Jenn Bennettová - Kudy ke hvězdám

Všichni žijeme v uzavřených bublinách, skrz něž často nevidíme, co se kolem děje. Je snadné být slepý a lhostejný, aniž bychom to tušili. Ti, kdo jsou nám nejblíž, totiž často bývají těmi, které známe nejméně. A ubližuje to nám i jim.

Zorie je tak trochu outsider. Má oblíbené kamarádky, ale přesto jako by mezi ně nepatřila. Vymyká se svými zájmy i rodinným zázemím a občas si připadá k uzoufání nudná a nezajímavá. Když je ale pozvaná na letní táboření v divočině, rozhodne se vyrazit a vytvořit si aspoň nějaké pěkné letní vzpomínky. Má to jen jeden háček - Lennona.

Zorie a Lennon bývali nejlepší kamarádi. Jeden čas to dokonce vypadalo, že by mezi nimi mohlo být i něco víc. Pak se ale věci nehorázně pokazily a ti dva se začali nesnášet. Prakticky spolu neprohodí slovo, navzájem se vyhýbají a ani trochu netouží trávit spolu čas. Na společném táboření však jako by je pořád něco svádělo dohromady. A když se pak ocitnou sami uprostřed divočiny, nemají jinou možnost, než se pokusit zase si vzájemně důvěřovat. A třeba na cestě skrz americké národní parky i zjistí, co se to mezi nimi tehdy pokazilo.

Zorie je mimořádně organizovaný člověk, který vždy s puntičkářským zápalem trvá na dodržování plánů. Pokud se jí situace vymkne z rukou, odnáší to její zdraví, protože se jen těžko přizpůsobuje a vyrovnává s nečekanými okolnostmi. Nepotřebuje být za každou cenu oblíbená, přeje si však minimálně to, aby jí lidé okolo ní nelhali a nedělali z ní hlupáka. Lennon vyrůstá se dvěma matkami a nikdy neprahnul po popularitě. Ve skutečnosti je mu dobře o samotě, nikomu se nevnucuje ani nepodbízí a nesnáší, když kdokoliv svým idiotským chováním ohrožuje život nejen svůj, ale také druhých. Má v sobě silně zakořeněné morální hodnoty a k lidem, na nichž mu záleží, zůstává extrémně loajální. Na druhou stranu, pokud ho s někým nepojí žádné přátelské pouto, nejde pro ostré slovo daleko.

Román je odpočinkovým letním čtením, stejně tak však autorka nakusuje složitější a závažnější témata. Tím hlavním je důvěra a její narušení, které se v konečném důsledku podepisuje na spoustě nevinných, nezúčastněných obětí. Hodně zásadní jsou pro příběh rodinné vztahy, které více či méně skřípou a často jsou spouštěčem nepředvídatelného jednání. Každá z postav má svá tajemství a vnitřní démony, které skrývá a bagatelizuje, ale kteří často vyplavou na povrch v nejméně vhodnou dobu. Mnohdy to mohou jednotliví hrdinové myslet dobře, mnohem spíš se však za jejich chováním skrývá vlastní sobecká potřeba pohodlí a udržení statusu quo. Zorie a Lennon si k sobě během putování znovu hledají cestu, zároveň však při tom poznávají i sami sebe. V divočině se totiž odhaluje skutečná tvář každého. 

Autorka píše velmi čtivě a navíc má dar pro přirozené popisy krajiny i emocí. Díky tomu naplno vyzní nádhera pravé americké divočiny, která vyloženě svádí k návštěvě, stejně jako komplikované vztahy a emoce postav. Vypravěčkou je Zorie, která okolní svět vnímá přirozeně zkresleně, realita nutnosti přežít jí nicméně výrazně otevírá oči. Příběh není nijak komplikovaný, vlastně je velmi banální, rychle však plyne a nemá žádná hluchá místa.

Kudy ke hvězdám je oddechová letní romantika, která se však nebojí ani hlubších témat. Díky autorčinu čtivému stylu a barvitým popisům si čtenář užívá každou další stránku, a i když konec do jisté míry předvídá, rád se jím nechá překvapit. Jde o pohodové čtení se sympatickými hrdiny, které má potenciál zaujmout i výrazně starší čtenáře, než je cílová skupina. 

Žádné komentáře:

Okomentovat