Miriam Blahová, Sarah Parsley, Jana Jánská, Theresa Black - Letní kraťasy

Čtyři autorky, čtyři příběhy, čtyři ukázky, jak se dají strávit prázdniny. Všechny texty spojují relativně mladí protagonisté, jimž je všem pod třicet, a motiv prázdnin, jinak však každá z autorek přistoupila k zadání po svém a vytvořila svou verzi oddechové letní romance. Ani v jednom případě to není vyloženě katastrofa, v každém textu se však přesto najdou místa, na nichž by se dalo zapracovat.

Sbírku otevírá povídka Miriam Blahové Díky ti, Franzisko. Čtenář v ní může sledovat vysokoškolačku Pavlu na letní brigádě spojené se studijním pobytem. V kouzelné krajině Českého Švýcarska totiž pátrá po historii Dolského mlýna, kterou má zpracovat do seminárky, a zároveň si přivydělává jako číšnice v příjemném rodinném penzionku. Příběh je klasickým klišé o ošklivém káčátku trpícím ve stínu oslnivě krásné nejlepší kamarádky, které však přesto svou komplikovanou povahou zaujme místního seladona. Text je z celé čtveřice novelek řemeslně nejslabší, často je zbytečně mnohomluvný na místech, která to nepotřebují, a naopak přehnaně stručný tam, kde by bylo záhodno pár větiček přidat. Autorka se navíc místy zbytečně na sílu snaží o vtip nebo ironický nadhled, nicméně záměr z toho čiší tak okatě, že to prostě nefunguje.

Ve druhém textu s názvem Teorie prvního polibku od Theresy Black se čtenář podívá do Benátek, kam si jedou užívat dvě svobodné, italsky ani anglicky nehovořící kamarádky, protože nutně potřebují volno. Z hlediska logiky sice text lehce skřípe, z hlediska letní romance nicméně poměrně slušně naplňuje zadání. Škoda jen, že působí useknutě, jako by autorce hořel termín uzávěrky, proto se rozhodla příběh násilně utnout v půli. I v tomhle případě je text místy zbytečně mnohomluvný, autorce se však přesto daří držet se v rovině lehké ironie a sympatického humoru.

Text Jany Jánské Jinolický trip je dobře napsaný, to je však bohužel asi jediné pozitivum, které tento příběh má. Strastiplná cesta téměř plnoletého Jakuba na letní prázdniny je v podstatě jenom sérií bizarních výjevů, před nimiž kauzalita prchla kamsi do hlubin českorájských lesů. Autorka má bezpochyby velmi bujnou fantazii a lehce zvrácenou představu o divokých devadesátkách u nás. Jinak totiž nelze vysvětlit, že její novela je absolutní logický freestyle, v němž snad nic nedává smysl a všechny náhody jsou tak okaté, že by jim nemohl uvěřit snad ani čtenář na lehkých drogách. Řemeslně je text velmi slušný, dokonce v sobě má i jakýsi ironický nadhled vševědoucího vypravěče, to však bohužel zcela nelogický příběh nezachrání.

Asi nejlepší je Klíčové rozhodnutí od Sarah Parsley, které ukazuje hlavní hrdinku řešící manželskou i osobní krizi, která se ztratila sama sobě a teď se zoufale snaží zase najít. Text je psán s humorem a lehkou nadsázkou, autorka má cit pro až absurdně vtipné momenty, které se sice vzpírají vší pravděpodobnosti, ale přesto zůstávají uvěřitelné, a navíc se jí daří dobře dávkovat romantiku. Novela je prošpikovaná snad všemi známými klišé romantických příběhů, přesto nepůsobí nijak kýčovitě a čtenář je s ohledem na celkovou výstavbu textu rád odpustí. Škoda je snad jen příliš uspěchaného závěru, který by si zasloužil rozvést na větším prostoru.

Krokem úplně mimo je závěrečná kraťounká pohádka Tlapka a Hvězdička, která do celého konceptu sbírky nezapadá žánrově ani tematicky a působí spíš jako omyl, který se přilepil, kam neměl. Pohádka sama o sobě není špatná, čtenáři však absolutně uniká význam jejího zařazení právě do této sbírky.

Každý z textů má své mouchy a je znát, že se jedná o autorky s nulovou nebo minimálně nepříliš bohatou publikační historií. Z některých textů totiž vyloženě čiší nevypsanost a nedostatečná redakční práce, která by snad byla schopná řadu nedostatků odhalit a odstranit. Pokud po sbírce Letní kraťasy sáhnete, je nutné k ní přistupovat jako ke čtyřem samostatným textům o rozdílné kvalitě s velmi volnou tematickou provázaností. V podstatě je to odpočinkové čtení někam k vodě nebo do letadla. Nejde o žádné hluboké lidské příběhy, nýbrž o prosté prázdninové romance, které vás na pár hodin zabaví, ale nic víc od nich nečekejte.

Tímto děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Ahoj Popelko, děkuji za upřímnou recenzi. Ráda bych aspoň dovysvětlila, proč je na konci ta pohádka. Ačkoli se hlavní hrdinka jmenuje Julie, mnoha čtenářům nedošlo, že to má spojitost s Domem pro Julii, pro který projekt vznikl. Je to malý bonus pro děti z léčebny, aby i ony měly co číst a zároveň nese poselství, že pomáhat se vyplatí. Přeji krásný den a mnoho zajímavých knih.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za dovysvětlení. :) Škoda že to nezazní přímo v knize, aby čtenář chápal, proč tam příběh je. :)

      Vymazat