Julie Caplinová - Kavárna v Kodani


Když je vám něco kolem třiceti, snažíte se rozjet si slušně našlápnutou kariéru a navíc ještě pečujete o svou rodinu, je to namáhavá práce. Většinu svého dne trávíte mimo domov, snažíte se o maximální výkon a prakticky na nic nemáte čas. A pak před vás postaví úkol, který se na první pohled zdá takřka nemožný, ovšem mohl by se ukázat jako vaše životní šance. Teď už ji jenom nepromarnit.

Kate už několik let dělá v úspěšné londýnské PR agentuře a svoji práci má celkem ráda. Navíc se jí otevírá možnost zajímavého povýšení. Když však pozici, o niž usiluje, získá místo ní její přítel, a to ještě za její vlastní nápad, začíná mít Kate pocit, že by možná měla trochu přehodnotit svůj přístup. A do klína jí spadne nový zajímavý klient. Jen bude asi trochu náročnější ho uspokojit.

Dánský obchodní řetězec chce otevřít svou londýnskou pobočku, ovšem jeho cílem je spíš než placená propagace touha ukázat dánský životní styl a seznámit veřejnost s tím, co to vlastně znamená pojem hygge. Kate proto dostane za úkol zorganizovat press trip do Kodaně pro pár vybraných novinářů. Během pěti dnů plných poznávání budou mít šanci nejen objevit krásy dánského hlavního města, ale především se toho naučit hodně o sobě.

Vzhledem k tomu, že kniha patří do série Romantické útěky, dá se předpokládat, že na nějakou romantiku v ní narazíte. Jedna z příběhových linií se skutečně zaměřuje na vztah hlavní hrdinky, rozhodně však nehraje prim. Mnohem podstatnější je cesta jednotlivých hrdinů k sobě samým. Každá z postav má totiž nějaký více či méně skrytý problém, který si není schopna uvědomit kvůli svému hektickému životnímu stylu. Výlet do Kodaně je tak příležitostí na chvíli zpomalit a začít si uvědomovat věci, na kterých skutečně záleží.

Vypravěčkou je hlavní hrdinka Kate, která je otrokem své vlastní práce. K tomuto poznání však vede hodně pozvolná cesta. Vedle ní jsou v příběhu i další postavy se zajímavým osudem. Především je to šestice novinářů, z nichž každý řeší nějaké vlastní osobní trable. Seznámíte se s Avril, která kvůli svým fiflenovským sklonům pomalu likviduje veškeré vztahy okolo sebe, nesmělou Fionou, která nedokáže naplno prodat své schopnosti, Sophie jež své životní trable skrývá za přehnaně šťastnou fasádou, Davidem bojujícím s pocitem osamění, Conradem, který se kvůli pocitu nadbytečnosti dostává do snad až příliš důvěrného vztahu s lahví vína, a Benem, jemuž kariéra nešlape, jak by si představoval, a do toho musí řešit rodinné trable. Každý z hrdinů se občas chová lehce absurdním způsobem, má sklony ke zkratkovitému jednání a zbrklým soudům, zároveň však má každý z nich schopnost poučit se z vlastních chyb.

Autorce se perfektně podařilo vystihnout atmosféru města, takže při čtení nejspíš budete pociťovat nutkavou potřebu se do Kodaně vypravit. Dánská metropole je zde popsána se všemi svými kontrasty, historickou zástavbou i moderní architekturou, designovým nábytkem a neobvyklým jídlem. Všechny gastronomické lahůdky jsou prezentovány velmi lákavě, takže přímo svádí k ochutnání. Škoda, že je papír nedokáže zhmotnit. Z románu zároveň dýchá klidná atmosféra a domácká pohoda, je z něj hodně cítit, že dánský životní styl se od toho britského výrazně liší. Právě toto srovnání je však nesmírně obohacující, protože i vám jako čtenáři možná pomůže si uvědomit, že ne všechny věci ve vašem živote fungují perfektně.

Román je napsán v první osobě čtivým, svižným stylem, díky němuž příběh příjemně plyne. Některé dějové zvraty jsou poněkud předvídatelné, protože lehce kopírují šablonu jiných romantických příběhů, nijak zvlášť to však nevadí. Přeci jenom, určité množství klišé v tomhle žánru prostě čekáte.

Kavárna v Kodani je přesně tím typem knihy, která vás pohladí po duši a přenese na vás klid a pokojnou atmosféru svého dějiště. Jde o poklidně plynoucí příběh, který však dokáže příjemně překvapit nečekanými zvraty. Umně v sobě snoubí romantiku s touhou žít podle svých představ, a to vše ve městě, které byste určitě neoznačili za prvoplánově romantické, ale po dočtení budete mít nehoráznou chuť ho navštívit. Tenhle román je zkrátka jako hřejivé objetí a šálek horké čokolády, které vám dokonale zpříjemní den.

Žádné komentáře:

Okomentovat