Karin Lednická - Šikmý kostel 2

Světem se prohnala Velká válka, vzpomínky na ni pomalu začínají blednout a mladá republika sbírá síly k tomu, aby se stala silným, nezávislým státem. Spoustu lidí ale celospolečenské problémy ani trochu nezajímají. Jejich život se skládá z drobných každodenních bojů a ústrků, politická rivalita velkých hlavounů je jim naprosto cizí. Obyčejný život se totiž odvíjí tady a teď. Vraťte se spolu s hrdiny Karin Lednické do rázovitého kraje Ostravska a Karvinska, kde si lidé nemohou dovolit žádnou změkčilost, pokud chtějí přežít.

Karviná připadla Československu, což někteří z jejích obyvatel nesou dost nelibě. Zvlášť když musí čelit otevřené snaze o potlačení jejich polské přirozenosti. Ludwik se rozhodl podřídit nátlaku a poslat svou dceru Ženku do české školy, udělal si kvůli tomu však zle doma. Jeho švagr nedokáže tento ústupek brát jinak než jako podlou zradu a raději s Ludwikovou rodinou přetrhá veškeré styky. Těžce to nese zejména Barka, která se kvůli tomu musí smířit s omezenými návštěvami vlastní sestry. Nemluvě o tom, že Ženka v české škole viditelně není šťastná a pohrdání ze strany strýce není to jediné, čemu musí čelit.

Julka palčivě vnímá, jak moc se doba změnila a spolu s ní i její postavení. Vojenský lazaret je z Darkova dávno pryč, návrat k poklidnému provozu luxusních lázní však stále v nedohlednu. Vypadá to dokonce, že k jejich obnově ani nedojde. Julka cítí, jak ji pomalu opouští životní síly, její práce postrádá smysl a ona zoufale potřebuje něco nového, co by ji nabilo energií. Zdá se však, že pro její pocity nemají ostatní tak úplně pochopení.

Karin Lednická v pokračování Šikmého kostela umně splétá osudy svých postav a k hrdinům známým už z prvního románu přidává nové. Do popředí se dostává nová generace více či méně zatížená smýšlením svých rodičů. Mozaika charakterů je neskutečně pestrá a zahrnuje postavy často naprosto opačného smýšlení. Někteří jsou velcí vlastenci a nacionalisté, jiní se pouze snaží tiše plout s proudem a nijak nevybočovat. Jedni staví vzdělání nade vše a jejich životu dává smysl, jiní ho považují za plýtvání penězi. Pro některé jsou pevné rodinné vazby posvátné, jiní je bez uzardění hodí za hlavu a víc se jimi nezabývají. Postavy se často dostávají do vyhrocených situací vyvolávajících konfrontace, v nichž se se z nich vytrácí lidskost. Stávají se pouhými nositeli určité idey a v honbě za jejím naplnění či její obranou zapomínají, že jsou v první řadě lidmi. Místo aby se soustředily na to, co je spojuje, ztrácí čas nimráním se ve všem, co je rozděluje, a tím sobě i ostatním ničí život.

Díky širokému spektru postav je čtenáři představeno velké množství různých názorů a dějiny i jejich zvraty se ukazují ze všemožných stran. Svět, v němž postavy Lednické žijí, není černobílý. Naopak je mnohovrstevnatý a jasně se v něm ukazuje, že každé rozhodnutí s sebou nese důsledky, a to pozitivní i negativní. Autorka žádného ze svých hrdinů nesoudí, ale všem dává šanci promluvit a hájit vlastní pravdu, aby mohla vzápětí ukázat, kam je jejich volby nakonec dovedou. Stejně jako jsou bolestivé a často beznadějné dějiny 20. století, jsou takové i osudy, které je kopírují.

Autorka má vcelku úsporný styl, který s až vědeckou strohostí popisuje dění. Události jsou předloženy jako dané a nezvratné fakty, ovšem strohost sdělení jenom podporuje jeho sílu. Řada momentů naplno vyzní právě díky tomu, že je pouze prostě popsána - bez soudů a bez emocí. A přesto vám zlomí srdce. Veškerá beznaděj a utrpení totiž díky zvoleným výrazovým prostředkům vystupují do popředí.  Při čtení budete mít navíc mnohdy pocit, že autorka je sadistka vyžívající se v mučení, protože jinak není možné, aby nechala své hrdiny tak strádat. Lednická má úžasný dar slova a její vyprávění dovede čtenáře naprosto strhnout.

Šikmý kostel je románem o obyčejných lidech snažících se o normální život dějinám navzdory. Nejsou to žádní velcí hrdinové, nýbrž naprosto běžní obyvatelé svázaní s krajem svého původu. Někteří z nich jsou prototypem člověka z Karvinska, jiní jako by do daného prostředí vůbec nepatřili. Jejich osudy se proplétají, navzájem ovlivňují a na pozadí se mezitím odvíjí velké dějiny. Dějiny, které nikoho z hrdinů vlastně nezajímají, přestože jsou jejich pevnou součástí. Román vám nesčetněkrát zlomí srdce a přinutí přemýšlet nad tím, na čem v životě skutečně záleží. Jde o příběh silný, tragický, ale především hluboce lidský, napsaný s nesmírným citem a pochopením.

4 komentáře:

  1. Šikmý kostel jsem nečetla. Ani první, ani druhý díl. Ale možná by to to bavilo. Mám ráda, když jev knize ukázán pohled různých postav a ne jen jedné. Je to pak zajímavější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. I když ani knížky o jednom vypravěči nemusí být špatné. :)

      Vymazat
  2. Páni, o téhle knížce ted hrozně často slyším a koukám, že má úplně skvělé hodnocení. Tak snad se k tomu taky brzy dostanu (přes všechny ty nakoupené - ovšem ještě nečtené knížky:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O nepřečtených knihách mi ani nemluv. :D Aktuálně jsem je stáhla pod sto a jsem za to na sebe náležitě hrdá, ovšem ubývají pomalu. Ještě že jsou zavřené knihovny, člověk pak nemá jinou možnost, než číst vlastní knížky. :D

      Vymazat