Tania del Rio, Will Staehle - Warren XIII. a Vševidoucí oko

Když je vám dvanáct, už dávno jste přišli o rodiče a na vašich ramenou leží zodpovědnost za celý hotel, je to docela zápřah. A to ani nemluvme o skutečnosti, že kdesi v jeho útrobách se má skrývat magický předmět s názvem Vševidoucí oko. Warren XIII. se už brzy bude muset popasovat s pořádnou výzvou. Obstojí?

Hotel Warren vždycky býval vznosným místem lákajícím zástupy turistů a jeho provozovatelé si zakládali na tom, že poskytují mimořádně kvalitní služby. Pak však poslední majitel Warren XII. zemřel a zanechal po sobě nedospělého syna, který sám spravovat hotel nemůže. A protože jeho strýček, kterému byl svěřen do opatrovnictví, je lenoch a budižkničemu, za krátkou dobu zvládl to, co dvanáct generací Warrenů pracně vybudovalo, úplně zničit. A to ještě pořád není to nejhorší.

Warrenův strýček se skrz dopisy bláznivě zamiloval do postarší ženy jménem Annakonda a rozhodl se s ní oženit. Nová tetička však Warrena nesnáší, dělá mu ze život peklo a ještě navrch je čarodějnice, která přišla o svou moc. Aby se jí vrátila v plné šíři, potřebuje najít Vševidoucí oko, magický artefakt skrytý kdesi v útrobách hotelu, který by měl oplývat netušenými schopnostmi. Jestli ale Warren něco rozhodně nemůže připustit, pak aby se dědictví jeho rodiny dostalo do nesprávných rukou.

Hlavní zápletka se točí kolem hledání Vševidoucího oka, o němž nikdo netuší, co to vlastně je, ale přesto po něm všichni prahnou. Považují ho totiž za to, co v tu chvíli potřebují - ať už magický posilovač jejich schopností, křišťálovou kouli nebo nejcennější drahokam světa. Podle samotných obyvatel hotelu Warren však nejde o nic víc než legendu. Jedním z velkých plus knihy je fakt, že i když je příběh v určitých ohledech předvídatelný, v jiných dovede velmi překvapit. Vždycky, když máte pocit, že víte, co se stane, přijde autorka s nějakým novým, nečekaným zvratem či zcela nepředvídatelným vývojem událostí. 

Hlavní hrdina Warren je trochu netypický. Vypadá prazvláštně, protože má ropuší obličej s obrovskýma očima a nerovnými zuby doplněný o záplavu dokonale kučeravých vlasů. Je mu dvanáct, ale kvůli smrti rodičů byl nucen předčasně dospět. Navíc se zdá, že ač dítě je tou nejzodpovědnější osobou široko daleko. Jeho strýc se zajímá víc o dobré jídlo a místo na šlofíček než o provoz, teta Annakonda nevynechá jedinou příležitost, aby synovci znepříjemnila život, a jediní dva zaměstnanci jsou dobrosrdečný kuchař a potrhlý knihovník, kteří neopouští svá malá království (tedy kuchyni a knihovnu). Svou roli dědice hotelu bere Warren velmi vážně, o zařízení se poctivě stará a doufá, že jednou přijde čas, kdy se hotelu navrátí jeho bývalá sláva.

Autorka má smysl pro ironický humor, což se nebojí na stránkách knihy prezentovat. Příběh v sobě obsahuje prvky společenské satiry, díky nimž se budou skvěle bavit hlavně dospělí čtenáři, kteří dovedou tato podprahová sdělení snadno vyčíst mezi řádky. Děti je možná neodhalí, i tak se však budou zaručeně bavit příběhem samotným. Velmi působivá je navíc i grafická podoba knihy. Design je monochromatický, laděný do červené barvy, veškeré ilustrace jsou v černobíločervené kombinaci, vhodně dokreslují dění v příběhu a pomáhají budovat atmosféru.

Warren XIII. a Vševidoucí oko je dětskou knížkou, kterou si však užijí i dospělí. Autorka vypráví svižně, s lehkostí a ironickým nadhledem, a k tomu dokáže bez ustání překvapovat nečekanými zvraty. Příběh má navíc velmi pěkné vizuální zpracování, takže vedle čtení samotného se můžete kochat i velmi povedenou grafikou. Pokud hledáte odpočinkovou knihu, u níž se od srdce zasmějete a rozhodně se nebudete nudit, pak si vás Warren určitě získá. Není to totiž klasický hrdina, ale snad právě proto mu budete v jeho snaze o záchranu rodinného dědictví tak fandit.

Žádné komentáře:

Okomentovat