Katherine Luka - Lesní klenot

Být chudou příbuznou v 19. století je nezáviděníhodné postavení. Rose musela z nutnosti přijmout místo společnice u bohaté lady, její zdejší pracovní dráha však skončila málem dřív, než začala. Když totiž jiný zaměstnanec začne dělat dívce nevhodné návrhy, rozhodne se vzít nohy na ramena. Je sama, ztracená v lesích a úplně na mizině. Naštěstí se před ní vynoří zdánlivě opuštěný zámeček.

Rose se rozhodne vzít zavděk pohostinstvím stavby a třeba v ní i najít mapu, která by jí pomohla v další cestě. Co však rozhodně nečeká, je Dean Fleming, majitel, který se zničehonic zjeví i s několika přáteli a nezvanou návštěvnici zprvu považuje za zlodějku. Nakonec se však vše vysvětlí a po počátečním váhání se Rose odhodlá k nečekanému kroku. Nabídne Deanovi své služby coby hospodyně. Znamená to pro ni stabilní místo se stálým platem, které sice úplně neodpovídá jejímu postavení, ale kdo nutně potřebuje peníze, nemůže si zrovna vybírat. V tu chvíli dívka ještě nemůže tušit, jaké potíže na ni čekají.

Autorka Lesním klenotem volně navazuje na svůj román Lovec věna a věnuje se v něm osudu druhého z bratří Flemingových. Dean je bouřlivák, který miluje ženskou společnost, vyhledává nezávazné románky a s usazením nebo budováním domova rozhodně nespěchá. Krom žen je plně oddaný také své práci v továrně na zemědělské stroje. Podnik založil spolu se svým bratrem, vypiplal ho z nuly a dýchal by za něj. Pro dobrý obchod je ochoten udělat cokoliv. Třeba i zaprodat duši ďáblu. Nebo se oženit.

Rose je dáma, která však vlivem okolností přišla o věno a tedy i o vyhlídku na dobrý sňatek. Její starší sestry jsou vdané a mají spoustu starostí s vlastními rodinami, proto péče o matku i nemocného otce zůstává na ní. Snaží se rodiče finančně podporovat, co to jde, ovšem vydělat si je obtížnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Dívka je tak trochu romantický snílek toužící po velké lásce a manželské věrnosti, nebojí se však těžké práce a než by se někomu zaprodala, radši si bude vydělávat rukama. Existují však nabídky, kterým se velmi těžko odolává.

Román je žánrově historickou romancí, proto je děj vcelku předvídatelný, ať už jde o zápletku nebo konečné rozuzlení. V případě žánrových próz to však čtenář tak nějak očekává a zřejmě by byl zklamaný, kdyby se trochy klišé, patosu a milostných dramat nedočkal. Autorka v tomhle ohledu dodržuje všechna pravidla červené knihovny, dělá to však s takovou lehkostí a samozřejmostí, že z textu nemáte pocit přeslazenosti, z níž trnou zuby.

Vedle vztahu Rose a Deana, který je z pochopitelných důvodů ústřední, jsou v románu velmi dobře vykresleny i další vztahy, zejména sourozenecké. Důležitou roli hraje vztah Deana s jeho mladším bratrem Nialem i podstatně komplikovanější se starším bratrem Fergussonem. Rodina jako taková je jedním z hlavních témat, protože je pro všechny hrdiny různým způsobem a v různých podobách velmi důležitá. Autorka skvěle zvládá povahokresbu, takže její charaktery působí plnokrevně a i když se někdy nechovají úplně logicky, jde spíš o chvilkové zkraty zapříčiněné prudkou emocí než o zpronevěru nastavenému charakteru.

Katherine Luka píše velmi čtivě, se smyslem pro detail i ironický nadhled. Staví text na velmi živých dialozích a slovních přestřelkách, které však zároveň kompenzuje přiměřeně podrobnými popisy. Děj plyne vpřed v příjemném tempu a přes určitou předvídatelnost si pro čtenáře připraví i několik  nečekaných zvratů. Lehce rušivé je pouze vcelku časté přeskakování v perspektivě vypravěče, k němuž někdy dochází i v rámci jediného odstavce, srozumitelnosti to však nijak nebrání.

Lesní klenot je velmi příjemnou historickou romancí, která čtenáře snadno vtáhne. Autorka má velmi čtivý styl, píše s lehkostí a vtipem a dokáže skvěle postihnout jednotlivé charaktery. Navíc přestože pracuje se žánrovými klišé, svůj příběh v nich netopí a dovede je umně narušovat. Román si nepotrpí na přehnaný sentiment ani drama, nese se na vlně příjemné romantiky, která pobaví a pohladí na duši. Pokud jste se podobně jako já zamilovali do seriálu Bridgertonovi, předlohu Julie Quinn už máte přečtenou a hledáte něco podobného, pak bude Lesní klenot pro vás tím pravým.

Tímto děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat