Charlie N. Holmberg - Spellbreaker

Vítejte v Londýně 19. století, městě, kde žijí vesměs úplně obyčejní lidé a mezi nimi sem tam někdo výjimečný, obdařený magií. V ulicích anglického hlavního města můžete narazit na dva druhy mágů - jedni si své schopnosti kupují, ti druzí se s nimi rodí. A bez ohledu na to, jestli umí kouzla vytvářet, nebo je naopak lámat, mohou být pořádně nebezpeční.

Elsie Camdenová je sirotek, nebo to o sobě přinejmenším předpokládá, protože svou rodinu neviděla už dlouhá léta. Nevzdává se sice naděje na opětovné setkání, není však nijak bytostně přesvědčena o tom, že k němu někdy dojde. Krom vcelku nezajímavých rodinných poměrů je však Elsie výjimečná. Je totiž kouzlolamačka, tedy druh mága, který dovede zlomit jakékoliv kouzlo. V jejích očích se všechna jeví jako různě komplikované uzly, které pomalu, systematicky rozplétá. Povětšinou to však nedělá pro radost, nýbrž aby pomohla obyčejným lidem, většinou chudým a utlačovaným sluhům. A právě to ji přivede do problémů.

Bacchus Kelsey přibyl do Londýna, aby dokončil své vzdělání, vykonal mistrovskou zkoušku a navrch získal kouzlo, které by mu v budoucnu mohlo výrazně ulehčit život. Je totiž velmi nadaným kouzlotvůrcem, který touží své schopnosti neustále rozvíjet a posouvat. Kolegium mistrů však není nijak zvlášť nakloněno představě mu podobně mocnou pomůcku poskytnout, což znamená, že Bacchus se bude muset poohlédnout někde jinde. V mezičase tak aspoň pomáhá rodinným přátelům v ochraně a obnově jejich sídla, což ho svede dohromady s Elsie. Přistihne totiž dívku, jak se pokouší prolomit jedno z jeho ochranných kouzel. V první chvíli ji chce nahlásit policii, nakonec si to však rozmyslí a navrhne jí obchod - ona mu pomůže s ochranou panství a on nikomu nesvěří její malé tajemství. Elsie je totiž neregistrovaná kouzlolamačka, což by ji, kdyby se na to přišlo, mohlo přivést do obrovských problémů.

Román osciluje na hranici několika různých žánrů. Díky mágům je v něm zastoupená fantasy linka, kulisy jsou však historické a čtenář se dočká i lehce detektivní, skoro thrillerové zápletky. Romantická linka se vyloženě nabízí, v porovnání se zbytkem je však naprosto marginální a vlastně nehraje v příběhu nijak zásadní roli. Vztah hlavních hrdinů se vyvíjí spíš na přátelské úrovni a jakákoliv romantika zůstává v rovině náznaků. Tento vztah má však velký potenciál, takže autorka s ním bezpochyby pracuje a rozvíjí jej i v dalším díle. Vztahy nejrůznějších druhů jsou však pro příběh velmi důležité. Oba hlavní hrdinové si totiž jsou v řadě ohledů podobní. Zejména si přejí zapadat, někam patřit a mít milující rodinu, která je bude bezvýhradně podporovat. Elsie trpí pocitem, že si nezaslouží být milovaná, protože každého vždycky jenom zklame. I proto se upne ke svému poslání pomáhat chudým jako novodobý Robin Hood, protože se tak aspoň cítí užitečná. Slepě, a možná trochu naivně, proto následuje cizí instrukce, nepřemýšlí o nich a nezamýšlí se nad následky. Aspoň do určité chvíle. Bacchus nemá úplně snadný život, protože je sice synem gentlemana, ovšem jeho matka byla cizinka a ne tak úplně dáma, což ho v očích sešněrované britské společnosti dost limituje. Neustále naráží na hranice, které nemůže překročit, a skryté náznaky nesouhlasu či opovržení, které mu sice nikdo neprojeví přímo do očí, ale které on přesto cítí. Do toho se musí potýkat i se svým ne právě ideálním zdravotním stavem, který ho limituje a časem ho možná úplně vyřadí z aktivního života. Charaktery jsou autorčinou silnou stránkou, protože je dokáže popsat velmi plasticky, bez tendence k černobílosti a zkreslování.

Dobře vystavěný je i svět, respektive fantasy rámec doplněný k historickým kulisám příběhu. Magický systém má přísná, snadno pochopitelná pravidla, kterými se řídí a vůči nimž se autorka nezpronevěřuje. Mágové se rozdělují do dvou kategorií - na kouzlotvůrce a kouzlolamače. Zatímco kouzlotvůrcem se může stát v podstatě každý, kdo má dost peněz koupit si kouzla (i když to, jak silná kouzla dotyčný obsáhne, už záleží na jeho talentu), kouzlolamačem se dotyčný musí narodit. Kouzlotvůrci se dál dělí do několika kategorií podle druhu kouzel, k nimž inklinují, kouzlolamači umí prolomit kouzlo bez ohledu na to, odkud vzešlo. Prostě ho vidí, slyší nebo cítí a na základě toho rozplétají. Autorka systém vcelku podrobně popisuje, nicméně dělá to obvykle za plné akce, takže čtenář má řadu příležitostí pochopit, jak zdejší magie funguje a na jaké limity naráží.

Zápletka je dobře vystavěná a autorka nezapře smysl pro dramatičnost. Některé dějové linky a směřování příběhu se dají vcelku snadno odhadnout, přesto autorka dovede připravit i momenty překvapení. Příběh připomíná jednu velkou skládačku, v níž do sebe jednotlivé dílky velmi přesně zapadají a tvoří díky tomu ucelený konečný obrázek. Autorka píše čtivě, byť příliš neholduje velkým akcím. Ne že by podobné momenty scházely, jen jich není moc. Celkové tempo je spíš pomalé, autorka však skvěle buduje atmosféru a dovede ji na čtenáře perfektně přenést.

Spellbreaker je velmi sympatickým příběhem s dobře propracovaným světem, magickým systémem a silnými charaktery. Autorka příběh staví hlavně na postavách a jejich motivacích, při propojení s do detailu propracovanou magií to však je nesmírně působivý základ, s nímž se dá skvěle pracovat. Celkové tempo je spíš pomalejší a místy trochu popisné, přesto však román plyne vpřed v přirozeném tempu, které vyváženě osvěžuje statické dění větší akcí, takže čtenář se nemá šanci začít nudit. Pokud máte rádi historické kulisy, propracované magické systémy a dobře vykreslené charaktery, pak je tenhle román pro vás jako stvořený.

Žádné komentáře:

Okomentovat