OBLÍBENCI...Místa v Praze


Praha patří k nejkrásnějším městům, která lze navštívit, což ostatně potvrzují i zástupy turistů, které tady denně potkáváme. Letní procházka po našem hlavním městě je zážitek pro otrlé, pokud však víte, kam zavítat, můžete si dopřát luxus klidu a ticha i v jinak přelidněném velkoměstě. Sepsala jsem pro vás pár míst, kam ráda chodím. Některá jsou turističtější, jinde je větší klid, ale všechna mají něco do sebe. Tradičně připomínám, že řazení je čistě náhodné. :)

1. Stromovka
Původně královská obora, která se v 19. století otevřela veřejnosti a stala se oblíbeným korzem a místem procházek i setkávání. Park prošel v poměrně nedávné době revitalizací, díky níž nabízí svým návštěvníkům úpravné cesty, moře zeleně i vodní prvky. Na své si tu přijdou cyklisté, in-linisté i ti, kdo se chtějí jen tak procházet nebo usadit na lavičku s knihou. Navíc je to i skvělé místo na piknik, třeba na břehu některého z jezírek.

2. Výstaviště Holešovice
Se Stromovkou těsně sousedí areál Výstaviště. Průmyslový palác vznikl na konci 19. století u příležitosti Jubilejní zemské výstavy a svůj úkol expozičního prostoru plní dodnes. Vyhořelé levé křídlo je sice ještě pořád nahrazováno stanem, ale v horizontu několika let by se to snad mělo změnit. Celý areál Výstaviště prochází postupnou rekonstrukcí, revitalizuje se přilehlý park, opravy by se měla dočkat Křižíkova fontána a přilehlé pavilony nebo dlouhodobě uzavřené divadlo Spirála. Už teď v areálu existuje ohromné množství nových prvků - třeba griloviště nebo parkourové hřiště. A díky několika bistrům, případně food truckům je to ideální zastávka na kafe před procházkou do Stromovky.

3. Petřín
Vrch Petřín láká zejména v květnu páry, které se chtějí políbit u sochy Máchy, nicméně pokud jde tohle dnes už trochu klišé mimo vás, můžete sem zavítat prakticky v jakoukoliv roční dobu. Nahoru se dá vyšlapat pěkně po svých, případně vás vyveze lanovka, která je ze stejné doby jako areál Výstaviště, ostatně byla i zřízena k téže příležitosti. Přímo z vrcholu se vám nabídne nádherný výhled na Prahu a přes relativní zalidněnost i klid. Láká-li vás rozhledna, není nic snazšího, než zdolat 300 schodů vedoucích na vrchol, a jakmile se dost pokocháte výhledem, můžete se zamotat v zrcadlovém bludišti. A pokud si chcete procházku trochu protáhnout, můžete se vydat směrem k Strahovskému klášteru a Pražskému hradu.

4. Střelecký ostrov
Vltava není ve srovnání s mnoha dalšími evropskými toky nijak zvlášť široká, ale i tak tady najdete řadu ostrovů. Osobně mám ráda hlavně ten Střelecký ležící naproti Národnímu divadlu, protože je tam krásný výhled na město, nemluvě o lehce bohémské atmosféře zejména v letních měsících, kdy se tady objeví nejrůznější dočasné bary a kavárničky. Večer a o víkendech tady bývá celkem rušno, ale pokud nejste z lidí choleričtí, určitě si zdejší atmosféru užijete.

5. Náplavka
Další spíše letní destinace, i když Náplavka má své kouzlo v každém ročním období. S nárůstem venkovních teplot nicméně přichází její pravá sezóna. O víkendu tady v dopoledních hodinách můžete navštívit farmářské trhy a nakoupit si nejrůznější domácí potraviny, ovoce a zeleninu nebo čerstvé květiny. Od věci není ani zajít si sem na kávu a něco dobrého k ní. V odpoledních hodinách začínají ožívat bary na kotvících lodích, občas se objeví někdo s kytarou a místo dýchá uvolněnou letní atmosférou. Navíc pokud jdete směrem od Podolí, můžete se celou dobu kochat nádherným výhledem na Hradčany.

6. Vyšehrad
Jedno z historicky nejvýznamnějším míst v Praze, které nicméně zůstává trochu stranou hlavního zájmu. Areál Vyšehradu je dost rozsáhlý a nabízí řadu unikátních staveb a nádherných výhledů. A pokud jste trochu morbidní a baví vás hledat hroby významných osobností, můžete se procházet po zdejším hřbitově a vesele pátrat. Objevíte jich požehnaně. Zdejší prostředí vyloženě svádí k pomalým toulkám a výletům do historie. Najdete tady různě staré stavby a taky místa, kde se psala nejen historie, ale i legendy. Schválně, najdete všechna?

7. Kampa
V samém srdci historického centra, a přesto poměrně klidná. Kampa patří k místům, která davy zatím stále ještě spíše míjí. Přitom se jedná o místo, které ani v nejmenším neztratilo své kouzlo a atmosféru dávných časů. Narazíte tady na stylové kavárničky, můžete klidně sejít až na břeh Vltavy anebo si dopřát plavbu po tzv. pražských Benátkách. Navíc se tu čas od času pořádají různé tematické trhy, které určitě stojí za to navštívit.

8. Zahrady pod Pražským hradem
V dobách své největší slávy byla Praha sídelním městem dvora a ještě v následujících staletích tady vznikaly vznosné paláce. Většina z nich dneska ještě pořád stojí, jen málokterý však slouží svému původnímu účelu. Většina z nich však má větší či menší zahradu, které dohromady vytváří rozsáhlý komplex. Zahrady jsou umístěny v dost nenápadné ulici, takže je snadno minete, ostatně ani vstupem na sebe příliš neupozorňují. Ovšem jedná se o místo, které si zaslouží být spatřeno. Panuje tu totiž neskutečný klid a barokní úprava navíc lahodí oku. Vedle komplexu s výše zmíněným názvem můžete navštívit ještě Velkou Fürstenberskou zahradu, která s ním sousedí, Valdštejnskou zahradu, která leží prakticky naproti a Vrtbovskou, která je sice kousek stranou, ale patří k nejkrásnějším.

9. Divoká Šárka
Je skoro neuvěřitelné, že stačí vejít do oblasti Divoké Šárky, a ocitnete se mimo civilizaci. V rámci údolí je spousta tras pro pěší i cyklisty, kam si můžete udělat výlet. Dá se tu lézt po skalách, bloudit v lese, nebo třeba zakotvit u vodní nádrže Džbán a dopřát si koupání. V Šárce se krásně piknikuje i jen tak bloumá a nejbáječnější na tom je, že jste pořád kousek od civilizace, takže až vás příroda znudí, můžete se klidně vrátit do ruchu velkoměsta.

10. ZOO
Pražskou zoo jsem měla ráda už jako malá holka a s chutí se do ní pravidelně vracím. Samozřejmě hodně záleží na roční době, protože za pěkného počasí tady bývá hodně zalidněno, nicméně i s ohledem na rozlohu se dav tak nějak rozprostře. Navíc si můžete být jistí, že tady skoro pokaždé narazíte na něco nového, ať už jde o nový pavilon, zrenovovaný výběh či nejrůznější mláďata. V blízké době sem musím zase vyrazit. Minimálně abych se koukla na slůňata. :)

A na která místa v Praze chodíte vy? A která zlákala vás, co jste přespolní? Osobně Prahu miluju a přestože to v mnohém není ideální místo, momentálně jsem v životní etapě, kdy si zdejší život užívám. Tak snad bude i v budoucnu příležitost naši stověžatou matičku objevovat a obdivovat. Jsem přesvědčená o tom, že pořád ještě neznám spoustu nádherných míst. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat