Vojtěch Skovajsa - Esence Asli


Nevšední putování dvou individuí, která se potkala náhodou, vzápětí rozdělila a snaží se k sobě opět najít cestu. Jejich kroky vedou z Egypta do Indie a následně po této rozmanité zemi mnoha tváří, která je tak rozdílná od všeho, co Evropan zná. Chudoba, špína, hlad, ale také fascinující kultura a srdeční lidé ochotní se podělit o své životní zkušenosti a moudrost. Oba hlavní hrdiny čeká dlouhá cesta s nejistým cílem, na níž třeba konečně najdou sami sebe.

Chlapec jménem Kouzelník odjel do Egypta, či spíš tam utekl před svým životem. Během náhodné návštěvy chrámu se setkal s fenkou Asli, stali se z nich společníci a partneři na cestě přes poušť do přístavu. Pro oba je to zkouška odhodlání a výdrže, která se jim téměř stane osudnou. Jakmile však v pořádku dorazí ne břeh moře, Kouzelník se rozhodne své spolucestovatelky zbavit, prodá ji námořníkům potřebujícím lovce krys na svou loď. Jen co se však za lodí zavře voda přístavu, začne Kouzelník svého rozhodnutí litovat. Vydá se své přítelkyni v patách odhodlaný napravit chybu, jíž se dopustil.

Kniha je částečně autobiografická, autor v ní zpracovává vlastní zážitky z pobytu v Indii. Zachycuje zemi v celé její rozmanitosti a se všemi rozličnými tvářemi. Často je to obrázek velmi neutěšený, pro Evropana těžko pochopitelný. Všude je špína, davy lidí, podivné rituály a zvláštní tradice. Kouzelník i Asli putují každý nezávisle na sobě a seznamují se s různými aspekty země, v níž se ocitli. Jejich postřehy jsou zajímavé, často poučné a jejich prostřednictvím se dozvídají pravdy zejména o sobě. Kniha je ve své podstatě především o hledání sebe sama a složité cestě, která k tomu vede.

Knihu se nebojím označit za duchovní, snad i seberozvojovou. Obsahuje množství krásných myšlenek, občas jsem však postrádala větší koncepčnost. Jednání hrdinů mi připadalo poněkud nahodilé, impulzivní, ne zcela logicky vystavěné. Jejich rozhodnutí přichází náhle, nebývá ničím podloženo a vzniká spíše z jakési intuitivní potřeby než z logického sledu myšlenek. Trochu problematické mi připadalo také rozlišení mezi postavami, které při četbě čtenáři dost splývají. Kouzelník i Asli mají podobný náhled na život a jejich vyprávění se od sebe moc neliší. Sice se každý pohybuje v trochu jiném prostředí, ale stále v rámci jediné země. Do značné míry je to dáno i tím, že Asli je sice pes, ale její myšlenkové pochody jsou nesmírně lidské, absolutně postrádá jakoukoliv pudovost a její úvahy jsou na velmi vysoké úrovni. Vlastně je v ní mnohem víc moudrosti než v Kouzelníkovi.

Kniha je dobře napsaná, autor má vybroušený jazyk a poetický literární styl. Jeho vyjadřování je přesné a v několika málo slovech dokáže skvěle vystihnout podstatu celého sdělení. Příliš si nehraje se slovy, prosté pravdy vyslovuje prostým způsobem, takže čtenář se neutopí v jinotajích. Tento styl v mnohém připomíná díla Coelha či Saint-Exupéryho a je mnohovrstevnatý především ve své prostotě.

Esence Asli je zajímavou knihou s dobrou myšlenkou a kvalitním jazykovým zpracováním, velmi kladně hodnotím také grafickou úpravu, která je skvostná. Příběh se čte dobře, obsahuje zajímavé myšlenky, jen mi u nich občas trochu chyběla hloubka či větší kontext. Rozhodně se nejedná o špatné čtení, a pokud jste milovníky duchovněji založené literatury, jistě si v knize najdete své. V každém případě se totiž jedná o příběh, ke kterému stojí za to se několikrát vrátit.

Tímto děkuji autorovi za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete koupit zde.

2 komentáře:

  1. Zní to moc zajímavě. A rozhodn bych na to potřebovala mít tu správnou náladu, aby mě bavila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, souhlasím s tím, že je to ten typ textu, na který by měl být člověk trochu naladěný.

      Vymazat