Erica George - Words Composed of Sea and Sky

Každý z nás má nějaké sny a přání a nezáleží na tom, v jaké rodině nebo době jsme se narodili. Hlavní hrdinky románu Words Composed of Sea and Sky od sebe dělí víc než století, přesto se jejich touhy zas až tolik neliší. Obě prahnou po lásce, svobodě a možnosti psát a být za to uznávány. A obě se musí popasovat s nástrahami, které se je o to všechno snaží připravit.

Michaela miluje psaní poezie a jejím snem je zúčastnit se letního intenzivního kurzu na umělecké škole, kam kdysi chodil její otec. Jejímu otčímovi i matce nicméně cena připadá příliš vysoká a nechce se jim vyhodit tolik peněz za jeden prodloužený víkend. Michaela tedy musí vymyslet jiný způsob, jak se na vysněnou školu dostat. A šance se objeví. V jejím městě se totiž má u příležitosti výročí úmrtí slavného rodáka, kapitána Benjamina Churchilla, odhalovat památník. Vzhledem k tomu, že dotyčný byl také nadaným básníkem, je celá akce spojená se soutěží, jejíž vítěz získá možnost zúčastnit se Michaelina vysněného kurzu tvůrčího psaní. Jak by se naše hrdinka mohla o výhru nepokusit?

O více než století dřív žije na tomtéž místě Leta Townsendová, dívka z víceméně lepší, ale vcelku chudé rodiny, která miluje psaní veršů. Polovina 19. století nicméně není ženskému psaní úplně nakloněna, protože podobná kratochvíle se pro dámu nehodí. Leta se rozhodně své verše publikovat pod cizím jménem, jako Benjamin Churchill, mladý kapitán, který zahynul při lovu velryb. Jelikož je mrtvý, vadit mu to nemůže. Jaké je však dívčino překvapení, když se kapitán zničehonic objeví - živý, zdravý a viditelně zaskočený, že někdo něco publikuje pod jeho jménem. Leta cítí, že mu nedokáže odolat, je však zamilovaná skutečně do něj, nebo pouze do představy, kterou si o něm vytvořila ve své hlavě?

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách - v současnosti a v polovině 19. století, přičemž s historickou linkou se hlavní hrdinka a potažmo i čtenář seznamuje prostřednictvím náhodně nalezeného deníku. Řešit v tomto případě jakoukoliv historickou věrnost nemá úplně cenu, protože autorka ji v rámci své dějové linky z minulosti bere v podstatě jenom jako líbivou kulisu a realitou se příliš nezabývá. Odkazy na reálné události, zejména v té době probíhající americkou občanskou válku, jsou minimální a autorce nedělá těžkou hlavu ani dobová mentalita a zvyklosti. V podstatě s nimi pracuje jen v momentě, kdy se jí to hodí.

Ani jedna z hlavních hrdinek není příliš sympatická, byť Michaela je přeci jen o chlup příjemnější, a to především díky nijak překvapivému, ale logickému vývoji. Zejména zpočátku působí jako do sebe zahleděný sobec, který touží, aby bylo neustále po jeho, a pokud se to neděje, cítí se přehlížený a ublížený. Michaela má tendenci ubližovat lidem okolo sebe, ač často neúmyslně, protože není schopná nahlížet na situaci z jejich pohledu a vždycky upřednostní sebe. S postupem příběhu se to nicméně mírně zlepšuje. Leta je v podstatě naivka, která neví nic moc o světě a radši prodlévá ve vlastních představách, než by se konfrontovala s realitou. Vidí spíš to, co vidět chce, než to, co se skutečně děje, stejně jako Michaela má sklony k sobectví a upřednostňování vlastních požadavků, často až tak, že má tendenci projektovat vlastní pocity a myšlenky do ostatních.

V obou časových rovinách je stěžejní romantická linka a obě mají nakročeno k milostnému trojúhelníku. Oceňuju, že vztah vykreslený v lince ze současnosti působí zdravě, uvěřitelně a nepotrpí si na žádná přehnaná milostná dramata, milostná linka z minulosti je však poměrně těžko uvěřitelná a zarazí zejména její absolutní prvoplánovost, která hraničí téměř s autorskou bezradností. Historická linka se v kontextu celého románu jeví navíc a vyprávění by se bez ní poměrně snadno obešlo.

Words Composed of Sea and Sky.je čtivě napsanou, ale v podstatě všední romancí, která je tak trochu sbírkou nejrůznějších klišé. Zasazení do dvou časových rovin je sice zajímavým oživením, ale bohužel příliš nefunguje, protože historická linka je prvoplánová a nevěrohodná. Ani jedna z hlavních hrdinek navíc není příliš sympatická a jejich chování budí dojem rozmazleného dítěte, nikoliv dospívající mladé ženy. Coby odpočinkové čtení kniha obstojí, nehledejte v ní však nic hlubšího než pouhou feel good jednohubku s příjemně letní atmosférou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat