Lin Rina - Kroniky prachu: Pár stránek navíc...

Líbily se vám Kroniky prachu a chtěli byste se do jejich světa aspoň na chvíli vrátit? Dozvědět se něco o postavách, zjistit, jak to s vašimi oblíbenými hrdiny bylo dál nebo co je vlastně svedlo dohromady? Pak by se vám doplňková sbírka textů k tomuto románu mohla zamlouvat.

Kroniky prachu: Pár stránek navíc... rozhodně nejsou plnohodnotným pokračováním a ani se nesnaží tak tvářit. Jde v podstatě o nejrůznější střípky informací, o něž autorce přišlo zajímavé podělit se, plus několik epizod ze života postav známých z románu. Doplňková kniha obsahuje čtyři kratší příběhy, v nichž mohou čtenáři znovu nahlédnout do mysli hlavní hrdinky Animant, a především do hlavy některým dalším postavám. Díky tomu mají šanci dozvědět se, jak prožíval vzájemné odloučení Thomas Reed, jak se Animantin bratr seznámil se svou životní láskou Rachel nebo kterak Elisa přišla ke své mecenášce. Navíc je součástí knihy i krátké pokračování původního příběhu, které popisuje Vánoce v domě Reedových.

Vedle doplňkových příběhů, které zabírají největší část knihy, autorka přidala také několik kratších textů sloužících coby profily jednotlivých postav, které jsou navíc doplněné o ilustrované portréty. Informace obsažené v rámci těchto profilů jsou velmi stručné a v podstatě povrchní. Jde spíš o náhodné střípky zajímavostí souvisejících s autorčinými nápady a vývojem postav v její hlavě než o jakoukoliv snahu zachytit ucelenou psychologii. Autorčiny úvahy nad celým románem Kroniky prachu jsou nedílnou součástí téhle doplňkové knihy, mimo jiné v nich vysvětluje, proč se vůbec pustila do rádoby historického románu, co ji inspirovalo i jakých historických nepřesností se úmyslně dopustila. Je škoda, že tato informace není přímo v původním románu, protože byť je vcelku jasné, že autorce nejde o historickou věrnost, některé "chyby" vyloženě praští do očí.

Výhodou knihy je, že je nesmírně čtivá. Stejně jako Kroniky prachu dovede zaujmout svižným tempem, byť i tady zůstává zachována jistá mnohomluvnost odpovídající dobovému zasazení a zvolené stylizaci. Zůstává otázka, do jaké míry je to vina autorky a do jaké překladu. Autorce se nicméně velmi dobře daří odlišit různé vypravěče a každému dát specifický hlas odpovídající jeho charakteru. O povaze Thomase Reeda má čtenář poměrně slušnou představu už z Kronik prachu, tady si však ověří, že je k vlastní škodě snad až příliš hrdý a tvrdohlavý a má sklon k předčasným soudům. Rachel je nesmělá a světa neznalá, což je částečně způsobeno její výchovou, částečně její přirozeností. Elisa je v tomhle ohledu přesným opakem, protože se jen tak něčeho nelekne, umí si poradit v každé situaci a rozhodně velmi dobře zná svou cenu. Z předkládaných charakterů je nejzajímavější a probouzí myšlenku, že by si možná zasloužila svůj vlastní příběh.

Kroniky prachu: Pár stránek navíc... nejsou něčím, co byste nutně museli číst. Pokud se vám líbil původní román, pak to pro vás může být příjemný návrat do světa Animant a její knihovny, který vám ukáže, co se dělo po konci a podrobněji představí některé z postav. Zároveň však nejde o knihu, která by vás jakkoliv výrazněji obohatila. Je to odpočinkové čtení, které si fanoušci Kronik prachu určitě užijí, ale jinak žádnou zvláštní přidanou hodnotu nemá.

2 komentáře:

  1. Hele, já si skoro i myslím, že takovýchto "Pár stránek navíc" by měli napsat všichni autoři. Člověk, kterého zaujme nějaká knižní série s ní prakticky už žije. Po přečtení posledního dílu je pak člověk vyplivnut ven. Neví, co bude s postavami po konci knihy. A když se to tak vezme, tak ani dopodrobna neví, co postavy prožívali před samotným začátkem série. Takhle bude mít lepší představu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je otázka. Někdy je pro mě příběh dostatečně uzavřený, takže pokračování už nepotřebuju, jindy bych ho ocenila. Je to knížku od knížky. :)

      Vymazat