Madeline Miller - Kirke


Narodila se jako bohyně, nikdy však nestála nikomu za pozornost. Přehlížená dcera, která marně prosí o otcovu přízeň a spokojuje se drobky, které jí někdo hází. Může však donekonečna vydržet urážky a ponižování snášející se na její hlavu? Kirke možná není oslnivě krásná ani božsky mocná, ale má řadu jiných kvalit, díky nimž může být velmi nebezpečná.

Madeline Miller se ponořila do řeckých bájí a rozpracovala příběh kouzelnice Kirke, kterou řada z nás alespoň okrajově zná. Nejčastěji si ji spojujeme s Odysseem, jehož muže proměnila ve vepře. Kdo však byla tato kouzelnice doopravdy? Jakými zákruty se její život vinul a co ji vůbec proměnilo v nelítostnou kouzelnici? Autorka na základě informací z antických mýtů zpracovává velmi plastický a barvitý portrét ženy, která se dokáže prát s životem jako lev.

Kirke můžeme sledovat od jejího narození po dlouhá staletí, kterými jakožto nesmrtelná bohyně prochází. Stává se součástí celé řady mýtů a bájí, potkává velké hrdiny i děsivé nestvůry. Celý život se přitom snaží především o jedno - nebýt stejně nemilosrdná a egoistická jako její božští příbuzní. Ne všechno, co dělá, je ctnostné, mnohdy ji zaslepuje závist, zášť a nenávist, neprosí však o pocty ani o uctívání a je přes svůj božský původ překvapivě lidská. Což je ostatně její životní cíl. Stát se pokud možno vším, čím její božští rodiče i sourozenci tak pohrdají.

Řecká mytologie je nesmírně rozsáhlá, komplikovaná a bohatě propletená. Většina příběhu se nějakým způsobem vplétá do jedné mohutné sítě a právě s touto skutečností autorka skvěle pracuje. Kirke je přítomna zrození Skylly i Minotaura, setkává se s Daidalem či Odysseem, poznává Ariadnu, Faidru nebo Medeu. Pokud jste s řeckou mytologií aspoň trochu obeznámeni, pak vám výše zmíněná jména určitě něco říkají. Řada z nich ostatně našla ohlas v moderní kultuře.

Příběh je vypravován v první osobě z pohledu Kirky a vyžaduje trochu soustředění. Autorka nepíše vyloženě květnatě, ale zároveň ani úplně jednoduše. Její jazyk je barvitý, poetický a velmi dobře charakterizuje hlavní hrdinku. Nečekejte od příběhu žádnou zvláštní akci nebo přehnanou dějovost. Dokonce se ani nedá říct, že by se ubíral odněkud někam. Jde spíše o plynulé vyprávění popisující dlouhý a na zážitky bohatý život jedné ženy. Není to žádná akční jízda, nýbrž nepřerušovaný proud, který dokáže příjemně překvapit. Jako velké plus hodnotím fakt, že přestože jednotlivé báje znáte a tím pádem je vám mnohdy jasné, co bude následovat, nijak vás to neodrazuje od dalšího čtení a necháváte se znovu a znovu překvapit, jak autorka konkrétní příběh zpracuje. Pokud vám řecká mytologie nic neříká, v závěru knihy je malý slovníček bohů a hrdinů, kteří se ve vyprávění objeví.

Kirke je výborně napsanou adaptací klasického mýtu. Autorka si bere dobře známou antickou látku, kterou přepracovává poutavým způsobem ve velmi vrstevnatý příběh. Nečekejte přehršel akce, celý příběh je primárně o osobnosti hlavní hrdinky a o jejím vývoji v průběhu mnoha staletí. Přesto se však jedná o příjemně čtivý román, který vás poučí o řecké mytologii jako žádný druhý.

2 komentáře:

  1. taky ji mam v merku, ale prozatim odolavam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji plánovala číst v listopadu v rámci čtenářského klubu Martinusu. To kapku nevyšlo, ale jsem ráda, že jsem se k ní nakonec přece jen dostala. :)

      Vymazat