Můj rok 2019

Jeden bilanční článek už se tady objevil, ale ten se týkal spíše mého osobního života. Co bych to ale byla za knižního blogera, kdybych nepřipravila shrnutí svého knižního roku. A protože mám ráda čísla a systém úplně ve všem, vezmeme si to pěkně podrobně. Takže připravit, pozor, teď, statistiky jsou tady. :)



V roce 2019 jsem přečetla celkem 101 knížek, tu poslední na silvestra v noci. Dohromady čítaly 37 401 stránek, takže to připadá na zhruba 370 stránek na knihu. Vlastně jsem četla samé bichličky, většina knížek, co se mi dostala do ruky, měla okolo tří set stránek, ovšem logicky se našly i útlejší či naopak výrazně objemnější kousky. Tím nejkratším, co jsem přečetla, byla knížka Živočichopis Miloše Macourka o pouhých 80 stranách, nejtlustší Mlhy Avalonu od Marion Zimmer Bradley, která byla desetkrát tlustší, tedy 800 stránková.


Průměrně jsem dávala 3,9 hvězdičky, takže jsem vlastně byla ultra hodná. Je pravdou, že vyloženě špatných knížek jsem četla dost málo, ovšem těch absolutních špiček taky nebyly zrovna zástupy. Uvidím, jak to dopadne letos. Vzhledem k tomu, že jen nerada ztrácím čas se špatnými knihami, doufám, že bude můj celoroční hodnotící průměr co nejvyšší. :)

Naprostou většinu všech knih jsem loni přečetla v češtině. V angličtině to byly pouhé dva kousky, The Unhoneymooners a A Curse So Dark and Lonely, přičemž druhá jmenovaná už vyšla i česky. Letos bych s tím ráda něco udělala a četla anglicky víc. Ideálně i francouzsky, ale kdo ví, jak to nakonec celé dopadne. Můj malý osobní cíl je jedna cizojazyčná kniha měsíčně, tak mi držte palce.

Pokud jde o rozdělení na původní českou a překladovou prózu, od domácích autorů jsem přečetla 13 knih. Zbytek byla zahraniční díla, přičemž drtivě převládaly knihy americké a britské provenience, k anglofonním patří ještě knížky původem australské a kanadské. Z jiných jazykových oblastí jsem četla několik překladů z němčiny, francouzštiny, italštiny, běloruštiny a slovenštiny. Což není úplně pozitivní bilance, tudíž letos bych ráda četla víc evropských neanglofonních autorů.

A teď pojďme na žánry. Občas jsou knížky dost obtížně zařaditelné, nicméně pokusila jsem se je rozdělit aspoň orientačně. Nejvíc jsem přečetla YA knih, to bylo celkem 29 titulů. Následují romantické kousky, těch bylo 18, společenské romány se 17 knihami, 12 historických románů, 7 fantasy knih, po 3 kouscích z komiksů, thrillerů a populárně naučných knih, 2 dystopie, 2 dramata, 1 dětská kniha a 4 knížky, které se žánrově vymykají, takže jsem je hodila do kolonky ostatní. :)


Většinou jsem četla samostatné romány, nicméně rozečetla jsem taky 13 sérií a dalších 13 se mi povedlo dočíst, případně komplet přečíst. Navíc jsem četla primárně knížky, které se mi do ruky zatím ještě nedostaly, re-readingů bylo pouze 6.

Za knížky jsem loni navíc ani moc neutrácela. I když to je způsobeno primárně nákupem v nejrůznějších akcích. Každopádně se moje knihovnička rozrostla o 33 kousků, 19 jsem si jich koupila sama, 14 mi někdo věnoval. Plus jsem si pořídila ještě pár e-knih. 

A protože vedle knih je mou druhou obrovskou láskou divadlo, mám pár statistik i k němu. :) Celkem jsem navštívila 38 představení, což vychází v průměru na 3 měsíčně. Reálně to občas byly i čtyři, protože v červenci a srpnu jsem kvůli divadelním prázdninám viděla pouze dvě věci v rámci Letních shakespearovských slavností. Každopádně žánrově mi to vychází na 18 činoher, 18 muzikálů a 2 alternativní projekty.
Krom toho jsem byla ještě na představení Cirque du Soleil, představení Lord of the Dance a koncertě Eda Sheerana. Ani jedno se nedá považovat za klasické divadlo, proto všechny tři akce započítávám takhle zvlášť.
Do kina chodím o poznání méně často, nicméně tam jsem zvládla 18 filmů. Z toho 10 premiérově v multiplexu a dalších 8 v letňáku.

Z dalších akcí, které jsem loni navštívila, nemůžu nezmínit Noc literatury a Svět knihy, které jsou mojí každoroční tradicí, na niž se vždycky moc těším. Pokud mi do toho nevleze něco nečekaného, rozhodně se zúčastním i letos. A nechyběla jsem ani na Humbooku, kam letos pravděpodobně taky vyrazím, ale uvidím podle hostů.

A ještě pár čísel přímo k blogu. Loni jsem se kvůli problémům na blog.cz po mnoha letech přesunula na novou doménu. A téhle změny ani v nejmenším nelituju. Protože jsem ale nechtěla začínat úplně od nuly, dala jsem si tu práci a přesunula téměř všechny původní články a recenze. Což byl docela záhul, protože jich bylo přes 600. Výsledek mého téměř desetiletého úsilí, recenze píšu někdy od roku 2011. Každopádně v letošním roce na blogu vyšlo 84 recenzí, 29 divadelních kritik a 31 článků. Vedle toho jsem vydala taky 21 videí na YouTube a nesčetně fotek na instagramu.

A jaké jsou moje závazky do letošního roku? V rámci Goodreads výzvy jsem si navolila stejně jako loni 80 knih a budu doufat, že je přelouskám. V lednu se totiž dá jen těžko odhadnout, jak hektický rok 2020 bude. Mimo to bych ráda plnila i nějaké tematické výzvy, ale o tom více zase někdy jindy.

A jaké knihy se mi z té stovky přečtených líbily nejvíc? To se už brzy dozvíte ve videu, které pro vás připravuju. :)

2 komentáře:

  1. Moc pěkné shrnutí :) Já bych to měla úplně jinak než ty :D 90% detektivek či thrillerů a 1% procento YA knih :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já vím, že jsem v tomhle výjimka. Mám pocit, že lidi všeobecně milují thrillery a detektivky a já tenhle žánr skoro nečtu. :D

      Vymazat