Alex Light - The Upside of Falling

Představte si, že ve vztahy ani lásku nevěříte, ale chcete lidem zabránit, aby do vás ryli. Becca z principu nerandí, odmítá si totiž nechat zlomit srdce a lásku jí stačí prožívat prostřednictvím milostných románů. Když je ale kvůli svému názoru na vztahy konfrontována svou bývalou kamarádkou, rozhodne se narychlo si nějakého kluka vymyslet. A její spolužák Brett jí ochotně přispěchá na pomoc. Becca se zčistajasna ocitá ve falešném vztahu a bude muset vymyslet, jak si s tím poradit.

Becca žije jenom s matkou, protože otec je před pěti lety opustil. Dívka nikdy nepochopila, proč to udělal ani proč ji od té doby nikdy nekontaktoval. Občas se nenápadně prochází kolem domu, kde žije se svou novou rodinou, ale nikdy nesebere dost odvahy zaťukat a konfrontovat ho. Raději se utápí v nejistotě ohledně minulosti i jejich dřívějšího vztahu a utíká se ke knížkám, které jsou bezpečné. Becca se totiž po otcově odchodu rozhodla nikdy nezamilovat. Za žádnou cenu by totiž nezvládla dalšího blízkého člověka, který ji bez vysvětlení opustí. To je ostatně jeden z důvodů, proč přistoupí na nabídku falešného vztahu - nabízí jí absolutní bezpečí, jelikož pro city v něm není místo.

Brett má přímo ukázkovou rodinu. Jeho rodiče se seznámili ještě během studií na střední, vzali se a zdá se, že se pořád mají rádi. Brett to obdivuje, zároveň však má pocit, že on sám nemá se vztahy kam spěchat. Soustředí se na školu a fotbal a o dívky se nezajímá. Když však jeho otec naznačí, že by možná nebylo od věci, kdyby si někoho našel, rozhodne se mu představit Beccu jako svou údajnou přítelkyni. Brett totiž k otci vzhlíží, obdivuje ho a tím posledním, co chce, je nějak ho zklamat.

Román je postaven na vcelku banální zápletce - Becca a Brett spolu na oko randí a čtenář má šanci pozorovat postupný vývoj jejich vztahu od prvotního účelového spojenectví po moment, kdy si začnou uvědomovat, že by mezi nimi mohlo jít i o víc. S ohledem na žánr je vývoj vcelku předvídatelný a nepřekvapí ani svým směřováním ani překážkami, které se hrdinům do cesty přirozeně staví. To by ve výsledku nijak zvlášť nevadilo, místy ovšem trochu hapruje logika. Řada akcí není nijak vysvětlena, prostě se dějí, a platí to dokonce i o momentu, který odstartuje celou zápletku.

Lehce problematické jsou taky charaktery. Že Becca ani Brett pořádně nevědí, co od života chtějí, a občas se chovají trochu dětinsky, tak nějak patří k jejich věku. Dospívají, hledají se a mají nárok dělat kopance a nesmyslné chyby. Výrazně absurdnější je chování dospělých, kteří by měli být pro své děti vzorem a podporovat je v hledání vlastní individuality, občas se nicméně zdá, že jejich jedinou starostí je, aby si potomci brzy našli partnera a začali randit.

Celý román se točí okolo disfunkčních vztahů na několika různých úrovních. Jsou to vztahy partnerské, rodičovské i přátelské. Hrdinové jsou jimi více či méně determinování, protože z nich přebírají určité vzorce chování a nechávají se jimi někdy až zbytečně ovlivňovat. Jejich chování je v důsledku toho zkratkovité, sobecké a občas i v rozporu s jakoukoliv logikou. Vyprávění je v ich-formě, na pozici vypravěče se střídají Becca a Brett, nicméně i přesto má Becca výrazně více prostoru, což je místy docela škoda. Text je čtivý a přes jistou banálnost v sobě skrývá pasáže nutící k zamyšlení. Tematicky se nicméně v určitých ohledech jeví překombinovaně.

The Upside of Falling je oddechovou záležitostí o strastech dospívání a prvních vztahů. Nejde o úplně realistický pohled, jelikož postavy jsou ve svých postojích trochu extrémní, vývoj zápletky a předkládaná témata zase působí lehce překombinovaně. Autorce navíc přes veškerou snahu místy hapruje logika a určité pasáže a zvraty nedokáže věrohodně odůvodnit. Snad právě proto si usnadňuje práci tím, že se jakémukoliv vysvětlení radši vyhne. Román se nedá považovat za žádnou zvlášť hodnotnou literaturu, jde ale o čtivou, poměrně vtipnou záležitost, kterou ocení zejména mladší čtenáři.

Žádné komentáře:

Okomentovat