Julie Caplinová - Pekárna v Brooklynu


Dostat se z milostného zklamání jde mnoha způsoby. Sice nějakou dobu zabere, než vás to přebolí, ale nakonec se vzpamatujete. A jednou z možností, jak dát životu nový cíl a směr, je odcestovat někam daleko. Možná je to útěk od problému. Anebo možná spíš šance na nový start.

Sophie už dva roky randí s Jamesem a tak trochu očekává prstýnek. Místo zasnoubení však přijde ledová sprcha v podobě odhalení pravdy o jejím milovaném. Ukáže se totiž, že James jí celou dobu lže o sobě a svých víkendových pobytech u matky. Sophie je zdrcená a zároveň rozčílená sama na sebe, protože nic nepoznala. Právě proto se však poněkud impulzivně rozhodne kývnout na nabídku šéfredaktorky odjet na půlroční pracovní stáž do New Yorku.

Sophie se ubytuje v Brooklynu, začne v nové práci a postupně se seznamuje s městem i jeho obyvateli. Ukazuje se, že Brooklyn je poměrně kosmopolitní čtvrť, v níž vládnou úzké sousedské vztahy, lidé se rádi potkávají a užívají si čas sami pro sebe a i přes jistý chaos je to tu mnohem domáčtější než na Manhattanu. Sophie je ze všeho toho okolního ruchu zprvu trochu bezradná a zmatená, brzy však s pomocí nových přátel začne zjišťovat, kam vlastně patří a co od života chce.

Je to už trochu klišé, ale opět tady máme příběh o hledání sama sebe. Hlavní hrdinka Sophie je na začátku příběhu láskou zklamaná žena, která vlastně ani skutečně nežije, spíš přežívá. Tuto skutečnost si nicméně neuvědomuje, protože má za to, že je se svým životem maximálně spokojená. Po příjezdu do New Yorku jako by se teprve začala probouzet z dlouhého spánku a zjišťovat, co to znamená užívat si každý moment. Pomáhá jí k tomu i zástup lidí pohybujících se okolo. Ať už jde o její bytnou Bellu, zapálenou majitelku kavárny, která miluje výrobu cupcaků a zakládá si na tom, aby zákazníci odcházeli z jejího podniku spokojení, Bellina šarmantního bratrance Todda, kolem něhož se točí celý harém žen a on si tu pozornost náležitě vychutnává, nebo bylinkáře Wese, který ve svém krámku prodává i to nejexotičtější koření a působí suverénně, ale přitom nedokáže říct ženě do očí, že o ni stojí. Do toho v příběhu vystupuje i řada dalších postav dotvářejících atmosféru domáckého Brooklynu nebo snobského Hamptons. Většina charakterů je lehce šablonovitých, chtělo by se říct až typizovaných, nicméně s ohledem na celkovou oddechovost románu to vyloženě nevadí.

Jestli se autorce něco skutečně daří, pak je to budování atmosféry. Má talent ve výstižné zkratce popsat prostředí a navodit ve čtenáři pocit, že se skutečně nachází v trochu hipsterské kavárně v Brooklynu, luxusním mrakodrapu na Manahattanu nebo písčité pláži zalévané ledovým oceánem v Hamptons. Cítíte vítr ve vlasech, písek mezi prsty i sluneční paprsky na tváři. Prožíváte každodenní shon New Yorku prokládaný krátkými okamžiky relaxace a uvolnění. Do toho se ve vzduchu neustále vznáší uklidňující vůně vanilkového cukru, kakaa a dalších ingrediencí potřebných k vaření a pečení, protože hlavní hrdinka je gurmánka, která o jídle nejen ráda píše a ráda ho konzumuje, ale baví ji ho také vytvářet.

Autorka má navíc velmi čtivý styl, takže stránky rychle ubíhají. Trochu škoda je, že místy působí příběh lehce zkratkovitě, což je dáno zejména skutečností, že autorka se rozhodla na stránkách románu postihnout celé období Sophiina půlročního newyorského pobytu, tudíž není prostor detailněji rozebírat všechny situace. V mnoha částech se tak vyprávění omezuje na vztah mezi Sophie a Toddem, což je trochu škoda, protože v románu vystupují i další postavy, které by stály za pozornost.

Od příběhu nečekejte žádnou zvláštní hloubku ani psychologickou sondu do duší postav, to ostatně ani není jeho ambicí. Pekárna v Brooklynu je milý, oddychový příběh o životních změnách, pádech a cestách zpět vzhůru. Místy je lehce naivní, chtělo by se říct, že možná trochu zbytečně moc červená knihovna, ale jako nenáročné čtení na léto obstojí. Minimálně si díky němu zažijete atmosféru New Yorku, luxusních restaurací na Manhattanu i bohémských kavárniček v Brooklynu. A pokud jste romantické duše, mohla by vás uspokojit i zamilovaná linka. :)

2 komentáře:

  1. To vypadá na knihu, která by se mi mohla líbit! Jen bych asi měla pořád chuť na cupcakes, když bych ji četla :D

    OdpovědětVymazat