Karen Schaler - Jak si zamilovat Vánoce

Vánoce jsou všeobecně pokládány za jedny z nejkrásnějších svátků roku a každý máme zažité způsoby, jak si je co nejvíc užít. Vždycky však u toho chceme mít své nejbližší, lidi, které máme rádi a na nichž nám záleží. Emmie je, co se Vánoc týče, absolutní maniak, její přítel Grant je oproti tomu neprožívá prakticky vůbec. A to se musí změnit.

Emmie vede komunitní středisko a pomáhá rodinám v nouzi. Vždycky před Vánoci má práce až nad hlavu, protože nejvíc potřebných se vynořuje právě v období svátků. I tak si však Emmie dokáže najít čas na hledání toho pravého vánočního ducha, výzdobu, nákup dárků i řadu zábavných aktivit, které k zimě prostě patří. A jejím úkolem číslo jedna je pro letošní rok taky přesvědčit svého přítele Granta, aby si Vánoce zamiloval. Připraví proto pohádkovou dovolenou v romantické Vánoční vísce, kde chce svému milému předvést všechny možné zimní zábavy a probudit v něm lásku ke svátkům. Jenže všechno dopadne trochu jinak.

Sam je vcelku úspěšný spisovatel, už rok však nenapsal ani čárku. Jeho múza jako by odešla spolu s jeho sestrou a on prostě nemá ani inspiraci ani chuť vrhnout se do práce. Z nakladatelství ho nicméně dost nemilosrdně urgují, jelikož propásl snad všechny myslitelné termíny, a pokud se chce psaním i nadále živit, měl by honem něco vymyslet. Jeho agentka se rozhodne mu k tomu aspoň trochu pomoct, nicméně stačí drobná chyba recepčního zavaleného vánočními dárky a problém je na světě.

Zásadní slabinou románu je jeho naprostá předvídatelnost a tak trochu i nedějovost. Příběh vás nemá čím překvapit, od začátku je naprosto jasné, jak dopadne, a nečeká vás jediný zásadnější zvrat. Všechno je neskutečně prvoplánové, děj se bezradně potácí vpřed a prakticky nemá čím zaujmout. Do určité míry by se román dokonce dal označit za kopii autorčina předchozího Vánočního tábora, protože kulisy jsou prakticky totožné a ani děj se nijak radikálně neliší.

Plochost příběhu bohužel nedovedou zachránit ani postavy, které jsou naprosto stejně, ne-li ještě víc, ploché. V podstatě je definuje takřka výhradně jejich vztah k Vánocům, na nějž se nabaluje všechno ostatní. Hlavní hrdinka Emmie je, co se Vánoc týče, absolutní maniak. Impulzivně nakupuje vánoční výzdobu i dárky, a to v tak masivní míře, že má doma pokryt vánoční výzdobou snad každý centimetr čtvereční. Až jeden marně přemýšlí, kde na to jako provozovatelka nepříliš výdělečného komunitního centra bere peníze. Její posedlost Vánoci je až absurdní a vyvolává dojem blázna, nikoliv racionálně uvažujícího člověka. Otravná je i její umanutost stran dodržování předepsaného rozvrhu a plánů, do níž rozhodně nezapadá žádná spontaneita nebo touha život si aspoň trochu užívat. Sam je naopak spontánní možná až moc a jeho chování vyvolává dojem absolutní nespolehlivosti. Grant je potom postava vyloženě navíc, pro příběh nemá v podstatě žádný zásadní význam a slouží spíše jako berlička pro vybudování zápletky, která by nicméně šla vystavět i jinak. Jakýkoliv romantický vztah mezi ním a Emmie navíc působí od samého počátku nevěrohodně, protože vůbec není jasné, na čem by měl být postaven a čím budován.

Román je vcelku čtivý a pokud máte rádi extrémně kýčovitou vánoční atmosféru, tady si ji rozhodně užijete. Slovo Vánoce z něj křičí na každé straně, a to tak hlasitě, že i na milovníka těchto zimních svátků to možná bude moc. Díky barvitým popisům si sice dokážete prostředí vcelku plasticky představit, zároveň je to však všechno jeden velký, americký, konzumní kýč. Stejnou měrou únavná jako úsměvná je potom autorčina propagace sebe samé, když v románu postupně vyjmenuje všechny vánoční filmy, k nimž napsala scénář. Tím spíš, že celá scéna, v níž k tomu dojde, je z hlediska románu absolutně zbytná.

Román Jak si zamilovat Vánoce je extrémně odpočinkovým čtením, které nijak neohromí. Nepostrádá vánoční atmosféru, byť lehce kýčovitou, jinak je však až úmornou propagací nejrůznějších vánočních zábav, která je člověku spíše znechutí. Příběh je plytký a prvoplánový a nijak tomu nepřispívají ani ploché charaktery. Pokud se vám líbil Vánoční tábor, pak oceníte i tento autorčin román, v opačném případě bude záviset na vaší míře tolerance k vánočním klišé. Jak si zamilovat Vánoce je prostě oddechová sváteční romantika, u níž se přemýšlení jeví jako silně nežádoucí.

Žádné komentáře:

Okomentovat