Michael Atamanov - Nová smlouva

Rozdíl mezi realitou a počítačovou hrou může být naprosto minimální, občas se dokonce prakticky stírá. Ruslan prožil půl roku v Obránci perimetru, návrat do reality je však nečekaně tvrdým pádem. Nejen že je zase jenom obyčejným hráčem počítačových her bez jakékoliv kariéry, navíc má absolutně zhuntované tělo i pověst. Jeho bezútěšná situace by se však už brzy mohla změnit...

Po návratu z Obránce perimetru musí Ruslan pracně napravovat to, co pan G. I. zvládl za šest měsíců napáchat, a nezbývá mu než doufat, že se do hry ještě někdy vrátí. Příležitost se naskytne dřív, než by čekal. Vyhledá ho totiž pravdohledačka Miya a nabídne mu nový obchod. Tentokrát zcela v jeho režii a podle pravidel, která si sám určí. Ruslan má spoustu otázek a žádné odpovědi, přesto se rozhodne na nabídku kývnout. Zažít znovu pocit ze hry mu za to totiž stojí.

Zpět v Obránci perimetru Ruslan zjišťuje, že zatímco v jeho světě uplynuly sotva tři měsíce, tady se čas posunul o více než půl roku. Pan G. I. navíc stihl znovu brutálně zničit své tělo, stejně jako reputaci a slávu vyzískanou Ruslanovým přičiněním v boji s cizáky. Mladík bude mít hodně co napravovat a bude ho to stát veškeré jeho strategické dovednosti, aby se ve hře dostal do bodu, v němž ji prve opustil, a možná ještě o kus dál.

Třetí díl série začíná přesně tam, kde druhý skončil, a čtenáře velmi záhy přenáší z běžné reality zpět do Obránce perimetru. I tentokrát tak jde o sci-fi s prvky litRPG. Herních prvků je však poměrně omezené množství, takže byť čtenář vnímá, že se v podstatě nachází ve hře, nemůže se zároveň ubránit dojmu, že jde o víc, než jen pouhou počítačovou simulaci. Hlavním hrdinou a vypravěčem je opět Ruslan v těle obtloustlého, na drogách závislého pana G. I., který se snaží se svým tělem prát a měnit ho, seč může, ovšem ani on ani medicína Obránce perimetru neumí zázraky. Přesto Ruslan opět prokazuje pevnou vůli a železné nervy, ukazuje se jako dokonalý stratég a protřelý intrikán, který dokáže předjímat události a vybruslit ze všech, často velmi nebezpečných situací. Navíc ho neopouští ani dobře známý sarkastický smysl pro humor, takže čtenář se jeho viděním světa příjemně baví.

Kolem Ruslana se stále pohybují tytéž postavy, objevují se však i noví hrdinové, případně se ke slovu dostávají postavy, které byly v předchozích dílech upozaďovány nebo jen letmo zmíněny. Každá z postav má svou unikátní osobnost, mnohé z nich jsou však jen loutkami v rukou mocných, byť o tom často ani samy nevědí. Někteří hrají riskantní dvojí hru, jiní jsou chronickými převlekači kabátů, jedni se prospěchářsky snaží urvat ze všeho výhody, jiní plují s proudem a zůstávají anonymními příslušníky davu, protože je to tak nejbezpečnější. Mnozí však dovedou překvapit svou přelétavou loajalitou nebo nečekanou dvojí tváří.

Román se odehrává ve svižném tempu, které jenom umocňuje dojem, že čtenář se nachází uvnitř akční videohry. Krom epických vesmírných bitev je však text plný politických intrik, nedořečeností a náznaků, z nichž teprve se vytváří ucelený obraz. Některé jeho střípky zdánlivě nedávají smysl, autor však naprosto přesně ví, kam směřuje a co se snaží sdělit. Kniha je extrémně čtivá a dovede si po celou dobu udržet čtenářovu pozornost, protože přichází se stále novými, mnohdy nečekanými zvraty, nemluvě o soustavném postupu hlavního hrdiny hrou a jeho draní se za stále lepšími pozicemi.

Nová smlouva je stejně zábavné čtení, jako předchozí dva díly Obránce perimetru. Autor se nebojí překvapovat neustálými zvraty a udržovat čtenáře v napětí náznaky, které často pořádně nevysvětlí. Román je extrémně čtivý, navíc s dobře nastavenou herní atmosférou, která se velmi nenásilně vine příběhem, aniž by ho narušovala. Náznaky herního světa vystupují do popředí jenom občas, jinak však celý příběh působí extrémně realisticky - jako dobrodružství odehrávající se v jakémsi vzdáleném vesmíru. Konec je, ne-li vyloženě překvapivý, pak minimálně nečekaný a připravuje prostor pro epické finále. Nezbývá než doufat, že ho závěrečné pokračování skutečně přinese.

1 komentář:

  1. Parádní recenze, z třetího dílu Obránců perimetru jsem opět skákala blahem :) Ne vážně, je to skvělá akční série :)

    OdpovědětVymazat