Cynthia Harrod-Eagles - Kdy přijde můj konec...

První světová válka zuří s neztenčenou silou, takže řečem o brzkém vítězství a návratu domů už v podstatě nikdo nevěří. Přímo v Anglii se nebojuje, přesto se do její každodennosti válečné hrůzy silně promítají. Svět se mění, doba se vyvíjí a na každém kroku je znát, že na konci konfliktu už nic nebude jako dřív. Morlandi, stejně jako mnozí jiní, musí čelit osobním ztrátám a pocitu vlastní neužitečnosti a snažit se k válečnému úsilí přispět aspoň tím málem, kterým mohou.

Jessie přišla o manžela, nebo to tak minimálně vypadá. Ned byl ve skupině vedoucí útok přes bombardované území, ovšem zpátky do britských zákopů se nevrátil. Nikdo netuší, co se s ním mohlo stát, protože není na seznamu zraněných ani mrtvých, dokonce ani mezi německými zajatci. Všeobecně se považuje za mrtvého, což z Jessie dělá válečnou vdovu. Sice je těžké se s tím smířit, ale přece jen je lepší to přijmout, než si uchovávat plané naděje. Jediný, kdo se víry v Nedovo přežití nevzdává, je strýček Teddy, jeho adoptivní otec. Je však jeho víra opodstatněná?

Violet zcela propadla vášnivému románku s malířem Laidislawem. Jejich poměr by se možná udržel pod pokličkou, kdyby nebylo naprosto skandálního portrétu, který Violet zachycuje v na svou dobu extrémně odvážné pozici. Dívka sama sice nemá pocit, že by udělala cokoliv špatného, zbytek společnosti i její manžel to však vidí jinak. A Violet se bude muset už brzy rozhodnout, jakým směrem se její další život bude ubírat.

Píše se rok 1915 a válka pořád neochabuje ve svém úsilí roztrhat starý svět na cucky. Každý musí válečnému úsilí přispět tak, jak může, což znamená, že muži odchází na frontu, ženy do nemocnic a kdokoliv chce být aspoň trochu užitečný se snaží sbírat finanční prostředky pro podporu vojáků. Autorka ukazuje válku z mnoha různých stránek a úmyslně proti sobě staví kontrast fronty a života v zázemí. Zatímco vojáci v zákopech mrznou, boří se po kolena do bláta, dochází jim potraviny a neustále čelí riziku smrti, Londýn se baví, pořádá večírky a nechává se unášet společenskými skandály. Každá záminka, která může odvést myšlenky od zuřících bojů, je víc než vítaná. Většinová společnost jako by se snažila válku vytěsnit a zapomenout na ni, i když ve skutečnosti to ani na moment nedokáže.

Krom kontrastu fronty a zázemí autorka ukazuje i kontrasty ve vedení války jako takové. Mezi hrdiny příběhu jsou muži bojující v různých částech západní fronty, stejně tak však vojenští piloti nebo muži podstupující na Maltě vojenský výcvik, kteří čekají, až přijde jejich příležitost. Válka není nijak romantizovaná, ale naopak je ukazována ve vší své krutosti a absurditě, zároveň však v úvahách postav vyznívá jako vznešený cíl a oběť, která stojí za to. Autorka nabízí různé pohledy, z nichž některé se mohou jevit jako bláhové, ovšem jsou součástí dobové mentality a korespondují s jednotlivými charaktery.

Jak už bývá v případě Dynastie Morlandů zvykem, román je zabydlen pestrou směsicí rozmanitých charakterů. Často proti sobě stojí v protikladu, protože jejich vnímání světa se liší na základě osobního založení i zkušeností. Všechny však spojuje skutečnost, že jde o velmi realisticky vykreslené charaktery s kladnými i zápornými vlastnostmi a komplikovanými povahami, jimž mnohdy nerozumí snad ani oni sami.

Vyprávění je podloženo historickými fakty a očividně pečlivým výzkumem. Autorka se přirozeně dopouští fabulací, které slouží jejímu příběhu, nikdy se však nezpronevěřuje historické realitě. Občas má naopak tendenci uvádět věci na pravou míru a možná až zbytečné podrobně popisovat reálné dění, které však s osobními příběhy jednotlivých postav nijak výrazně nesouvisí. V určitých pasážích proto román působí příliš popisně a skoro zdlouhavě. Na jednu stranu díky tomu má čtenář naprosto přesnou představu o historickém pozadí všech událostí, na druhou však nemá jít o učebnici dějepisu, nýbrž o román.

I přes drobná zaškobrtnutí v podobě příliš popisných pasážích si třicátý díl Dynastie Morlandů udržuje tempo a náboj. V rámci románu vystupuje takové množství postav, že není v silách autorky dopodrobna obsáhnout všechny a přirozeně si volí své oblíbence, zároveň však dává dostatečný prostor každému ze svých hrdinů, aby mohla jeho osudy rozvíjet, případně uzavřít. Opět jde o historicky velmi věrný román, která plasticky vykresluje nelehkou dobu první světové války a osudem zkoušené hrdiny, kteří se ze všech sil snaží přežít a zároveň být, aspoň v mezích svých možností, užiteční.

Žádné komentáře:

Okomentovat