Tereza Salte - Karamelová džungle

Blogerské knihy se těší značné popularitě mezi nakladateli i čtenáři, jen málokterý kousek ale za přečtení skutečně stojí. Tereza Salte známá internetovému světu taky jako TerezaInOslo svou spisovatelskou kariéru zahájila knihou Šlehačková oblaka. Tehdy šlo o až přehnaně poetickou a obláčkově naivní deníčkovou zpověď mladé holky plné ideálů. Druhá próza s názvem Karamelová džungle na předchozí text navazuje, protože začíná tam, kde Oblaka skončila. Je to ale úplně jiná kniha.

Opět se jedná o autobiografii, tentokrát shrnující léta bezprostředně následující po Terezině návratu z Norska. Když totiž ona i její manžel po kariérních neúspěších na dalekém severu potřebovali změnu, rozhodli se vrátit do Prahy a přijít s velmi smělým podnikatelským plánem. Založili agenturu pro blogery, potažmo influencery, jejímž prostřednictvím chtěli kultivovat domácí prostředí influencer marketingu. A tvrdě narazili. Ukázalo se totiž, že jejich lehce naivní sny se od reality dost zásadně odlišují a že jeden zdánlivě dobrý nápad k úspěchu nestačí.

V rámci knihy jsou popsány nejen začátky firmy Elite Bloggers i její následný rozvoj, ale také další okamžiky, které formovaly Terezin život a ovlivnily, kým se postupem let stala. V tomhle ohledu hodně záleží na tom, jak moc ji znáte a sledujete na jejích sociálních sítích, protože pro fanoušky většina příběhů nebude ničím novým. Tereza se o ně už dělila na svém blogu nebo formou podcastů, tady se pouze objevují všechny uceleně na jednom místě. Jednou z mála zcela nových a hodně silných je kapitola o její mamince, v níž poprvé otevřeně mluví o její smrti a dopadech na rodinu.

Pokud má Karamelová džungle nějaké stěžejní téma, pak je to pokora. Tereza ho v průběhu mnohokrát opakuje a vyzdvihuje a jasně dává najevo, že pokora je tou největší životní lekcí, jaké se jí dostalo. Zároveň ale předává i myšlenku, že tvrdá práce se vyplácí nebo že všechno má svůj čas. Její příběh je inspirativní zejména v tom, že se nebojí ukázat i pády a úskalí influencerského života nebo podnikání, o všem mluví otevřeně a bez pozlátka. V podstatě ukazuje zákulisí sociálních sítí i byznysu a právě tato upřímnost dává knize přidanou hodnotu.

Na textu je znát, že autorka dospěla a posunula se do nové životní etapy, výrazně vyspělejší je i její styl. Už to není jedna kudrlinka vedle druhé, v níž se jakékoliv sdělení topí a ztrácí. Tereza si sice zachovává určitou poetičnost, nicméně oprošťuje se od zbytečné vaty, její styl je čistší a upřednostňuje sdělení před formou. Ty nejdůležitější myšlenky jsou graficky odlišeny a "vypíchnuty", což při čtení občas působí trochu rušivě, protože text se tím zbytečně drobí a navíc ne každý citát si takovou pozornost zaslouží. Příjemným bonusem jsou ilustrace, které celou knihu oživují a díky výrazné barevnosti ji dodávají optimistický nádech, byť o čistě pozitivní čtení nejde.

To, jestli se vám Karamelová džungle bude, nebo nebude líbit, hodně záleží na vašem založení a tom, jestli se "potkáte" s autorčiným smýšlením a naladíte se na stejnou notu, do značné míry záleží i na období ve kterém knihu budete číst. Na jednu stranu je to příjemně oddechová záležitost, na druhou i poměrně silně motivační text, byť to rozhodně není jeho primární účel. Kniha má co předat, takže i když se v ní neodhalují žádné hluboké filozofické pravdy a je vlastně jenom o tom, jak prazvláštně život někdy plyne, každý si v ní najde své. Autorčin styl navíc viditelně vyzrál, stejně jako ona sama, protože si pevněji stojí za svými názory a ví, co chce říct. Už to není sluníčková naivita, ale mnohem spíš drsná, přesto ne beznadějná realita. Jde o text s jasným poselstvím, který dokáže inspirovat každého, kdo mu to dovolí.

2 komentáře:

  1. Terezu Salte mám moc ráda, pamatuju si, kdy ještě u nás byla skoro jako jediná, kdo nahrával podcasty. Ani jednu z jejích knížek jsem bohužel nečetla, ale slýchávám na ně samé pozitivní recenze – zejména na Karamelovou džungli, tak snad se k tomu konečně dostanu! :) Super recenze, díky za ni. <3

    Tereza z blogu Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám Terezu spojenou hlavně s podcasty, které se mi hrozně dobře poslouchají, protože jsou neskutečně pozitivní. A přesně tahle atmosféra na mě dýchá i z Tereziných knížek. :)

      Vymazat