OBLÍBENCI... Period Dramas (filmy)


Jeden příspěvek ke kostýmním dramatům už tady byl, nicméně týkal se seriálů. A jelikož mám tenhle žánr vážně ráda a vyhledávám ho prakticky v jakékoliv podobě, dneska tady je pokračování, tentokrát o filmech. :) Jako obvykle podotýkám, že seznam není řazený podle oblíbenosti, ale zcela náhodně.

1. Pride & Prejudice (Pýcha a předsudek)
Už jsem tady psala o skvělém seriálu z roku 1995, film, který vznikl o deset let později, je však stejně skvělý. Tvůrcům se podařilo využít dostatečnou zkratku, aby nenudili, ale zároveň postihli vše podstatné. Díky tomu děj plyne ve svižném tempu, nic zásadního v něm nechybí ani nepřebývá a úpravy oproti knižní předloze jsou velmi šetrné a nijak nenarušují celkovou plynulost. Snímek navíc neskutečným způsobem pracuje s kamerou, takže perfektně vystihuje atmosféru jednotlivých scén. A jen tak mimochodem, všimli jste si, že je to přímo ukázková romantika, ale přesto se tu nedočkáte jediného polibku (nepočítám-li rozšířenou americkou verzi)?

2. Downton Abbey (Panství Downton)
Vzhledem k tomu, že miluju seriál, tady nesmí chybět ani film, který vznikl, aby uzavřel osudy seriálových postav. Výhodou je, že snímek má svůj vlastní příběh, který funguje i sám o sobě a není třeba znát předchozích šest sérií dění, abyste ho pochopili. Pro fanoušky seriálu se však jedná o nezbytnost. I tady je naprosto skvostná práce s kamerou, skvělé herecké výkony a především naprosto dokonalé kostýmy, které vás jednoduše uchvátí.

3. Anna Karenina
Snímek z roku 2012 byl docela hojně diskutovaný, některým se zamlouval, jiní jej odsuzovali. Mně osobně divadelní stylizace perfektně sedla. Tvůrci v podstatě pracují s kontrastem lesklého pozlátka města oproti čistotě a opravdovosti venkova. Využitím kulis se navíc demonstruje i další téma a sice, že ne všechno musí být vždycky takové, jak se na první pohled zdá. Vzhledem k tomu, že jsem divadelník tělem i duší, je jasné, že podobná interní hra je mi hodně blízká a celou teatrálnost pojetí jsem si nesmírně užívala.

4. Atonement (Pokání)
A máme tady třetí snímek Joe Wrighta, takže si ho už klidně můžete zařadit na seznam mých oblíbených režisérů. :D Zbožňuju jeho práci s kamerou a především s náznakem, který mnohdy řekne víc, než tisíc slov. Tím spíš, že bývá podepřený velmi silným příběhem. Pokání není žádná výjimka. I v tomto případě je knižní předloha zpracovaná nesmírně citlivě a s ohledem na své mimořádné kvality, takže vznikl velmi dojemný snímek se silným příběhem, který vždycky, a je jedno, kolikrát jsem ho viděla, obrečím.

5. Dangerous Beauty (Nebezpečná krása)
Přesuňme se do Benátek v časech, kdy je obývaly desítky kurtizán ceněných nejen pro své milostné zkušenosti, ale především pro svou mimořádnou kultivovanost a vzdělanost. Nebyly to klasické prostitutky, nýbrž ceněné společnice s velkým přehledem. Příběh je založený na skutečných událostech a je ukázkou toho, jak nebezpečné je ocitnout se uprostřed her mocných. Osobně se mi líbí zejména vtip a lehkost, s nimiž jsou ve filmu podávána jinak dost náročná témata.

6. The Book Thief (Zlodějka knih)
Miluju tu knihu a zbožňuju film. Je pravda, že tvůrci se zaměřili primárně na příběh, takže styl vyprávění, který je na knize tak zajímavý, zůstává upozaděn, to však nic nemění na tom, že se jedná o velmi dobře natočený snímek se skvělými hereckými výkony. Je to trochu jiný pohled na druhou světovou válku, ovšem právě proto je film tak skvělý. Víc než o válečném utrpení je totiž o naději, která lidi spojuje i přes jejich rozdílnosti.

7. The Abduction Club (Klub únosců)
Další snímek založený na skutečných událostech. Tentokrát se ocitáme v Irsku, kde skupinka mužů unáší svobodné ženy, aby je přiměla k sňatku. Takhle napsáno to zní strašně, ve skutečnosti však dotyční unáší pouze dámy, jejichž city si jsou jisti. Dokud se jednoho dne celá akce tak trochu nezvrtne. Film je velmi zábavný, jelikož cokoliv se může pokazit, se jednoduše pokazí. Zároveň nechybí ta správná pomalá romantika a sympatičtí hlavní hrdinové. Na jednu stranu je to celkem předvídatelné, na druhou si to však možná právě díky tomu tak užijete.

8. An Ideal Husband (Ideální manžel)
Zbožňuju Oscara Wilda, baví mě jeho ironie a sarkasmus, s nimiž nastavuje zrcadlo pokrytecké anglické společnosti a nejvíc si užívám nadčasovost, kterou jeho hry mají. Fakt je ten, že byste děj klidně mohli přesadit ze salonu konce 19. století do současného mrakodrapu a nic by se nezměnilo. Ideální manžel je přesně ten druh filmu, který vás dokáže příjemně naladit, ovšem zároveň udivit tím, jak je aktuální. A Rupert Everett v hlavní roli je navíc zcela bezkonkurenční.

9. Pearl Harbor
Já a hollywoodské velkofilmy máme dost rozporuplný vztah, tenhle však patří k těm, které nepokrytě zbožňuju. Částečně je to určitě dáno i tím, že si u filmu ráda pobrečím a tohle je jednoduše "doják", zároveň však zbožňuju létání, proto mi příběh letců nemůže nebýt blízký. Ovšem stejně tak miluju kameru a především soundtrack, který je neskutečný. A ano, uvědomuju si, že Hollywood vlastně okopíroval námět Tmavomodrého světa a dal mu jen zářivější háv, ale i tak mám film ráda.

10. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly)
Vím, že tenhle snímek se žánrově úplně stoprocentně nehodí, ale já si ho stejně neodpustím. Piráti z Karibiku jsou totiž moje obrovská láska. Nikdy se nedokážu rozhodnout, jestli postavu Jacka Sparrowa víc miluju nebo nesnáším, ale to nic nemění na tom, že ji Johny Depp ztvárňuje dokonale. Zároveň se ale řadím k lidem, kterým by ke štěstí úplně stačil první díl. Prokletí Černé perly jsem si užívala, protože obsahuje vyváženou porci romantiky, akce a pirátství. Další díly už začínají být primárně o Jackovi, nemluvě o čím dál větším scénáristickém pelmelu. Takže za mě jednička super a existenci pokračování radši ignoruju. :D

Jako obvykle je tenhle výčet absolutně nedostatečný, protože existuje celá hromada dalších filmů, které mám ráda a měla bych je zmínit. Občas si říkám, že dělat seznam o deseti položkách je zoufale málo. Ale aspoň vám můžu slíbit pokračování někdy v budoucnu. A jaké historické filmy máte rádi vy?

2 komentáře:

  1. Pýchu a předsudek a Annu Kareninu miluji. Jsou to filmy, které Keira zvládla na jedničku. Anna Karenina se mi líbí o něco více. Doporučuji s ní také historický film Vévodkyni!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vévodkyni jsem viděla a rozhodně to je dobrý film. :) Všeobecně má Keiru jako herečku dost ráda. :)

      Vymazat