OBLÍBENCI... Period Dramas (seriály)


Přestože to asi bude znít zvláštně, nejsem příliš televizní člověk. Moc mě neužije na seriály ani filmy, do kina chodím dost sporadicky. Tím nechci říct, že bych kinematografii či seriálovou tvorbu neměla ráda, jen na ni nemám moc času. A ano, vím že je to o prioritách. Ale to je právě kámen úrazu, protože ty moje leží někde trochu jinde.

Pokud se na seriály koukám, dávám přednost kratším a ukončeným. Ty mi jednak neseberou tolik času, jednak nemusím čekat na jejich pokračování, což se mi mnohdy skutečně nechce. Navíc, přestože mám poměrně široké rozpětí toho, co sleduju, dávám přednost kostýmním dramatům a historickým seriálům, tedy těm, které se většinou označují jako Period Dramas. A dneska jsem pro vás vybrala desítku svých nejoblíbenějších. :)
Seriály jsou seřazeny ve zcela náhodném pořadí, nejedná se o žebříček podle oblíbenosti.

1. Panství Downton (Downton Abbey)
Pokud je pro mě nějaký seriál synonymem k typickému kostýmnímu dramatu, pak je to právě Panství Downton. Seriál mapuje osudy rodiny Crawleyových na začátku 20. století. První série začíná rokem 1912, ta poslední končí někde kolem roku 1925. Jednotlivé postavy zažívají vzestupy i pády a především žijí poměrně obyčejné, průměrné životy ovlivňované dobou a prostředím. Často máte pocit, že v seriálu se toho vlastně až tak moc neděje, protože hlavní dějová linka je založená především na vzájemných vztazích mezi postavami, ovšem scénář je neskutečně chytlavý, před očima vám defilují lidé oblečení do desítek nádherných kostýmů a velmi povedená je i kamera. Navíc je tu přidaná hodnota v podobě nefalšované britské angličtiny, kterou jen tak někde neuslyšíte.

2. Pýcha a předsudek (Pride & Prejudice)
Jsem obrovskou milovnicí knížek Jane Austenové. Četla jsem všechny několikrát, ovšem Pýcha a předsudek byla první a zůstává mojí srdcovkou. Seriál BBC z roku 1995 je potom čistou esencí všeho, co mají čtenáři tak rádi. Ať už jde o scénář, který se poměrně věrně drží knižní předlohy, pěkné kostýmy nebo fenomenálního Colina Firtha v roli pana Darcyho. Jako každá Austenová je to pokoukání primárně pro romantické duše, ale to je ostatně jeden z důvodů, proč máme tuhle autorku tak rádi.

3. Pan Selfridge (Mr. Selfridge)
Pokud rádi nakupujete, pak by vás seriál o tom, jak vznikl nejstarší obchodní dům v Londýně, mohl bavit. Selfridges funguje dodneška a nabízí pestrou škálu především luxusnějšího zboží, v době svého vzniku však byl považován za absolutní unikát. Seriál sleduje osudy Harryho Selfridge, muže, který se nebál podnikat riskantní a neotřelé kroky, aby dosáhl svého snu. Nejedná se o dokument, takže tady narazíte na historické nepřesnosti, nicméně období začátku 20. století je tady vystiženo se všemi svými kontrasty a blyštivostí. A osudy postav taky stojí za to sledovat. :)

4. Merlin
Tohle vlastně není úplně historický seriál, spíše fantasy, ale vychází ze staroanglických legend, tak proč ho sem nezařadit. :) Merlina si většinou všichni představujeme jako zasloužilého kouzelníka, který už má hodně odžito, vyznačuje se ohromnou moudrostí a z pozice svého věku i postavení může ostatním radit. Tady si však tvůrci zvolili trochu jiný model a z Merlina udělali trochu troubu, který má talent dostávat se do potíží a pokazí, co se dá. V seriálu vystupují všechny známé postavy artušovských legend, i když někdy v trochu jiných polohách, než jak je známe. Možná právě proto je však seriál tak zábavný a divák si ho naplno užívá.

5. Sága rodu Forsytů (The Forsyte Saga)
Mám takový pocit, že tohle bylo jedno z mých prvních setkání se žánrem. A jasná známka toho, že podobné série se mi budou v budoucnu hodně zamlouvat. V tomto případě se jedná o rozsáhlou rodinnou ságu, která mapuje osudy hlavních hrdinů po mnoho let, často od jejich mládí až po smrt. Nechybí dějové zvraty, propracované charaktery ani nádherné kostýmy. To všechno v na jednu stranu romantické, na druhou drsné době přelomu 19. a 20. století.

6. Sever a Jih (North & South)
Elizabeth Gaskellová je u nás dost nedoceněná autorka, její knihy tady začaly vycházet teprve nedávno, přestože ve Velké Británii patří ke klasice. Ostatně podle nich vzniklo hned několik seriálů a já osobně mám nejradši čtyřdílnou adaptaci Severu a Jihu z roku 2004. Příběh je hodně postavený na kontrastech mezi průmyslovým anglickým severem a zemědělským jihem, stejně jako na rozdílech ve společenském postavení. Hlavní hrdinka Margaret se učí existovat v pro ni neznámém a ne zcela vyhovujícím prostředí, postupně se zbavuje svých předsudků a hledá si cestu k lidem, kteří jsou sice naprosto odlišní od všeho, co zná, ale přesto jí jsou blízcí. Navíc už jen pro Richarda Armitage stojí za to seriál vidět.

Příběh královny Viktorie je vlastně poměrně romantický. Nastoupila na trůn jako mladičká a snadno ovlivnitelná, postupně si však dokázala vybudovat silné postavení a prostřednictvím sňatkové politiky uzavřít celou řadu výhodných spojenectví. Navíc se provdala z lásky, což nebylo v té době úplně obvyklé. Seriál je sice trochu romantizovanou verzí jejího života, nicméně přesto poměrně věrnou. Navíc je zde velmi dobře postižena doba druhé poloviny 19. století se všemi jejími problémy a nešvary, jimž byli tehdejší lidé vystaveni.

8. Koruna (The Crown)
Další seriál inspirovaný reálnými životními osudy britské panovnice, tentokrát dosud vládnoucí Alžběty II. Seriál postihuje všechny významné mezníky její vlády, nicméně pravděpodobně nebude doveden až do současnosti. Vedle sondy do života královské rodiny je to však rovněž sonda do fungování britské společnosti. Velmi silnou roli hrají v seriálu politika a společenská nálada, na prvním místě je vždy a všude královský majestát. Ve světle událostí nastíněných v seriálu je občas trochu s podivem, proč Britové svou královskou rodinu tak nepokrytě zbožňují. Já sama na základě zhlédnutí série Alžbětu právě dvakrát v lásce nemám, což ovšem nic nemění na skutečnosti, že podívaná je to skvělá.

9. Černobyl (Chernobyl)
Minisérie HBO o jaderné havárii v černobylské elektrárně je jedním z nejlepších seriálů, jaké jsem kdy viděla. Tvůrcům se podařilo dokonale vystihnout atmosféru totalitní velmoci, která primárně tutlá, tutlá a zase tutlá informace a pro utajení pravdy se neštítí likvidace kohokoliv. Celá katastrofa je v seriálu zobrazena velmi naturalisticky, bez zbytečného přikrašlování. Tvůrci pochopitelně využívají autorské licence a osudy jednotlivých postav různě pozměňují, základní poselství seriálu však zůstává a diváka při jeho sledování vyloženě mrazí.

10. Vojna a mír (War & Peace)
Ruská klasika Lva Nikolajeviče Tolstého se řadí k mým oblíbeným a viděla jsem i několik jejích filmových či seriálových zpracování. Mým favoritem nicméně zůstává to poslední z roku 2016. Poměrně přesně totiž vychází z předlohy a zároveň z ní akcentuje přesně ty momenty, které si to nejvíc zaslouží. Tvůrcům se navíc povedlo velmi dobré obsazení, které pasuje k jednotlivým charakterům. Výpravnost seriálu asi nemá cenu zmiňovat, ta je samozřejmostí.

Vzhledem k tomu, že na nejrůznější historické seriály se dívám skoro pořád, mohla bych jmenovat i další zástupce, které stojí za to vidět. Ani nemluvě o tom, že spoustu dalších mám rozkoukaných nebo se na ně v budoucnu chystám. Může se klidně stát, že časem uvidím nějaký další, který mě naprosto uchvátí a třeba udělám nějaký další seznam.
Co vy a kostýmní dramata? Sledujete je, nebo vás tenhle žánr úplně míjí? A máte nějaký, který vás uchvátil a chtěli byste mi ho doporučit?

2 komentáře:

  1. Černobyl se mi velmi líbil a chystám se ho pustit znovu :)

    Jinak hodně váhám a stále mám chuť pustit si panství Downtown :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je Downton srdcovka. :) Viděla jsem všechny série několikrát a super byl i film. :)

      Vymazat