Cynthia Harrod-Eagles - Bouřlivé časy


Evropou dál otřásá první světová válka. Konflikt, který sliboval skončit do Vánoc 1914, se protahuje, na obou stranách postupně docházejí síly i materiál, a navíc se objevují nové bojové strategie a zbraně. Válka se začíná vést novým, moderním způsobem, který nikdo nepamatuje. A o to je děsivější.

Ned odchází na frontu, aby se hrdinně bil za svou vlast a dal Němcům co proto. Doma nechává opuštěnou manželku, která se zotavuje z nepříjemného potratu a připadá si vlivem okolností stále melancholičtější. Navíc je nucena opustit svůj dosavadní domov a uchýlit se k rodině na Morland. Ned totiž nemá kvůli válce a s ní spojenými sociálními problémy v továrně dostatek prostředků, aby udržoval vlastní domácnost. Jessie to na jednu stranu přijde vhod, protože na Morlandu žijí všichni její blízcí, na druhou tím však její dny přicházejí o svůj zaběhnutý rytmus a ona se musí snažit, aby si našla jiný způsob, jak je vyplnit.

Londýn zažívá kvůli válce poměrně klidnou sezónu. Do armády prozatím odchází pouze dobrovolníci, tudíž stále ještě dost mladých mužů k zábavám zbývá, přesto se zdá, jako by všichni žili výhradně konfliktem. Organizují se nejrůznější sbírky a charity, zakládají se fondy na to či ono a čelní představitelé společnosti se snaží přispět každý alespoň svou špetkou. Venetia pokračuje ve své lékařské praxi i výzkumu, zároveň se však zasazuje o lepší vybavení polních nemocnic na frontě. Její dcera Violet se stává slaměnou vdovou, protože Holkam odjel do Francie k hlavnímu štábu, její svěřenka Emma se snaží vytěžit ze sezóny, co se dá, byť toho není mnoho. Válka poznamenává všechny, ačkoli její délku ani důsledky zatím nikdo nezná.

V devětadvacátém pokračování své rodinné ságy nás autorka zavádí přímo na bojiště první světové války a nechává čtenáře na vlastní kůži prožít hrůzy frontového života. V rámci románu jsou poměrně podrobně vylíčeny některé části bitvy o Ypres a další strategické pozice na francouzsko-belgické hranici, jelikož se jich hrdinové přímo účastní, malý prostor je věnován rovněž otevření druhé, turecké fronty na východě. Vzhledem k tomu, že muži z rodiny Morlandů se na válce přímo podílejí, jsou boje čtenáři zprostředkovány z první ruky a nesmírně plasticky, takže doslova cítí špínu a vlhko zákopů, pach střelného prachu i tlejících mrtvol. Do kontrastu k hrůzám fronty je postaven obyčejný život v Anglii, který plyne takřka beze změny. Obyvatelé ostrovního království jsou zuřícím konfliktem postiženi pouze minimálně, proto se mohou i nadále oddávat bezstarostným zábavám a o válku se zajímat jen do té míry, do jaké je to moderní.

Autorce se povedlo dokonale vystihnout atmosféru konfliktu, který se postupně přerozuje v čím dál nehumánnější katastrofu, v níž lidský život přestává mít jakoukoliv cenu. Na jedné straně stojí až dojemná naivita a nadšení dobrovolníků připravených hrdinně bránit svou vlast před německou zvůlí, na druhé deziluze ze skutečnosti, že na válce není nic romantického ani obdivuhodného a ve většině případů se mění v pouhý boj o přežití. Nikdo z autorčiných hrdinů bojujících na frontě se nedá označit za hrdinu v pravém slova smyslu. V jejich počínání není odvaha ani zbabělost, jenom nutnost poslouchat rozkazy a touha přežít. Podobné je to u postav pohybujících se v zázemí, které se s hrůzami války seznamují se zpožděním a pouze zprostředkovaně. Právě díky tomu však pomalu začínají chápat, co přesně slovo válka znamená. A čtenář se po celou dobu jednoduše nedokáže ubránit dojmu, že válka, bez ohledu na to, za jaké ideály je vedena, je pouze krveprolití, v němž padnou tisíce nevinných.

Autorka má, jak je jejím dobrým zvykem, perfektně nastudované historické reálie a v rámci příběhu podává ucelený obraz válečné Anglie včetně dobových názorů na otázky morálky, postavení ženy atd. V podstatě zasazuje válku do širšího kontextu a jasně demonstruje, že boje, více či méně vzdálené, nemohou ochromit obyčejný život v zemi.

Bouřlivé časy jsou opět kvalitně zpracovaným historickým románem, na jehož stránkách se čtenáři potkají s postavami, které už velmi dobře znají. Noví aktéři se na scéně objevují pouze okrajově a výhradně v souvislosti s již známými hrdiny. Jedná se o velmi působivou fresku stále ještě počátečních fází války, která se postupně proměňuje v moderní konflikt vymykající se kontrole. Dějiny se dostávají na rozcestí, odkud není návratu. Že se doba mění, začíná být jasné všem. Otázka je, jak se s tím dokážou popasovat.

2 komentáře:

  1. Kniha vypadá hodně dobře. Historické romány mám ráda. Máš přečtené i předešlé knihy? Zajímá mě jaký je první díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám přečtené všechny, respektive zatím všech 29. První díl je Zakladatelka rodu, recenzi tu taky najdeš. Každopádně první díl byl za mě osobně asi nejslabší, protože je to vlastně takové seznámení s celou rodinou, navíc se odehrává za stoleté války, což není moje úplně nejoblíbenější období. Ale celá série za to určitě stojí. :)

      Vymazat