Casey McQuiston - Red, White & Royal Blue


Některé vztahy jsou komplikované už ze své podstaty. Třeba proto, že člověk, kterého bytostně nesnášíte, s vámi žije pod jednou střechou. Nebo proto, že oba dva máte určité postavení a musíte proto jevit aspoň vnější zdání, že je mezi vámi všechno v pořádku. Nebo proto, že je o mnoho jednodušší poddat se antipatiím na základě předsudků než řešit pravdu, která může být diametrálně odlišná. Vztah mezi Alexem a Henrym přesně naplňuje všechna předchozí kritéria. A ti dva navíc mají vyloženě talent komplikovat si život.

Alex je synem americké prezidentky, Henry je britský princ. Vzhledem k tomu, že v případě obou patří jejich matky k nejvýše postaveným ženám světa, určité míře vzájemných setkání se nelze vyhnout. Všechno by však bylo mnohem jednodušší, kdyby si vzájemně nešli po krku. Alex Henryho nesnáší a je přesvědčený, že antipatie jsou vzájemné. Když však na britské královské svatbě tak trochu neúmyslně způsobí incident mezinárodních rozměrů, celý prezidentský tým usoudí, že je potřeba zasáhnout. Jinak by totiž rivalita dvou mladíků mohla přerůst v mezinárodní konflikt.

Alex je s ohledem na své hanebné chování vyslán do Anglie, kde má předstírat, že jeho vztah s princem Henrym není ani trochu napjatý. Pro media to má vypadat, jako by šlo o nejlepší kamarády, kteří se prostě jenom trochu nepohodli. Alex je ze svého nového úkolu pořádně otrávený, protože však nechce pohřbít matčinu politickou kariéru, rozhodne se na nápad přistoupit. Pak už stačí málo, aby pochopil, že existuje řada faktorů, které mohou jeho už tak komplikovaný vztah s Henrym ještě víc zproblematizovat.

Autorka stvořila jakousi alternativní realitu, v níž americké prezidentské volby poprvé vyhrála žena a britská královna se pomalu chystá předat žezlo mladší generaci. V centru dění však nestojí politika, byť i ta je hodně důležitá, ale vztah mezi Alexem a Henrym. Britský princ je gay, což však nemůže otevřeně přiznat, protože konzervativní společnost jeho domovské země v čele s královnou by podobné prohlášení nepřijala s pochopením. Alex je bisexuál, což není v Americe až takový problém, byť i tam se najde spousta rigidním homofobů, ovšem toto uvědomění přichází ve velmi nevhodnou dobu. Jeho matka se totiž chystá obhajovat prezidentský mandát a její syn randící s jiným mužem by mohl u nerozhodných voličů vychýlit jazýček vah na opačnou stranu.

Vzhledem k tomu, že příběh je zasazen do prostředí vysoké politiky, přicházejí v něm na přetřes nejrůznější intriky a praní špinavého prádla. Autorka dává nahlédnout do zákulisí politických kampaní a rovněž ukazuje, jakým způsobem pracuje bulvár a na základě čeho se rodí lži a polopravdy uváděné na jeho stránkách. Stěžejní je navíc také homosexualita, která ve společnosti stále není přijímána jako něco normálního, v důsledku čehož se příslušníci LGBT komunity musí vypořádávat s celou řadou problémů.

Román je vyprávěn z pohledu Alexe a cele se proto zaměřuje na něj a jeho hledání sebe sama. Alex je typ člověka, který věci přijímá tak, jak jsou, nemá problém se do všeho vrhat po hlavě a vyjadřovat se bez obalu. Zároveň se však tak trochu plácá v tom, kdo vlastně je a co od života vůbec chce. Vztah s Henrym ho nutí přehodnocovat spoustu pravd, o nichž byl bytostně přesvědčen, a hledat si nové místo ve světě. Henryho pohled na věc bohužel v příběhu chybí a nejvíc se mu blíží e-maily a vzkazy, které Alexovi píše. Je to trochu škoda, protože by bylo zajímavé vidět některé situace Henryho očima.

Autorka se rozhodla vyprávět ve třetí osobě a přítomném čase, což je trochu neobvyklé, dá se na to však poměrně rychle zvyknout. Vyprávěcí styl je totiž svižný a nesmírně čtivý. Casey McQuiston má navíc talent pro budování dramatických situací i nesmírně komických momentů. Ve většině těch nejvtipnějších figurují právě Alex s Henrym.

Román Red, White & Royal Blue je typicky oddechovým čtením, které nicméně předestírá některá závažnější společenská témata. Nejde striktně o romanci, protože vedle vztahu hlavních hrdinů se řeší také politika, bulvár či úskalí veřejného života. Autorka má lehkou ruku a píše s vtipem, díky čemuž jsou její postavy velmi živé a jejich příběh je milým pohlazením po duši.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Na tuhle knihu už jsem četla dost názorů a buď siji všichni chválí nebo jsou naopak ohlasy dost negativní. Tak jsem zvědavá jak zapůsobí na mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Taky jsem slyšela jak nadšené, tak kritické ohlasy. Já jsem zůstala někde na půl cesty. Byla to milá oddechovka, ale k top knihám mého života se určitě nezařadí.

      Vymazat
  2. Líbí se mi, že se tam míchá romantika a politika. :D Díky za zajímavý tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že jestli se do ní pustíš, bude se líbit. :)

      Vymazat