Karen Schaler - Vánoční tábor

Haley Vánoce neslaví, vlastně na ně pro samou práci nemá čas. Je tak trochu workoholik, na klasickou dovolenou už nevyrazila několik let a celý její život se točí výhradně kolem firmy, v níž se snaží strmě stoupat po kariérním žebříčku. K jejímu finálnímu povýšení zbývá poslední drobný krůček - velká zakázka pro hračkářskou firmu Tyler Toys. Problém je, že Haleyin šéf není stoprocentně přesvědčený, že právě ona je pro přípravu kampaně tou nejvhodnější osobou. Aby mu dokázala opak, rozhodne se přijmout jeho výzvu a odjet na Vánoční tábor, místo, kde tradice znamená všechno. Povede se Haley objevit skutečného ducha Vánoc?

Většina děje románu je zasazena na Vánoční tábor, tedy na místo, kde jsou tyto svátky takřka posvátné. Všechno tady už na první pohled křičí Vánoce, a přestože to má jisté kouzlo, občas to působí až přehnaně a skoro násilně. Autorka velmi podrobně popisuje výzdobu i nejrůznější s Vánocemi spojené aktivity a nepochybně se snaží na čtenáře přenést sváteční atmosféru. Bohužel to možná lehce přehání, takže spousta věcí ve výsledku působí kýčovitě, nemluvě o jistých nedomyšlenostech nebo nakousnutých tématech, k nimž se však nakonec vůbec nevrátí.

Hlavní hrdinka je tak trochu Grinch, který vánočním svátkům ani trochu nehoví. Slaví leda tak prací, což její šéf nepovažuje za dostatečný projev nadšení. Haley se považuje za rukojmího Vánočního tábora, chce si jenom co nejrychleji odškrtat všechny požadované aktivity a vrátit se do práce. Zdá se však, že tak snadno z toho nevyvázne. Vývoj hrdinky od absolutního ignoranta po milovníka Vánoc není příliš přesvědčivě vykreslený, navíc se ani do větší hloubky nepracuje s jejím workoholismem, k jehož vyléčení v autorčině podání stačí pár dní mimo civilizaci. Charaktery všeobecně působí poměrně ploše, autorka je nijak výrazně nerozvíjí, ani se jimi hlouběji nezabývá. Všechny změny u nich probíhají jako lusknutím prstu. Asi vánoční kouzlo...

Přestože Vánoční tábor by měl být primárním námětem románu, velmi záhy se mění v obyčejnou kulisu pro vývoj vztahu hlavní hrdinů. V příběhu sice vystupuje poměrně hodně postav, jejich osudy jsou ovšem zmiňovány spíše mimochodem a vzniká neodbytný dojem, že kdyby z románu úplně zmizely, ten by tím nijak výrazně netratil. V centru veškerého dění neustále stojí Haley, případně její potenciální partner Jeff. Ve výsledku je tak román více než o Vánočním táboře a atmosféře svátků o dvou lidech, kteří se pomaličku dávají dohromady. Jak to dopadne, je s ohledem na žánr poměrně jasné.

Vánoční tábor přichází se zajímavým nápadem, samotné zpracování je však bohužel poněkud jednostranně zaměřené. Přestože bych román neoznačila za prvoplánově romantický, i když tato linka jednoznačně dominuje, je to spíš takové oddechové, velmi nenáročné čtení. Místy možná až zbytečně kýčovité a sladké, ale k Vánocům to asi patří. Pokud tedy chcete číst knihu, u které úplně vypnete a víc než relaxaci nečekáte, pak můžete Vánoční tábor vyzkoušet.

2 komentáře:

  1. Tábor už čeká (s několik dalšími vánočními knížkami... a jinými) pod stromečkem, jsem na ni zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě pod stromečkem čeká samé nevánoční čtení. Tak se snad se bude knížka líbit. :)

      Vymazat