Dagmar Česká - Uteč!

Všichni více či méně toužíme žít po svém a uniknout ze spárů pravidel, která nás neustále spoutávají. Cesta vedoucí k sobě samému je různá - někdo se naplno oddá práci, jiný odcestuje na druhý konec světa a další potřebuje k hledání putovat přes polovinu Spojených států. Hanna celý život poslušně plnila roli hodné holčičky a nikdy se nevzpírala pravidlům. Bylo však jen otázkou času, kdy si řekne dost.

Hanna pochází z vlivné a bohaté rodiny, což tak trochu předurčilo její osud. Nikdy nemusela řešit peníze a do styku s normálním světem se dostala jenom výjimečně. Vždycky byla za hodnou holčičku, která hraje podle pravidel, nedostává se do potíží se zákonem a přizpůsobuje se svému okolí, jen aby s ním nemusela jít do sporu. Život s pevně nalinkovaný obrysy a naplánovanou budoucností se jí nicméně po nějaké době znechutí. Když pak nachytá svého snoubence během jejich společného výletu s jinou ženou, je to poslední kapka. Hanna se konečně potřebuje od všeho odpoutat a přijít na to, kým je a co od života čeká.

Dívka se rozhodne opustit své přátele a vyráží na dobrodružnou výpravu, která jí má pomoct navázat v minulosti zpřetrhané vztahy a objevit sama sebe. Její cesta však nezačne nejlépe, ocitá se v přímém ohrožení života a je nucena spojit síly s trojicí motorkářů, kteří od pohledu působí jako nebezpečná individua. Hanně se do jakékoliv spolupráce ani trochu nechce, nicméně pokud chce přežít, nemá moc na výběr. A kdo ví? Třeba se z rádoby gangsterů vyklubou příjemní společníci. Věci totiž nemusí být takové, jaké se na první pohled zdají.

Román je vlastně typickým příběhem o hledání sama sebe. Hlavní hrdinka však možná spíš než najít své místo ve světě chce dokázat okolí, že nemusí být jenom poslušnou loutkou odkázanou na druhé. Už je unavená z toho být jen opečovávanou pokojovou květinkou, chce žít po svém a přeje si, aby ji ostatní brali vážně. Sama netuší, co se v ní skrývá, dokud není vystavena extrémním podmínkám, které si do té doby nedokázala představit. Její putování jí navíc odhaluje, jak vzdálená od běžné reality vlastně žila. A jak snadno v nás zapouští kořeny nejrůznější předsudky, kterých se nedokážeme vyvarovat, protože nám k tomu schází zkušenosti.

Vedle Hanny je dalším hlavním hrdinou Jay, který se musí vyrovnávat se svou minulostí a pocitem viny. Prošel si mnoha špatnými věcmi, které ho sice nezlomily, ale poznamenaly. Nevěří si a vlastně už od dětství trpí komplexem méněcennosti, který v něm události jeho života jen stále více utvrzovaly. Bez ustání proto bojuje s vlastními vnitřními démony a to poslední, po čem touží, jsou další problémy. Ze všeho nejvíc si totiž potřebuje dát dohromady život. Zdá se však, že sám neví, jak vlastně na to. Autorka do určité míry pracuje s tématem determinismu a ukazuje, jak moc prostředí, z něhož pocházíte, ovlivňuje váš život a směřování.

Román je rozdělen na kapitoly a mezihry - v rámci kapitol se odehrává hlavní příběh, tedy Hannino putování po Spojených státech, v rámci meziher jsou popisovány nejrůznější události z minulosti, které měly na hlavní hrdiny vliv. Částečně jsou to zápisky Hannina strýce Harolda, které pro ni vytvořil a postaral se o to, aby se k ní dostaly, částečně jsou to flashbacky do Jayovy minulosti či do minulosti Heather, Hanniny kamarádky. Toto rozdělení je nicméně trochu nešťastné. Jednak označení mezihra evokuje spíše výplňkovou scénu, bez níž by se vyprávění obešlo, jednak ve volbě hrdinů konkrétního intermezza není žádný systém. Zpočátku čtenář nabyde dojmu, že půjde čistě o zápisky z Haroldova zápisníku, po čase se však tento koncept zlomí a vy najednou nevíte, o kom to vlastně čtete.

Slabinou příběhu je, že působí lehce překombinovaně, zejména v úvodu. Hlavní hrdince jako by se stalo snad všechno špatné, co může, až to působí absurdním dojmem. Některé události jsou hodně na hraně uvěřitelnosti, a to i když přimhouřím obě oči a připustím, že jsme v Americe. Na druhou stranu však příběh není umístěn nikam do prostředí drogových či jiných gangů, proto některé události jednoduše nedávají smysl. A vlastně ani nejsou pořádně vysvětleny. Druhým problémem je, že příběh je snad až příliš otevřený, v jistých ohledech snad až nedotažený. Jsou v něm sice otevřeny nejrůznější otázky a představena různá dilemata, ovšem odpovědi na ně schází. Alespoň u některých by podrobnější vysvětlení přišlo vhod.

Autorka má příjemně čtivý styl, který se nesnaží o žádnou zvláštní poetičnost, ale spíše o strohé konstatování. Přesto je díky němu perfektně vykreslena atmosféra a charakter jednotlivých postav. Trochu matoucí je občas přímá řeč, protože autorka má tendenci vynechávat uvozovací věty, což v delších dialozích působí zmatky. Jinak se jí však daří docela dobře rozlišovat postavy na základě způsobu, jímž mluví.

Uteč! je vlastně tak trochu road movie v knižní podobě - dvojice hrdinů v románu putuje z jednoho místa na druhé, a při tom poznávají sami sebe i sebe navzájem. Jde o hořkosladký obrázek našeho světa a především rozdílů mezi lidmi, ukázku toho, jak moc záleží na prostředí, z něhož pocházíme. Nejde o žádnou romantiku ani sladkobolný doják hrající na city, spíše o silný lidský příběh dvou nešťastných lidí, kteří touží změnit svůj život, ale netuší, jak na to. Místy sice román působí trochu překombinovaně a některé otázky by si zasloužily jasnější odpovědi, ale ve výsledku je to příjemně napsané čtení s hlubším přesahem a řadou krásných myšlenek.

Tímto děkuji autorce a nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat