Holly Black - The Queen of Nothing


Jude se ve svém honu za mocí a postavením dostala až na samotný vrchol. Cardan z ní udělal svou královnu, téměř vzápětí ji však poslal do exilu ve světě smrtelníků. Jude je zlostí bez sebe a netuší, jestli se má víc zlobit na svého manžela pro jeho proradnost anebo na sebe, protože mu hloupě skočila na lep. Ve světě smrtelníků se cítí bezmocná a navíc tady nemá moc co na práci. To by se však už brzy mohlo změnit.

V bytě u Vivi, kde Jude našla útočiště, se znenadání objevuje Taryn s prosbou o pomoc. Dostala se totiž do problémů kvůli vraždě manžela a teď má být vyslýchána u dvora Nejvyššího krále. Ani trochu se jí do toho pochopitelně nechce, navíc má oprávněný strach, že by to nemuselo dopadnout dobře. Jude nemá žádnou velkou chuť nasazovat za sestru, která ji navíc zradila, svůj krk, nakonec ale souhlasí. Vydává se zpět do Elfhame a doufá, že jejich malý podvod nikdo neodhalí.

Tváří v tvář Cardanovi musí Jude pracně bojovat, aby si udržela svou masku. Zvlášť když začíná být jasné, že ho svou hrou ani v nejmenším neošálila. Dřív než se může s nastalou situací nějak vypořádat, zasáhne však její otec a prostřednictvím svých věrných ji odvleče pryč. Jude se ocitá přímo v ležení svého nejúhlavnějšího nepřítele a její jedinou šancí je naděje, že ji nikdo neodhalí. V otcově táboře totiž bude v bezpečí jen tak dlouho, dokud ji všichni přítomní budou považovat za její dvojče.

Závěrečný díl trilogie staví hrdiny na pokraj občanské války. Jednu hrozbu se sice povedlo zažehnat, další však číhá na správný moment, kdy by mohla udeřit. Jude ještě nikdy nebruslila na tak tenkém ledě. Problémem navíc nejsou pouze její nepřátelé, ale především její vlastní city, které ji dělají zranitelnou. Má-li v nadcházejícím boji uspět, nesmí odhalit žádné slabiny. Což je však den ode dne těžší.

Třetí díl Férské ságy je zároveň nejromantičtější z celé série. Jude a Cardan si k sobě začali hledat cestu už v Podlém králi, svým způsobem vlastně už v Krutém princi, tady se však jejich vztah konečně završuje. Přes všechny zrady a manipulace, jichž se na sobě navzájem dopustili, se učí spoléhat jeden na druhého a fungovat jako pár. Mnohdy to není snadné a bude to od obou chtít především obrovskou porci důvěry. Připustit si vzájemné city totiž může být neskutečně děsivé.

Autorka si se čtenářem hraje a připravuje pro něj nečekané, mnohdy překvapivé zvraty. Dost šokující je zejména ten, který přijde v poslední třetině knihy. Hrdinové se v každý okamžik musí rozhodovat, komu budou věřit a koho naopak podezírat ze zrady. Všechno je opět popisováno očima hlavní hrdinky, která je především zpočátku ve své zraněné ješitnosti vyloženě nesnesitelná. V průběhu románu se však vyvíjí a viditelně se stává tím, kým má být - silnou osobností schopnou zatvrdit se tváří v tvář nepřátelům, ale zároveň odhalit svou zranitelnost přátelům. Skvělým vývojem prochází také Cardan, který završuje svůj přerod ze zhýčkaného prince vyžívajícího se v krutostech přes vzpurného loutkového krále až po vládce, kterého si jeho země zaslouží.

The Queen of Nothing je velmi dobrým ukončením celé série. Nechybí zde akce, napětí ani překvapivé zvraty, na své si přijdou i milovníci romantiky. S postupujícími díly sice v sérii ubývá krutost a zvrácenost, díky které byla v rámci žánru nová a zajímavá, faktem však zůstává, že svět, který autorka stvořila, se vyvíjí společně se svými postavami, tudíž veškeré změny mají svou vnitřní logiku. Přestože první díl mě o kvalitách série nepřesvědčil, druhý a třetí jsem si užila a můžu tedy spokojeně konstatovat, že v tomto případě se vyplatí vytrvat.

Žádné komentáře:

Okomentovat