Mandy Baggot - Vánoce v New Yorku

Když se s vámi rozejde partner, je to vždycky šok. Tím spíš, když vašemu vztahu vlastně nic nechybělo. Lara se poté, co její přítel navrhl pauzu, cítí odstrčená, deprimovaná a k ničemu. Jeden hloupý opilecky nápad se tak snadno může zvrhnout v největší dobrodružství jejího života. 

Lara chodí s Danielem už dva roky. Má pocit, že je mezi nimi všechno v pořádku, dokud její přítel nenavrhne pauzu. Pro dívku je to jako blesk s čistého nebe, protože nic podobného nečekala. V ten moment se cítí lehce zrazená. Zvlášť když jí přítel oznámí, že na Vánoce odjíždí pryč a jinou ženou. Lařina nejlepší kamarádka však ví, jak ji ze splínu vytáhnout. Stačí trochu aktivity na Twitteru a plán na znovuzískání lásky Lařina života je na světě. To by v tom vyl čert, aby se Daniel nakonec nechytl za nos a neusoudil, že nic lepšího, než Lara, už ho v životě nečeká.

To, co zpočátku vypadá jenom jako vtip, se vzápětí přerodí v obrovské dobrodružství. Jedna z celebrit, jíž Lařina kamarádka oslovila, se totiž rozhodla odpovědět. A to dá do pohybu nečekané události. Lara, která zatím ještě nikdy neopustila rodné městečko, se ocitá v New Yorku. Městě, které nikdy nespí a nabízí všem možnost opustit aspoň na chvíli svou komfortní zónu. Třešničkou na dortu je pro ni skutečnosti, že průvodce jí tu má dělat sám Seth Hunt, božský herec úspěšného seriálu o doktorech. Má sice hromadu vlastních problémů, s nimiž se potřebuje popasovat, ale na Laře je něco tak roztomilého, že nedokáže její společnosti odolat. Jak tohle může skončit? 

Román je především vyprávěním o hledání sebe sama, což je v literatuře poslední dobou velmi populární téma. Hlavní hrdinka odjíždí do neznámého prostředí, aby přišla na to, co od života vlastně chce a jestli je to vážně její bývalý. Záhy zjišťuje, že svět je plný nepřeberných možnosti, stačí se přestat bát. Nové prostředí probouzí její nové já a ona si uvědomuje, že zkoušet neotřelé věci nutně neznamená ztratit sama sebe. 

Příběh je v mnohém prvoplánový, přeci jen se jedná o vánoční romanci, je však psán s vtipem a lehkou rukou. O bizarní situace uprchlou opicí počínaje a zachráněným sobem konče není nouze. Autorka má cit pro jazyk a dokáže postihnout atmosféru ve výstižné zkratce. Z příběhu přímo dýchají Vánoce, ovšem nezůstává jenom u toho. Přestože jde v první řadě o romanci, autorka otevírá i závažnější společenské problémy, byť se jim nevěnuje do hloubky. 

Z příběhu je jasně cítit, že má jít o víc než jen o nenáročnou romantiku. Řeší se v něm mimo jiné adopce či problérem lidí bez domova. Bohužel je to všechno poněkud povrchní a spíše na efekt. Adopce se snad ještě dá považovat za problém, s nímž se hlavní hrdina musí popasovat, bezdomovectví je však spíše jakési pokroucenou optikou nastíněné pozlátko, které má k realitě daleko. Podobně jako u dalších autorčiných knížek je celé vyprávění primárně o pěkných a pozitivních stránkách života, jeho stinné stránky zůstávají zahaleny rouškou tajemství, pod niž se jenom velmi zlehka nakukuje.

Přestože Vánoce v New Yorku nejsou žádnou intelektuální četbou, mají dokonale vánoční atmosféru a nepopiratelný pohádkový nádech, který z nich dělá perfektní vánoční četbu, jež pohladí na duši a přiměje vás věřit, že šťastné konce přeci jenom existují. Román má své mouchy a není jich málo. Jako odpočinkové sváteční čtení však obstojí.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem měla v plánu na Vánoce číst, ale nakonec se ke mě z knihovny včas nedostala :) Což je škoda, protože přesněna nějakou nenáročnou romantiku jsem měla chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Já se právě vždycky snažím na svátky nějakou takovouhle oddechovku ukořistit, protože tyhle pohádky pro dospělé jsou na Vánoce nejlepší. :)

      Vymazat