Jenny Bayliss - Dvanáct vánočních schůzek

Vánoce jsou čas, který obvykle trávíme s našimi nejbližšími. A kdy nás proto může nejvíc tížit samota. Zvlášť když okolo sebe vidíme samé šťastné páry. Kate se rozhodně nepovažuje za nešťastnou. Má skvělou práci a báječné přátele, jen s randěním to není nijak valné. A přesně proto ji její kamarádka Laura přesvědčí k účasti na jedné ne zcela obvyklé randicí akci.

Kate pracuje jako návrhářka látek pro londýnský obchodní dům Liberty a svoji práci miluje. Z rodinných důvodů se z rušného velkoměsta přesunula na venkov, aby byla nablízku svému otci, ovšem poklidný Blexford si zamilovala. Je to kraj jejího dětství a má tady přátele. Jen o pořádného chlapa tady jeden nezavadí. Kate to vlastně zas až tolik nevadí a nepovažuje se za nezadanou zoufalku, která za každou cenu potřebuje urvat partnera. Její kamarádka Laura to ovšem vidí jinak. A proto Kate přiměje zúčastnit se akce s názvem Dvanáct vánočních schůzek. Účastníci v čase před Vánoci dostanou možnost sejít se s dvanácti různými lidmi. A kdo ví? Třeba se zrodí láska na celý život.

Kate je k celé akci skeptická, ale nechce kamarádce kazit radost, proto se do randění vrhne po hlavě. Začátek není příliš slibný, ovšem zdá se, že postupně by se to mohlo zlepšit. Kate se přistihne, že se na jednotlivých schůzkách poměrně dobře baví - někdy díky partnerovi, jindy díky akci samé. Jak však prosinec postupuje a schůzka střídá schůzku, Kate dochází, že hledání pana Pravého možná nebude úplně ono. A to zejména proto, že už možná někoho takového potkala, jen jí to zatím nedošlo.

Autorka vymyslela zajímavý koncept seznamování založený na současných trendech, který v rámci románu velmi dobře funguje, příběh sám o sobě však nemá čím překvapit. Dění je vcelku předvídatelné, stejně jako jednotlivé zvraty. Pokud dojde k nečekanému vývoji událostí, jedná se o naprosté marginálie, nikoli o hlavní příběh. U toho od začátku víte, jak vlastně skončí. I když to není úplně na škodu, protože aspoň můžete hrdinům držet palce.

Kate je velmi emancipovaná žena se smyslem pro rodinu. Po studiích a především milostném zklamání vyrazila do světa, aby získala zkušenosti, po návratu však začala mít se vztahy problém. Ne že by žádné nové neměla, jen jí nikdy nevydržely a ona vlastně ani neví proč. Samota ji v podstatě nijak neobtěžuje, je ráda svou vlastní paní, která se nemusí nikomu přizpůsobovat. Přesto jí někdy schází hřejivé obětí a chápavé rameno, na kterém by se mohla schoulit. Kate budí sympatie především svým racionálním přístupem k randění, s nímž neočekává zázraky, ale zároveň se neuzavírá před žádnou možností a nechává život, aby ji sám překvapil.

Hlavní myšlenka dvanácti předvánočních schůzek je originální, velké plus je, že autorka k němu přistupuje střízlivě a racionálně. Nenechává svoji hrdinku vzplanout na první pohled ke každému z vybraných mužů, ale naopak jí servíruje různé typy, s nimiž je možné se prostřednictvím seznamovací agentury setkat. Celá akce tak je podaná velmi uvěřitelně a bez růžových brýlí, byť v určitém pohledu poměrně pesimisticky. Zároveň je dobře, že autorka s nápadem systematicky pracuje a nepoužívá ho pouze jako zábavnou kulisu. Jednotlivé aktivity i charaktery jsou popsány příjemně civilním způsobem, a byť je to občas trochu přehnaná romantika, pořád to není prvoplánově sladké čtení. Román je navíc velmi čtivě napsaný, takže i přes značnou předvídatelnost stran hlavní zápletky příběh rychle plyne a udržuje si vaši pozornost.

Dvanáct vánočních schůzek je čtivý román o nástrahách randění a seznamování v dnešní době. Autorka bere čtenáře do světa třicátníků toužících po lásce, pro něž je nicméně velmi těžké najít vhodný protějšek. Hlavní hrdinka je sympaticky civilní a stejně tak celkové pojetí příběhu. Nejedná se o nijak hlubokou prózu, ve skutečnosti je to vcelku prvoplánová romantika, jejíž konec odhadnete po pár stranách, nicméně jedná se o ten typ příběhu, který vás příjemně naladí a svým optimismem se k vánočnímu období dokonale hodí.

Žádné komentáře:

Okomentovat