně v ibis Styles Messe Prater Hotel. Pokoje jsou zařízeny jen tím nejnutnějším, ale na přespání to úplně stačí, naprosto fantastická byla snídaně. V hotelu je pro hosty k dispozici bezplatná wi-fi a v lobby v přízemí si můžete dopřát po celý den zdarma čaj nebo kávu.

Pokud jde o jídlo, nabízí Vídeň řadu rozmanitých možností, takže na své si přijdou milovníci klasických i netradičních chutí. Pokud chcete ochutnat něco typicky vídeňského, vyberte si Wiener Schnitzel, tedy vídeňský řízek. Tradičně se připravuje z telecího masa, ale ve většině restaurací najdete i vepřovou, případně kuřecí alternativu. Podává se se studeným bramborovým salátem (v podstatě jde o brambory, cibuli a octovou zálivku), ale není problém požádat ani o jinou přílohu. A nemějte strach, že byste se snad z jedné porce nenajedli. Řízek totiž zabírá celý talíř. Pokud ale nebudete moct, klidně si můžete zbytky nechat zabalit s sebou. :) Ceny se odvíjejí od konkrétního podniku a jeho polohy, jedna porce vás nicméně vyjde na zhruba 15 euro. Jako dezert je oblíbený císařský trhanec, který se většinou servíruje s ovocným přelivem.

Druhou gastronomickou specialitou, která je s Vídní neodmyslitelně spojena, je Sacherův dort. A kde jinde jej ochutnat, než přímo v proslulém hotelu Sacher, který mu dal jméno a který je zároveň jediným podnikem na světě, jenž má právo označovat tento dort za "originální". Zdejší laskomina je natolik proslulá, že na vstup do kavárny se čeká fronta. Naštěstí však postupuje velmi rychle, takže se v ní nezdržíte déle než patnáct dvacet minut. V kavárně si pak určitě dejte sacher a vídeňskou kávu, ideálně ještě doplněnou o čokoládový Sacher likér. Krom klasického čokoládového dortu promazaného meruňkovou marmeládou tady servírují také jablečný či tvarohový závin nebo punčový čokoládový řez. Ceny jsou sice trochu vyšší, ale v tomto případě občerstvení rozhodně stojí za každý cent.

Dalším podnikem, kam stojí za to jít poškádlit vaše chuťové pohárky, je cukrárna Aida. Jedná se o celou síť provozoven, tudíž na ni narazíte v různých částech Vídně. Většinou je k dispozici posezení, takže si kávu s dortem můžete vychutnat přímo na místě, nicméně není problém nechat si zákusky zabalit s sebou. Na výběr je z mnoha druhů, místní specialitou je dort s názvem Aida. Cukrárny jsou známé především svým růžovým designem, který zakladatel zvolil kvůli jménu své ženy - Rosa.

Památky a muzea
Vídeň toho má z hlediska památek hodně co nabídnout. Záleží jenom na vás, co konkrétně vás láká vidět. Samotné historické centrum není až tak velké, takže ho v klidu projdete za den, pokud se chcete pokochat i interiéry nebo muzejními sbírkami, počítejte s tím, že vám to zabere času o něco víc. Na své si přijdou zastánci historie a klasických uměleckých stylů, stejně jako milovníci moderního umění.

Jedním z míst, které byste rozhodně neměli minout, je zámek Schönbrunn. Původně se jednalo o malý lovecký zámeček, kam se panstvo uchylovalo, pokud chtělo utéct z ruchu města. Dneska už to tak úplně neplatí, protože jak se Vídeň postupem času rozrůstala, zámek je prakticky přímo ve městě. Prohlídková trasa zahrnuje celé první reprezentační patro, přičemž vybrat si můžete mezi Imperial Tour a Grand Tour. V druhém případě do trasy patří několik pokojů navíc. Lístek vás vyjde na 16, respektive 20 euro, a určitě se vyplatí, protože zámecké interiéry jsou skvostné. Doporučuju koupit si ho předem na internetu, protože se aspoň vyhnete frontám u pokladny a navíc budete mít jistotu, že ve vámi požadovaném čase bude volná kapacita. Na prohlídku vám půjčí audioguidy, pokud se vám však nechce poslouchat výklad, můžete požádat o jeho tištěnou verzi. Zámek je přístupný celoročně.

Když už v Schönbrunnu budete, nezapomeňte si projít zdejší park a vystoupat ke Gloriettu, odkud je nádherný výhled na celou Vídeň. Pokud máte čas a chuť, můžete zavítat také do zdejší zoo, kde na vás čekají kupříkladu pandy, nebo se jít pobavit do labyrintária. Rozhodně ale neprohloupíte, když se budete jen tak potulovat mezi keři a živými ploty a kochat se rozmanitými výhledy na zámek.

Druhou císařskou rezidencí je Hofburg ležící přímo v centru Vídně. V rámci prohlídky se podíváte do císařských apartmánů, navštívíte muzeum věnované císařovně Sisi a uvidíte císařskou kolekci stříbra. Vstupenka vás vyjde na 15 euro. Samostatným muzeem v rámci objektu Hofburgu je Císařská pokladnice s korunovačními klenoty a dalšími ceremoniálními proprietami, vstupné stojí 12 euro.

Jakmile se ocitnete v centru, měli byste se vypravit na procházku po nejznámějších pamětihodnostech. Vzhledem k tomu, že Vídeň je v tomhle ohledu poměrně malá, pohodlně je stihnete obejít za jedno odpoledne. Můžete to vzít od Hofburgu kolem dvorského divadla, dál k radnici (komentované prohlídky v němčině vždy v pondělí, středu a pátek od 13 hodin zdarma, za příplatek možnost audioguidu v angličtině), parlamentu, univerzitě a votivnímu kostelu. Odsud se pak výstavnými ulicemi projít zpátky do centra ke katedrále sv. Štěpána. Vstup dovnitř je volný, platíte pouze pokud máte zájem o komentovanou prohlídku. Za poplatek jsou také vstupy do krypty pod kostelem a na jednotlivé věže.

Pokud milujete výtvarné umění, rozhodně se nesmíte nechat ujít Albertinu s jednou z největších sbírek umění vůbec. Narazíte zde na staré mistry i modernější kusy, vedle malovaných pláten se vystavují grafiky a stojí sochy. Galerie vedle stálých expozic hostí také dočasné výstavy. Vstupné vyjde na 18 euro. Další vynikající sbírkou převážně moderního umění se může honosit Belveder, kde ve třech různých budovách narazíte třeba na nejznámější obrazy Gustava Klimta. Pokud se rozhodnete pro návštěvu všech tří částí galerie, vyjde vás to na 25 euro. Kolem Belvederu se nachází také nádherný park se vstupem do botanické a alpské zahrady.

Kam za zábavou
Když už jednou budete ve Vídni, nezapomeňte navštívit zdejší zábavní park Prátr. Ten se nachází v oblasti stejnojmenného parku, který vznikl už někdy v 16. století jako císařská obora. Veřejnosti jej po polovině 18. století zpřístupnil Josef II., takže tady začaly vznikat první restaurace a kavárny, později i zábavní park. V 19. století tu také proběhla světová výstava.

Jednoznačným symbolem Prátru je obří ruské kolo stojící hned u vstupu do parku. Tahle už z dálky viditelná dominanta vznikla v roce 1897, díky čemuž je nejstarší atrakcí svého druhu na světě. Jedna jízda vás vyjde na 12 euro. Krom toho se však v parku nachází řada dalších menších atrakcí - horské dráhy, autodromy, domy hrůzy i smíchu... Vstupné se pohybuje kolem 5 euro za jednu jízdu, přičemž je lepší mít u sebe hotovost. Někde sice berou i karty, ale nesázejte na to. Osobně doporučuju obří řetízák, který se tyčí do výše něco málo přes sto metrů a nabízí absolutně dechberoucí výhled na celé město.

Doufám, že pro vás byly aspoň některé z tipů užitečné. :) Určitě budu ráda, pokud se v komentářích podělíte o svoje zážitky z Vídně a třeba dáte i tipy, kam se ve městě vypravit. A pokud vám nestačilo pár fotek, určitě mrkněte i na video.

2 komentáře:

  1. Moc pěkný článek :) Ve Vídni jsem byla jednou s školou a i když to byl jen jeden den, moc s emi tam líbilo :) Určitě bych se tam chtěla vrátit a především vidět pandy v místní zoo:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Taky si říkám, že za pandama se musím vydat, tentokrát na to nebyl čas.

      Vymazat