Mariana Zapata - S láskou, Lukov

Co dělat, když vás od splnění celoživotního snu dělí jediný krůček, ale ten je zároveň zdánlivě nepřekonatelnou překážkou? Zatnete zuby a rozhodnete se ho udělat, nebo si dál budete udržovat bezpečný odstup a hýčkat marné naděje? Jasmine by konečně mohla všem dokázat, že krasobruslení není jenom nicotný koníček. Ovšem za podmínek, které se jí ani trochu nezamlouvají.

Jasmine má v životě jediný sen - bruslit a být v tom úspěšná. Jako sólistka však nemá šanci a do páru jí chybí druhá polovina. Pak však přijde nabídka, která se jen těžko odmítá. Ivan Lukov, několikanásobný mistr světa a jeden z nejtalentovanějších krasobruslařů své generace, potřebuje partnerku, protože dívka, s níž dosud bruslil, si chce dát jednu sezónu pauzu. Jasmine je na vážkách, protože sice ví, že po Ivanově boku má velkou šanci konečně dosáhnout na medaili, zároveň je to však člověk, kterého absolutně nemůže vystát. Copak se dá spolupracovat s někým, koho nesnášíte?

Jasmininy ambice jsou nakonec větší než její nevraživost, takže s Ivanem utvoří pár. Je odhodlaná být profesionální, zapomenout na staré spory a vytřískat z roční spolupráce maximum. Šlo by to však snáz, kdyby ji její partner neustále něčím neprovokoval a odpustil si jakékoliv poznámky. Jasmine by ocenila, kdyby na ni nemluvil pokud možno vůbec. Jak však spolupráce pokračuje a ona s Ivanem tráví čím dál víc času, začíná si uvědomovat, jak málo ho zná a že v tom chlapovi je skryto víc, než se na první pohled zdá.

Příběh je prezentován jako pomalá romantika a tomuto žánru absolutně odpovídá, zároveň je to však příběh primárně o vztazích. Nejde ani tak o ústřední pár, o němž čtenář od začátku ví, jak skončí, spíše o vztahy hlavních hrdinů s ostatními. Silně je tematizována především rodina a vazby mezi rodiči a dětmi i mezi sourozenci. Jasmine pochází z pěti dětí a je nejmladší, což možná do značné míry ovlivňuje její průbojnost a touhu být za každou cenu vidět a slyšet. Jako hrdinka je absolutně nesnesitelná, protože neustále bazíruje na vlastní pravdě, není svolná ke kompromisům a vytváří si soudy spíš na základě předsudků než reality. Maskuje tím nedostatečné sebevědomí a pocit selhání, protože přestože v řadě ohledů je sama se sebou spokojená, v jiných má pocit nedostatečnosti, kterou si vyčítá. Nevěří lidem a nepouští si je k tělu, protože ji v minulosti mnohokrát zklamali a je bezpečnější fungovat jen sám za sebe a na druhé se nespoléhat. Kvůli tomu působí Jasmine místy lehce dětinsky a nevyzrále, je však sympatické sledovat její postupnou proměnu. Oproti tomu Ivan je ten viditelně rozumnější. Sice si nedokáže odpustit drobné provokace, nemyslí je však zle a svým chováním jasně naznačuje, že nechce být se svou partnerkou na kordy, i když ona mu to ani trochu neusnadňuje. Obdivuhodná je zejména jeho trpělivost, protože většina lidí by s Jasmine nejspíš ztratila nervy po prvních několika jejích výstupech.

Román je v ich-formě z pohledu Jasmine, takže čtenář má dokonalý vhled do jejích pocitů a může sledovat zejména postupný vývoj jejího vztahu k Ivanovi. Zároveň to umožňuje zevrubné poznání jejích cílů a motivací, dokonce i důvodů, proč se chová konkrétním způsobem. Její spratkovské chování to sice neomlouvá, umožňuje to však čtenáři lépe ji pochopit. Text je čtivý, zábavný a s přiměřenou dávkou romantiky, která přirozeně navazuje na vývoj vztahu hlavních hrdinů. Některé pasáže působí trochu zdlouhavě až zbytečně, nedá se však říct, že by kniha měla vyloženě hluchá místa.

S láskou, Lukov je velmi pomalá romance s nesnesitelnou hlavní hrdinkou a sympatickým hlavním hrdinou, která vedle atraktivního krasobruslařského prostředí nabízí zejména komplikované rodinné vztahy. Je to však také příběh o síle jít si za svými sny překážkám navzdory. Jasmine je tvrdohlavá, neústupná a nikdy se nevzdává, její houževnatost je tak v mnohém inspirativní. Jde o odpočinkový román, který neřeší žádné zásadnější společenské otázky, zároveň však není plytký ani přehnaně přeslazený. Prostě sympatická vztahovka, která milovníky pomalé romantiky zaručeně potěší.

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Na jednu stranu to zní dobře, pomalá romance, oddechovka :) Až na tu nesnesitelnou hlavní hrdinku. Teď jsem četla pár knih, kde takové hrdinky byly a ráda si od nich dám na chvíli pohov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pocit, že v poslední době se mi dostávají do ruky samé knihy s hrdinkami na facku. :D Taky už jsem uvažovala, že bych potřebovala změnu.

      Vymazat
  2. Krásný a výstižný článek, naprosto odpovídá mým pocitům po přečtení knížky (tedy až na to, že mne hlavní hrdinka až tolik nevytáčela ;) )

    OdpovědětVymazat