Když se řekne bestseller

Zažili jsme to úplně všichni - ten moment, kdy vejdete do knihkupectví a proti vám se skví nádherná kupička knížek s lákavou zlatou nálepkou "bestseller". Kdo by odolal, když nabízené komínky vyloženě volají po tom, abyste z nich aspoň jeden kousek sebrali a odnesli si ho k pokladně. Nadšeně knížku koupíte, protože když má takovouhle nálepku kvality, určitě nemůže být špatná, donesete si ji domů, začtete se... a zjistíte, že za ty peníze ani trochu nestála. Aneb vítejte ve světě marketingu.

Nálepka bestseller obvykle není nic jiného než chytrý marketingový tah podporující prodeje. Lidská psychika totiž funguje neomylně a má tendenci dávat do souvislostí věci, které spolu nesouvisí ani zbla. Pokud nakladatel na obálce uvede, že se jedná o světový bestseller, máme automaticky pocit, že tím pádem kniha musí být něco extra. Neobjevený klenot, který si prostě za každou cenu potřebujete přečíst. Problém je, že nic takového slovo "bestseller" neříká. To vás pouze upozorňuje na skutečnost, že kniha se v zahraničí dobře prodává. Nebere v potaz rozdílnou mentalitu různých společností ani nezkoumá žánr knihy. Prostě suše konstatuje, že prodeje tohoto konkrétního titulu jsou vynikající. Že se něco dobře prodává, však ještě neznamená, že je to dobré nebo kvalitní. A co si budeme, většinový čtenář je čtenářem příležitostným a nejvíc se mu zavděčíte nějakou lehčí prózou. Není se proto co divit, že pod nálepkou "bestseller" nejčastěji narazíte na thrillery nebo oddechovou romantiku.

Stejné to je s doporučením autorů na zadních stranách přebálek. Vážně si myslíte, že všichni ti autoři všechno, na čem jsou podepsaní, skutečně čtou? Ale co vás nemá, opět se jedná o marketingový tah nakladatele, který se tak snaží zvýšit prodeje. Koneckonců, schválně se někdy podívejte, jaká jména u doporučení vlastně vídáte - jsou to zase autoři bestsellerů. Přeci jenom, když autor, který se velmi dobře prodává, doporučí jiného autora, máme větší tendenci mu to věřit a po knize sáhnout. A proč by své jméno nepropůjčil, když mu z toho kouká propagace zadarmo?

Problém bestsellerů a čtenářské reakce na ně spočívá především v přehnaných očekáváních kupujících. Jako čtenáři totiž máme tendence dávat mezi prodejnost knihy a její kvalitu rovnítko. V praxi to ale bohužel často vypadá jinak. A problém může být i ve čtenářích samotných. Jsou totiž různé druhy lidí a různé čtenářské preference. Aspoň jednu knihu ročně přečte prakticky každý. Je ale rozdíl v tom, jestli je to sváteční čtenář, který si román otevře na dovolené a pak možná ještě o Vánocích, nebo někdo, kdo hltá jednu knížku za druhou. Pro první skupinu čtenářů může román označený jako bestseller skvěle fungovat, protože naplní jejich očekávání oddechového čtení, které si maximálně užijí, protože ho vlastně nemají moc s čím srovnávat. Skupina druhá bude možná z knihy podstatně zklamanější, protože půjde o četbu nijak nevybočující z běžného průměru, jednoduše o kousek, kterých přečtou deset do roka.

Pokud se zamyslíte nad tím, kdo knihy s nálepkou bestseller nejčastěji kupuje, zjistíte, že tahle marketingová strategie velmi dobře funguje. Je to totiž přesně ten typ knihy, po níž sáhne sváteční čtenář po příchodu do knihkupectví. Sama se mu podbízivě vnucuje a slibuje příjemné čtení, tak proč by ji nezkusil? Náročnější čtenář má tendenci mnohem více si vybírat, protože se o knihy více zajímá a nespokojí se tudíž jen tak s něčím. Jistě, i on po knížce označené jako "bestseller" rád sáhne, zároveň to však pravděpodobně nebude to hlavní, pro co do knihkupectví šel. A pokud přece, pak z toho důvodu, že knihu předem prostudoval a ví, že by se mu mohl líbit, ne proto, že na něj díky masivní propagaci na prodejně huláká ze všech stran.

Nejsnazším způsobem, jak se vyvarovat zklamání z nenaplněných očekávání, je přistupovat k bestsellerům jako k četbě zacílené na co nejširší publikum, jejíž jedinou kvalitou je fakt, že se dobře prodává. Neznamená to automaticky, že se jedná o dobrou nebo jakkoliv výjimečnou knihu. Zároveň to ale nemusí znamenat, že se o nic podobného nejedná. Mezi bestsellery najdete i vynikající knihy, jen jich je pár ve srovnání se značným množstvím těch průměrných. Pokud vás tedy někdy v knihkupectví zaujme nějaký bestseller, raději nečekejte, že půjde o knihu, která vám změní život. Možná se to stane. Ale možná si jenom užijete příjemnou, průměrnou knihu. A i to je někdy potřeba.

1 komentář:

  1. Sama se bestsellerům už dlouho vyhýbám, přesně proto, že mi nemají co nabídnut a často ta nálepka jen hyzdí obálku. Nemám ráda ani doporučení jiných autorů, i když chápu ten marketingový záměr. Zajímalo by mě ale, jak obojí statisticky funguje a nakolik si tohle lidi uvědomují.

    OdpovědětVymazat