Ashley Elstonová - 10 rande naslepo

Když se rozejdete s klukem, měli byste mít nárok zalézt na pár dní do postele a o samotě smutnit. To však neplatí, když máte vážně velkou rodinu, která odmítá připustit, abyste se topili v depresích. Sophie má snad až moc příbuzných, v určitých momentech rozhodně víc, než by jí bylo milé. A platí to dvojnásob, když její blízcí usoudí, že jediným lékem na zlomené srdce je urychleně najít za dotyčného náhradu.

Sophiina starší sestra má trochu komplikované těhotenství, proto se rodiče rozhodnou ji navštívit a třeba i pomoct v domě, aby se nemusela stresovat. Sophii pochopitelně nabízí, aby jela s nimi, ta však chce strávit nějaký čas o samotě se svým přítelem Griffinem, proto odmítne s tím, že pojede radši k babičce. Když se však rozhodne svého kluka překvapit na večírku, je nakonec překvapená ona. Omylem vyslechne rozhovor, v němž dotyčný naznačuje, že by se měli rozejít. Sophie je zničená a rozhodně nestojí o žádné vysvětlování, že Griffin to tak vlastně nemyslel. Místo toho nasedne do auta a odjede rovnou k babičce.

V předvánočním čase se v babiččině domě schází celá rodina a tyhle Vánoce nemají být výjimkou. A protože rodinné tamtamy fungují na jedničku, druhý den vědí o Sophiině rozchodu úplně všichni. Zatímco dívka by si nejradši užívala nerušený klid, její babička má jiné plány. Nejlepším lékem na zlomené srdce je znovu se zamilovat, proto se rozhodne přimět svou vnučku k účasti na deseti rande naslepo. A tento na první pohled nevinný plán se brzy zvrhne v zábavu pro celou rodinu.

Román je vcelku prvoplánový, protože ústřední romantická zápletka je jasná od chvíle, kdy se dotyčný protějšek poprvé objeví na scéně, přesto se však jedná o v mnohém originální čtení. Ač hlavní hrdinka randí jako o život, jde mnohem spíš o příběh o přátelství a pevných rodinných vazbách, nikoli o lásce. Sophii je v maturitním ročníku, už brzy se bude muset rozhodnout, kam by ráda šla na vysokou, a většinu svého život podřizuje aktivitám, které budou vypadat dobře na přihlášce. To ji ale zároveň čím dál víc odcizuje od lidí, s nimiž si byla v minulosti blízká a ani její současné vztahy nejsou nastaveny úplně ideálně. Sophie je na jednu stranu přísně racionální, na druhou však vcelku impulzivní. Má tendence utíkat před konflikty a místo jejich rozumného řešení se ukrývat ve vlastní ulitě, její jednání je však často vedeno spíše touhou neublížit sama sobě než zlým úmyslem. Její rodina je početná a vcelku nekonvenční. V jejích řadách se střetávají velmi rozdílné osobnosti s odlišným pohledem na svět, na něž působí rozdílné vlivy. Všichni jsou sice pokrevně spříznění, zároveň jsou však každý jiný, což už předem mluví ve prospěch nejrůznějších konfliktů a spojeneckých klik utvořených na základě společných zájmů či podobného věku.

Autorka má nesmírně čtivý styl a talent na popis často bizarních, ne-li absurdních situací, které však působí dokonale uvěřitelně a zahrnují randící trapasy i rodinné konflikty. Vykreslení některých momentů sice úplně neodpovídá realitě, ale zároveň nijak nenarušuje kontinuitu a věrohodnost příběhu. Vánoční atmosféra je v rámci románu spíše okrajová a krom několika zmínek a časového zasazení nehraje prakticky žádnou roli. Je to sice sváteční romance, ale spíše zápletkou a celkovým vyzněním než atmosférou.

10 rande naslepo je odpočinkovým příběhem zejména o přátelských a rodinných vazbách. Přes ústřední téma randění není romantická linka nijak silná a hraje spíše doplňkovou úlohu. Autorka se soustředí primárně na popis fungování velké rodiny a úskalí, která s ní souvisí, stejně jako na zachycení přátelských vazeb a okolností, které mohou vést k jejich narušení. Hlavní hrdinka je na svůj věk příjemně racionální, a i když se dopouští přešlapů, nejedná se o žádné pubertální bláznění beze smyslu. Občas je možná příliš impulzivní, ale v kontextu příběhu se to ztratí. Díky čtivému stylu a vtipné nadsázce je román nesmírně příjemným odpočinkovým čtením, které se bude zamlouvat zejména mladším čtenářům, ale nezklame ani ty starší.

Žádné komentáře:

Okomentovat