Sabine d'Iable - Rubikon II.: Kostky jsou vrženy


Český knižní trh zaplavují v poslední době knihy s LGBT tematikou, a to takovou měrou, že často proniká i do příběhů, které by mohly velmi dobře fungovat i bez ní a jedná se tím pádem skutečně pouze o jakési poklonkování módě. Striktně LGBT romány se však objevují taky a mohou být dobrým vhledem např. do transkomunity a problémů, s nimiž se musí vyrovnávat. Pokud se to ovšem udělá pořádně.

Honza žije už řadu let ve spokojeném manželství, má prosperující firmu a zdánlivě mu nic nechybí. Má však také jedno temné tajemství. Rád se převléká za ženu. Tuto svoji libůstku nikdy s nikým nesdílel, přesto se nyní rozhodne svěřit manželce. Sice netuší, co to přinese, ale už nedokáže dál žít ve lži a potírat své pravé já.

Alex je v mnoha ohledech průměrný puberťák, který však má tajemství velmi podobné tomu Honzovu. Syn se jednoduše potatil. Alex totiž disponuje tajnou dívčí identitou - Sašou. A zatímco jeho život je k uzoufání nudný a nezajímavý, Saša je hvězda, která všechny inspiruje a je pro ně vzorem. Má to jediný drobný háček. Je to stále jen fiktivní profil. Alex ovšem pojme smělý plán, jak ji přivést k životu. A protože to nemůže udělat doma, vyrazí do Amsterdamu, který je pro podobné hrátky ideálním místem.

V románu můžou čtenáři sledovat osudy Honzy, Alexe a několika dalších postav více či méně propojených s jejich životy. S ohledem na rozsah je jich možná až moc, což přispívá k celkové povrchnosti. Autorka nejde do hloubky. Řeší sice transsexualitu a travestii, ale bez bližšího proniknutí do emocí těchto lidí a jejich existence v rámci normální společnosti. V jejím románě to vypadá, že celý svět je jedna velká šťastná LGBT komunita, kam se náhodou zatoulala jediná homofobka. Postavy nemají žádné problémy, a pokud náhodou ano, urychleně od nich utečou, protože to je přece adekvátní a dospělý způsob, jak je vyřešit... Jejich chování je hodně zkratkovité, většina akcí vzniká z náhlého popudu a bez většího uvažování nad případnými důsledky.

Vedle postav je problém i faktická absence děje. Román nemá žádnou nosnou zápletku, kterou by rozvíjel a jež by ho držela pohromadě. V podstatě jsou to takové střípky z "každodennosti" hrdinů, což je ovšem při scházejícím tématu žalostně málo. Ve zkratce je to prostě spousta textu o tom, jak postavy impulzivně cestují z místa na místo a utíkají před sebou navzájem, svými problémy i pravdou. Schází propracované charaktery, které by se v čase vyvíjely. Řada informací je navíc v textu pouze nakousnuta, ale už se s nimi dál nijak nepracuje. Může to být i tah autorky, aby měla co dát do dalších pokračování, příběh však působí jaksi nehotově.

Autorka má čtivý styl a dokáže dobře pracovat s jazykem. V románu se nachází celá řada originálních a trefných přirovnání, navíc plyne ve velmi svižném tempu, které usnadňuje čtení. Najdou se však i mouchy. Trochu zarážející je střídání minulého a přítomného času bez zjevného důvodu. Většina textu je psána v minulém čase z pohledu některé z postav, občas však autorka nečekaně skočí do přítomnosti, aniž by k tomu měla konkrétní důvod, vyprávění tím nezískává žádnou další hodnotu navíc. Poměrně odbytá je i redakční práce. Pominu pár drobných chyb či překlepů, ovšem dublování označení kapitol, ke kterému dojde hned několikrát, nebo špatný zápis čísla římskými číslovkami svědčí o laxnosti redaktora. Místy trochu hapruje i logika, protože postavy se občas vytasí se znalostí nějaké informace, kterou ale fakticky neměli jak získat.

Rubikon II. by mohl být dobrým románem. Nápad rozhodně má potenciál a samotný text není z literárního hlediska vůbec špatný. Doplácí však na absenci nosného příběhu a především na ploché, nikterak zajímavé charaktery. Svět LGBT komunity je v něm podán trochu jako uzavřená bublina, kam neproniká všední realita a kde tím největším problémem je sehnání lodiček ve správné velikosti. A to je i na krátkou exkurzi do tématu přece jenom málo.

Tímto děkuji autorce za věnování recenzního výtisku. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat