Víkend v Českém Krumlově


Přestože hranice se pomalu otevírají, vyrazit do ciziny je pořád ještě poněkud komplikované. Česká republika však nabízí tolik krásných míst k návštěvě, že by byla věčná škoda sedět doma, když už nemusíme. Český Krumlov je jedním z našich nejkrásnějších měst, což dobře vědí i davy zahraničních turistů. Za normálních okolností zní zdejšími ulicemi spíš japonština, němčina, angličtina a další světové jazyky, momentálně však tato jihočeská perla patří opět Čechům. A není proto lepší čas k návštěvě, než právě teď.

Český Krumlov leží až úplně na jihu Čech, nedaleko rakouských hranic, takže pokud vyrážíte jako my z Prahy, počítejte s trochu delší cestou. Zabere vám tak dvě až tři hodiny v závislosti na tom, jak velká kolona bude na D1. A nic si nenalhávejme, tam je kolona pořád. Popravdě občas přemýšlím, proč se jí ještě pořád říká dálnice, když se po ní auta obvykle sunou tempem, které by zvládl i traktor. S výjimkou D1 je však provoz víceméně plynulý, takže můžete nasadit stálou rychlost a jízdu si i celkem užít. Do Českého Krumlova se pochopitelně dostanete i hromadnou dopravou, jen je to trochu komplikovanější a bude vás to stát několik přestupů. Asi nejsnazší je to vzít přes České Budějovice, které od něj leží co by kamenem dohodil.

Jakmile dorazíte do města, mějte na paměti, že do historického centra je vjezd zakázán. Smí se to pouze na základě speciálního povolení a v přesně vymezený čas. S ohledem na to, jak malé toto centrum je, se v něm však v klidu obejdete bez auta. To můžete nechat na některým z odstavných parkovišť na okraji města, parkování stojí 300 Kč na noc, případně parkovat přímo u ubytování, pokud disponuje vlastní parkovací plochou. V případě hotelů v centru to tak rozhodně není, tudíž jinou možnost, než odstavné parkoviště nemáte.

Pokud jde o bydlení, nabízí se řada možností. Předem podotýkám, že Krumlov nepatří právě k nejlevnějším destinacím. Pak asi záleží spíš na tom, jestli chcete bydlet přímo v historickém centru, někde na okraji města, v některé z okolních vesniček nebo třeba v kempu. Pokud vyjde počasí je to rozhodně skvělá destinace i pro vodáky, protože obdivovat zámek i historické jádro přímo z hladiny Vltavy je zážitek sám o sobě. Navíc tady je několik skvělých jezů (které vypadají ze břehu nebezpečněji, než jaké nakonec jsou, osobní zkušenost).

Nicméně přesuňme se spíš k tipům pro suchozemce. V Krumlově je hodně co objevovat i obdivovat. Už to, že je město zapsáno na seznam UNESCO, o něčem svědčí. Rozhodně si nenechte ujít zámek, respektive celý hradozámecký komplex, který je druhý největší na našem území a řadí se i k největším v Evropě. Počátky zdejší stavby sahají až do 13. století, současnou podobu mu nicméně vtiskli Rožmberkové, Eggenbergové a Schwarzenbergové. Přestože hrad jako takový má gotické základy, uvnitř a koneckonců i na nádvořích narazíte spíš na renesanci, baroko a rokoko. K návštěvě se nabízí hned několik prohlídkových okruhů, které dovedou uspokojit laiky i odbornou veřejnost. Na základním prvním okruhu nakouknete do nejstarší části hradu a zároveň si uděláte takový průlet staletími a jednotlivými rody, jež stavbu vlastnili. Na trase druhé se podíváte trochu hlouběji do rodinné historie Schwarzenbergů a projdete si jejich apartmány obývané v 19. století. No a vyloženě pro fajnšmekry je barokní zámecké divadlo, které je unikátem nejen u nás, ale i ve světě. Krom toho můžete ještě zavítat do zámeckého muzea a vyšplhat se nahoru na věž.

Na zámek navazují rozsáhlé zahrady částečně ve francouzském, částečně v anglickém stylu. Blíže k zámku je úpravná francouzská část, která postupně přechází v anglický lesopark. U letohrádku Bellaria najdete taky otáčivé hlediště, které je památkářům trnem v oku, ale diváci ho zbožňují. Osobně ho vřele doporučuju, protože je to naprosto neopakovatelný zážitek. A vlastně tak trochu v duchu barokního divadla, které tu má takovou tradici. V něm dokázali kompletně vyměnit kulisy během 10 vteřin, tady se ze scény do scény přesunete za podobně dlouhou dobu. Jako hrací prostor slouží v podstatě celý okolní park a je hlavně na šikovnosti režiséra, jak zvládne s okolním prostředím pracovat.

Další velký park, Jelenní, se nachází pod hradem. To už nejsou žádné ozdobné zahrady, spíše klasický městský park lákající k procházkám třeba podél zdejší říčky. Anebo z něj můžete podejít plášťový most a ocitnout se na břehu Vltavy, podél níž se vrátíte zpátky do historického centra. Řeka tady vytváří meandr a obtéká město ze tří stran, takže se vám neustále naskýtají nové výhledy. Historické jádro je navíc nekonečnou spletí úzkých uliček s okouzlující atmosférou, která k vám promlouvá ve dne a ještě víc v noci. Při procházce po dláždění nemáte problém uvěřit, že se tady zastavil čas a v duchu se vrátit o několik set let zpátky, kdy zdejší ulice ještě brázdili šlechtici na koních a řemeslníci se svými vozíky.

Pokud vám vyjde čas, zavítejte taky do klášterního komplexu, který se návštěvníkům otevřel teprve nedávno po rozsáhlé rekonstrukci. Krom historických interiérů tady najdete taky zážitkové dílny, které vám přiblíží, jak vypadala středověká práce v nejrůznějších odvětvích - u ševce, hrnčíře či truhláře. A za pohled stojí i klášterní zahrada, kde jednak kvetou nádherné růže, jednak je tu taková malá botanická expozice s nejrůznějšími druhy zeleniny, ovoce a bylinek.

A ještě pár slov k tomu, kam si Českém Krumlově zajít na jídlo. Restaurací a kaváren je tady nespočet a většina z nich se zaměřuje na českou kuchyni, dokonce tady je několik "pravých a nefalšovaných" staročeských krčem. Pokud české klasice neholdujete, narazíte i na pizzerie, které jsou ve městě dost populární. Pokud jde o rozmanité kavárny a cukrárny, i těch je ve městě víc než dost. Záleží čistě na vás, jestli vás okouzlí spíše romantické zákoutí na dvoře některého z domů či paláců, nebo se radši posadíte na vyhlídkovou terasu, odkud budete mít zámek či město jako na dlani. Osobně doporučuju podnik jménem Kafemlejnek, který má jednak krásnou terasu nad řekou, jednak tady podávají vážně dobrou kávu a víno. A na snídani zase zkuste Monastery Garden.


Každý výlet je přirozeně lepší, když vám vyjde počasí, nicméně Český Krumlov má své kouzlo i za deště. Jen si ho možná neužijete tolik a ani ty fotky nebudou vypadat tak dobře. Pokud se však chcete ztratit v uličkách města, které se za několik set let vlastně moc nezměnilo, neexistuje lepší volba.

6 komentářů:

  1. Nádherné fotky a hlavně moc pěkné místo na výlet :) Český Krumlov mě taky hodně láká, především letos kdy by tam snad nemuselo být tolik turistů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Rozhodně doporučuju. Turisti tam sice jsou, ale v přiměřené míře. :)

      Vymazat
  2. Krásné fotky! V Krumlově jsem byla před lety a moc se mi tam líbilo, akorát teda na ty davy turistů, takže myslím, že jsi vychytala tu nejlepší dobu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Pokud jde o lidi, bylo to super. Jen počasí úplně nevyšlo.

      Vymazat
  3. Pěkný výlet, taky bych ráda někam vyrazila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Léto je tady, určitě bude spousta příležitostí. :)

      Vymazat