Nejkrásnější dárek

Antologii young adult povídek dvanácti současných českých autorů spojuje téma Vánoc. Každý se ho rozhodl pojmout po svém, proto je sbírka tematicky velmi pestrá. Někteří autoři píší o jediném konkrétním dni, jiní si zvolili delší časové období. Jedni se ve svých příbězích noří do minulosti a vzpomínek, druzí se soustředí na pomíjivost přítomného okamžiku. Ve výsledku však všechny texty spojuje naděje na lepší a šťastnější budoucnost.

Přestože pro vánoční povídkovou sbírku by se přímo nabízely sváteční romance, tímto směrem se ubírá minimum textů. Romantická linka je ústředním tématem pouze v povídce Radka Blažka, v několika dalších se čtenáři setkávají s už hotovým párem (např. v povídkách Theo Addaira či Aleše Novotného), případně náznakem potenciálního milostného vztahu (text Magdaleny Mintové). Ve většině povídek však hrají hlavní roli vztahy rodinné, více či méně pochroumané. Postavy často zápasí s ranami minulosti, mnohdy se musí vyrovnávat s odmítnutím ze strany svých nejbližších nebo jejich ztrátou. Několikrát se objevuje motiv smrti matky či jiného rodinného příslušníka, časté bývá i vzájemné odcizení přátel nebo rodiny. Většina textů je poměrně temná, některé otevírají i závažnější společenské otázky, před kterými se často neprávem zavírají oči.

Všechny texty mají podobný rozsah, z čehož pramení nutnost psát úsporným stylem a zvládnout příběh dostatečně dobře vypointovat. Zatímco některým autorům se to daří na výbornou, jiní trochu pokulhávají. Kvalita jednotlivých textů je kolísavá, protože zatímco někteří autoři jsou skvělými vypravěči, jimž stačí pár vět, aby si čtenáře připoutali, jiní se v textu zoufale topí a nedokážou zaujmout či ve výsledku nijak neoslní. Výborné texty prodchnuté vánoční atmosférou střídají ty průměrné, které se snaží, ale prostě to není ono.

Přestože antologie je kombinací textů vypsaných i začínajících autorů, na kvalitě jednotlivých povídek to není nijak znát. Nováčci dokážou překvapit výbornými texty a stejně tak publikující autoři mnohdy přijdou s něčím spíše průměrným. Mými osobními favority jsou povídky Maršmeloun pro Ráchel Veroniky Burgerové, v níž se proplétá několik osudů náhodných návštěvníků téže kavárny, Bratrské pouto od Martiny Mátlové zachycující, jak jediný okamžik smůly může pomalu likvidovat všechno, co do té doby představovalo rodinu, a Bezpečné místo od Kateřiny Šardické, které na modelu disfunkční rodiny ukazuje, o čem jsou vlastně Vánoce.

Povídková sbírka Nejkrásnější dárek je stejně pestrá, jako jsou její vypravěči. Každý z autorů se rozhodl k tématu přistoupit jinak a po svém, v textech se proto promítají nejrůznější témata a více či méně pošmourná atmosféra. Vánoce jsou zde zachyceny jako čas štěstí, stejně jako období, v němž eskalují spory. Ne všechny texty jsou perfektní a ne každý důsledně postihuje vánoční atmosféru, každý však má něco do sebe. Jako celek tak jde o milé čtení, v němž si každý najde to své.

1 komentář: