Kylie Scott - Rockové sólo

Každý z nás je tajně a zcela platonicky zamilován do nějaké celebrity. Na tom zhlédnout se v absolutně nedostupné osobě je totiž něco neskutečně romantického. Co když však idol všech vašich dívčích snů najednou stojí před vámi a navíc se zdá, že o vás projevuje zájem? Vrhli byste se do toho po hlavě, nebo byste radši váhavě vycouvali, abyste si nezničili dávné iluze?

Anne neměla nijak snadné dospívání a její život pořád není procházka růžovou zahradou. Pracuje v knihkupectví, je tak trochu zamilovaná do svého šéfa, který si jí nevšímá, je víceméně na mizině a do toho se na ni právě vykašlala její spolubydlící, aniž by jí dala peníze na nájem nebo aspoň zaplatila dluh, který u ní má. Není se co divit, že Annina nálada je na bodu mrazu a jediné, po čem touží, je zalézt si pod peřinu s kyblíkem zmrzliny a smutnit nad svým neradostným údělem. Její sousedka Lauren to však vidí jinak. Rozhodne se Anne rozveselit tím, že ji vytáhne na velmi prominentní večírek. Ani jedna nemůže tušit, že Annin život se v důsledku toho obrátí vzhůru nohama.

Mal je bubeník populární kapely Stage Dive a má poněkud bouřlivou pověst. Jeho postelí už prošlo tolik holek, že by je jeden jen těžko spočítal, v bulváru se o něm co chvíli píše v dost nelichotivém světle a navíc to vypadá, že má nějaké problémy, o kterých nechce mluvit. Jeho setkání s Anne je v podstatě náhoda, poskytne mu však kýžené rozptýlení a především skvělý nápad, jak si trochu vylepšit reputaci. Anne je totiž přesně ten typ dívky, s níž by si měl začít dlouhodobý, seriózně působící vztah. Mal potřebuje přítelkyni, Anne zase spolubydlícího. Slovo dá slovo a ti dva uzavřou něco na způsob obchodní dohody, která je však už předem odsouzena k nezdaru.

Ve druhém díle série Stage Dive autorka dává dohromady dva naprosté protiklady. Anne je snad až přehnaně zodpovědná, což souvisí s jejím nelehkým dětstvím a nutností postarat se o sebe, sestru i nemocnou matku. Zároveň je to však člověk, který by se pro druhé rozkrájel, čehož mnozí neváhají zneužívat. Nechá sebou vcelku snadno manipulovat, jelikož je vždycky ochotná upřednostnit cizí potřeby před vlastními, tato vlastnost však hodně vypovídá také o jejím emocionálním založení a neschopnosti nechat lidi trpět, když by jim mohla pomoct. Mal je na první pohled nezodpovědný floutek, který nedokáže nic brát vážně. Život považuje pouze za příležitost k užívání si, hodlá ho vychutnávat plnými doušky a nehledět na následky. Má problémy se zvládáním vlastních pocitů, proto inklinuje k jednoduchým útěkům do alkoholového opojení, které jeho problémy sice nevyřeší, ale přinejmenším mu pomůže na ně na chvíli zapomenout. Právě kontrast mezi hlavními hrdiny způsobuje, že chemie páru velmi dobře funguje, protože ti dva se ideálně doplňují. Anne dokáže obrušovat hrany Malova nezodpovědného řádění a usměrňovat ho v často přehnaných akcích, Mal zase umí v Anne probudit bojovnost a přimět ji postavit se sama za sebe, místo aby ostatním dělala boxovací pytel.

Dynamika páru je založená zejména na velmi specifickém, místy poměrně hloupém humoru, který hraničí až s absurdností. Autorka paradoxně nesklouzává ke košilatým vtípkům a dvojsmyslným narážkám, i když místy se jim neubrání. Mnohem spíš nechává postavy jednat dětinsky, často dokonce nelogicky a snad i nuceně. V některých pasážích jednání postav působí násilně, jako by šlo proti jejich charakteru a odpovídalo spíš záměru autorky než jejich skutečné povaze. Oproti předchozímu dílu je zde víc vtipu a slovních přestřelek, dokonce by se chtělo říct i víc komunikace, protože přes všechny své nedostatky spolu Mal a Anne dovedou mluvit jako rozumní dospělí lidé a řešit svoje problémy spíš dialogem než uraženým tichem. Naopak autorka omezila sexuální scény, takže i když několika lechtivých pasáží se čtenář dočká, je to pouze lehká erotika.

Příběh je čtivý, stojí zejména na dialozích a dobře vystavěné chemii ústředního páru. Román je napsán v ich-formě, vypravěčkou je Anne. To je trochu škoda, protože čtenář tak vidí do hlavy jenom jí a nikoliv Malovi, a budování vzájemného vztahu proto působí trochu jednostranně. Tím spíš, že Malův styl humoru je postaven zejména na nejistotě, co myslí vážně a co je pouze legrace. Sem tam se objeví lehce šroubované pasáže nebo věty jako by vytržené z kontextu, na vině však může být i překlad. Svižné tempo příběhu naštěstí tato místa nijak výrazně nenarušují.

Rockové sólo je primárně oddechovým čtením, protože jde o klasickou červenou knihovnu zpracovávající oblíbené téma vztahu mezi obyčejnou dívkou a celebritou. Kladně hodnotím fakt, že autorka pracuje i s postavami z předchozího dílu, takže čtenář může nahlédnout do dalšího vývoje vztahu Evelyn a Davida, představují se však také nové postavy a potenciální páry. Román stojí na dost specifickém humoru hlavního hrdiny, který ne každému sedne, a chemií mezi ústřední dvojicí. Autorka se snaží nakousnout i trochu vážnější témata, dotýká se jich však velmi povrchně a jejich hlubší rozbor či analýza ostatně ani nejsou účelem románu. Je to prostě romantické, lehce lechtivé čtení, které coby odpočinková próza dokonale obstojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat